Denuklearizacija NDR Koreje trajaće bar 15 godina

M. L.

Okončanje severnokorejskog nuklearnog programa biće, kako piše Njujork tajms, jedna od najkomplikovanijih operacija ove vrste u istoriji
(Singapore, 12.06.2018 - susret predsednika SAD Donalda Trampa i severnokorejskog lidera Kim Džong Una u Singapuru)

Trajaće bar 15 godina i biće, s obzirom na obim, jedna od najsloženijih operacije ove vrste. Utoliko više, što, kako piše Njjork Tajms (NyT – The New York Times), denuklearizacija Severne Koreje ima jedno značenje u Vašingtonu, a drugo u Pjongjangu.

U NDR Koreji, prema izveštaju kompanije Rend Korporejšn (Rand Coroporation), postoji čak 141 lokacija povezana sa proizvodnjom ili testiranjem oružja za masovno uništavanje ljudi. U Jongbjonu, glavnom od njih, prema analizi satelitskih snimaka, ima čak 663 objekata. Nuklearni centar ima površinu od osam kvadratnih kilometara. Situaciju komplikuje nedostatak pouzdanih informacija o severnokorejskom nuklarnom arsenalu. Atomskih bombi NDRK ima između 20 i 60. Nije, takođe, jasno da li tuneli, iskopani u severenokorejskim planinama, sadrže fabrike naoružanja ili samo mobilne rakete.

Bilo kakav proces razoružanja mora početi sa identifikacijom svih armijskih uređaja i svih oružja da bi zapadni analitičari mogli da ih uporede sa svojim podacima. Strani eksperti bi teško mogli da sami likvidiraju severnokorejski nuklarni program, najbolje bi bilo stoga, prema stručnjacima, da se pošalju zapadni posmatrači koji bi nadizirali likvidaciju nuklearnog oružja. To bi trajalo do jedne decenije, ali možda čak i deceniju i po.

Razoružanje bi bilo izvršeno u više koraka: 

1. Demontirati i odstraniti nuklerno oružje i to pod kontrolom nuklarnih sila, na primer, SAD, Rusije i Kine. Sve komponente izmestiti s teritorije NDRK.

2. Zaustaviti proces obogaćivanja uranijuma, srušiti objekte s centrifugama u kojima se prozvodi gorivo za nuklearne reaktore i atomske bombe.

3. Izbaciti iz pogona reaktore u kojima se uran pretvara u plutonijum, važan materijal za nuklearne reaktore i atomske bombe. NDRK ima već jedan reaktor u Jongbjonu, drugi, veći, je pred dovršetkom.

4. Zatvoriti lokacije za testiranje nuklearnog oružja. Utvrditi da li je zaista prilikom nedavne havarije infrastrukture za testiranje bio uništen poligon za probe. Eventualno preduzeti dalje korake kako on ne bi mogao više mogao da se koristi.

5. Zaustaviti proizvodnju materijala za vodoničnu bombu. Takvih proizvodnih pogona ima u NDRK najmanje dva.

6. Dozvoliti inspekciju svake vrste, bilo kad i bilo gde. Međunarodni inspektori bi mogli da putuju po celoj zemlji i kontrolišu sve vojne objekte. Montoring ključnih mesta bio morao biti automatski.

7. Uništiti svako biološko oružje, uključujući i antraks, i omogućiti trajnu kontrolu. NDRK ima svakako velike kapacitete za njihovu proizvodnju o čijem se postojanju ništa preciznije ne zna.

8. Unišiti svo hemijsko oružje, uključujući rezerve sarina i paralitičke supstance VX uz čiju je pomoć lane u Kuala Lumpuru bio ubijen brat Kim Čongu Una, Kim Čong-Nam. Izvori NDRK tvrde da tih supstanci nema ali, prema ekspertima, ima ih na hiljade tona.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...