Japanske vlasti priznale po prvi put smrt od radijacije u Fukušimi

M. L.

Radnik radio u nuklearci dva puta posle havarije, potom oboleo i umro od raka
(foto, Požar u japanskoj nuklearki Fukušima, posle zemljotresa i udara cunamija 2011. godine)

Japanske vlasti priznale su po prvi put, kako javlja Rojters, da je radijacija, izazvana havarijom  nuklearke Fukušima pre sedam godina, bila uzrok nekog smrtnog slučaja.

Zemljotres s magnitudom od devet stepeni Merkalija izazvao je 11. marta 2011. cunami u kome je živote izgubilo oko 18 hiljada ljudi. Nuklearna elektrana „Fukušima“, koja se nalazi na obali mora, tada je ozbiljno oštećena i (privremeno) zatvorena. To je bila najveća nuklearne katastrofa u istoriji posle havarije u ukrajinskom Černobilu 1986. 

Japansko ministarstvo zdravstva saopštilo je da je utvrdilo da je jedan radnik u Fukušimi umro od raka pluća, izazvanog radijacijom posle havarije, i da se njegovoj porodici treba isplatiti odgovarajuća odšteta.

Ovaj radnik je radio u nuklearci Fukušima, kojom je upravljala kompanija Tokio elektrik pauer (Tokyo Electric Power-TEPCO), posle havarije najmanje dva puta. Rak mu je dijagnostifikovan februara 2016. Osim kod njega, kako je ranije utvrđeno, radijacija je izazvala rak još kod  trojce ljudi, ali je ovo prvi smrtni slučaj.

Rojters napominje da je u haosu prilikom evakuacije nuklaerke stradalo, usled duševnih i drugih trauma, nekoliko stotina ljudi ali da nije bila u pitanju radijacija. 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...