Zahtev Hrvatskoj iz EU da se proveri kršenje ljudskih prava izbeglica

M. L.

Iz Zagreba otpremljen ekspres odgovor Briselu da nikakvim sumnjama nema mesta...
(foto, izbeglice u Hrvatskoj, februar 2017.)

Komesarka EU za ljudska prava Dunja Mijatović pozvala je juče Hrvatsku da, kako javlja AP, proveri sumnje hrvatskih i međunarodnih organizacija koje se tiču kolektivne deportacije migranata i policijskog nasilja prema njima.

U pismu adresovanom predsedniku vlade je i poziv da se prestane sa takvom praksom. Iz Zagreba, su, međutim, ekspresno odbačene ove sumnje.

Komesarka je izrazila posebnu uznemirenost u vezi velikog broja slučajeva kolektivnog vraćanja migranata u Srbiju i BiH. Kao "posebno uznemirujuće" označila je sumnje u praksu "sistematskog nasilja" koje hrvatski „graničnici“ sprovede prema migrantima, među njima i prema trudnim ženama i deci.

Pozivajući se na podatke Visokog komesarijat OUN za izbeglice (UNHCR), da je Hrvatska od početka ove godine kolektivno proterala oko 2.500 migranata, pri čemu je 1.500 njih izjavilo da im je oduzeta mogućnost da predaju zahtev za azil, Mijatović je pozvala na nedložno, efektivno i nezavisno ispitivanje svih ovih dokumentovanih slučajeva.

Iz Hrvatske se sve ove sumnje odnosno optužbe odbacuje već duže vreme. Ministartvo unutrašnjih poslova je, reagujući na ovo pismo komesarke, istaklo da su mere, preduzete za prevenciju ilegalnog narušavanja državne granice, u skladu s važećom hrvatskom legislativom, kao i propisima EU. U okviru  mogućnosti su razmotrene sve predate žalbe pri čemu se ni u jednom slučaju nije pokazalo da su policajci prema migrantima upotrebljavali nasilje niti neke druge mere kako bi im onemogućili da predaju zahteve za azil.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...