Tramp poželeo Rusiju i G8

Petar Popović

Izjava šefa SAD o Rusiji i G7 zaoštrava neslogu unutar bloka čija je homogenizacija održavana neprijateljstvom prema Moskvi. Sama Rusija ima druge prioritete, a ne članstvo u G8, komentarisao govornik Kremlja. Kina i Rusija izjavile da zajednički prate rastuću globalnu nestabilnost i neizvesnost
(Forces Base Bagotville, 08.06.2018 - američki predsednik Donald Tramp dolazi na samit G7 u Kanadi)

Šef SAD predsednik Donald Tramp iznenadio je Zapad izjavom da Grupa sedam industrijskih sila (G7), koja u petak i subotu veća u kanadskom Kvebeku – treba da vrati u svoj sastav Rusiju,  isključenu 2014. iz bivše G8, na inicijativu predsednika Baraka Obame, zbog Ukrajine.

“Znate, sviđa li vam se to ili ne, a možda nije korektno ni politički, ali mi treba da upravljamo svetom i G7, koja je bila G8 pa su isključili Rusiju, mogla bi da dopusti da se Rusija vrati, zato što bi Rusiju moralo da imamo za pregovaračkim stolom”, izjavio je Tramp, preneo je Rojters, ali i sva svetska štampa.

Iznenađenje je ravno šoku. Lideri G7 Evropljani, Francuske, Nemačke, Britanije, Italije, ali i prekookeanske Kanade, koji su u petak došli na skup kao blok protiv Trampa, duboko pogođeni jednostranim istupanjem Vašingtona iz tri temeljna sporazuma – o klimi, o Iranu (u vezi s nuklearnim oružjem) i o nesputanoj globalnoj trgovini, odbačeni su sada u još dublju rezignaciju.

g7-tramp-belakuca-

Washington, 08.06.2018 - predsednik SAD Donald Tramp u obraćanju novinarima ispred Bele kuće uoči puta za Kanadu gde će učestvovati na samitu G7

Disident Đuzepe Konte

Ne svi – upravo imenovani predsednik vlade Italije Đuzepe Konte, požurio je i “tvitovao” poruku odobravanja Trampove ideje.

“Ja se slažem s predsednikom (Trampom). Rusija bi trebalo da se vrati u G8. To je u interesu svih”, citirao je britanski Gardian.

Gardian tim povodom pominje još jedan, “svež procep među saveznicima” i “dramatičan raskid s pozicijom glavnih evropskih saveznika Vašingtona i delova same Trampove administracije”.

Gardian ima i dopunu citata, navedenog po Rojtersu. “Zašto imamo sastanak a da na sastanku nije i Rusija?”, upitao se Tramp, na travnjaku Bele kuće pre polaska u helikopter.

g7-trudo-konte

La Malbaie, Quebec, 08.06.2018 - susret premijera Kanade i Italije, Džastina Trudoa i Ðuzepe Kontea (levo) na marginama samita G7 u Kanadi

Erozija sloge unutar Zapada

Izjava o Rusiji i G7 zaoštrava neslogu unutar bloka čija je homogenizacija održavana neprijateljstvom prema Moskvi. Međutim, to sledi u okviru već erozivnih, relativno novih pogoršanih međusobnih odnosa sila u Evropi, pogođenih Trampovim sebičnim guranjem u prvi plan eksluzivno američkih ekonomskih interesa – što je izraženo carinama na uvoz evropskog čelika, aluminijuma i automobila.

Prvi put su lideri, pre svega Francuske i Nemačke, pošli na samit G7, rešeni da u završni dokument unesu formulacije ocene stanja koje Tramp neće prihvatiti, i završe skup kao G6+.

U slučaju da “u temu izraste” i pitanje povratnog članstva Rusije (što nije predviđeno da bude na već usaglašenom dnevnom redu u Kanadi!), i ta takva, “skraćena G”, skratila bi se, imajući u vidu izjavu premijera Kontea, još više, na G5+...

g7-kvebek-

La Malbaie, Quebec, 08.06.2018 - učesnici samita G7 u Kanadi: Justin Trudeau, Emmanuel Macron, Shinzo Abe, Giuseppe Conte, Jean-Claude Juncker, Donald Tusk, Theresa May, GAngela Merkel, Donald Trump

Žuri u Singapur

U Kanadi, izgledi za debatu Evropljana i Trampa su, međutim, ništavni.

Šef SAD je izjavio da čak neće ni ostati do kraja samita. Napustiće zborno mesto već u subotu, na putu za Singapur, gde bi u utorak trebalo da pregovara sa liderom Severne Koreje Kim Džong-unom, o denuklearizaciji i nuklearnom oružju Pjongjanga.

“Tramp prisustvuje G7 prkoseći, predlažući ponovni prijem Rusije”, naslovio je sopstveni osvrt na aktuelnu političku aferu američki Njujork tajms.

Zatečenost i iznenađenje

NYT pominje “zatečenost” i “iznenađenje” Trampovih zapadnih partnera na samitu u Kanadi. Upozorava na opasnost “kreiranja još jedne šizme između Trampa i šest lidera” u G7.

List potseća da je Rusija pridružena grupi godina devedesetih, “ukazujući se iz krhotina Sovjetskog Saveza”, ali da je isključena “zbog oružane intervencije u Ukrajini” 2014. i Krima. To je “razljutilo” preostale sile.

“Preostale članice, predvođene predsednikom Barakom Obamom, isključile su je u znak globalne rešenosti da se ne dopusti da se međunarodne granice menjaju silom”, piše Njujork tajms.

Tramp nije saopštio pojedinosti “razmišljanja zašto bi Rusiji trebalo dopustiti da se vrati nazad” a ona i dalje “kontroliše Krim i ne poštuje međunarodne sporazume o okončanju intervencije u istočnoj Ukrajini”.

g7-kvebek-prot-

Quebec City, 08.06.2018 - protesti povodom samita G7 u Kanadi

Rusija i Kina

Predsednika Vladimira Putina, vest o eventualno promenjenom razmišljanju Vašingtona o G7 i Rusiji, zatekla je “na drugom kraju planete”. U Kini, gde je istog vikenda u toku samit konkurenta zapadnoj “sedmorici”, Šangajske organizacije za saradnju ( ŠOS ).

Saglasno nemačkom Dojče vele “Šangaj-grupa” je “regionalni bezbednosni blok predvođen Kinom i Rusijom” koji se sastaje u kineskom gradu Kindao.

Dan pre “Šangaja”, u petak, Putin je bio službeni gost predsednika Si Đinpingom s kojim je imao međudržavne razgovore.

Šefu Rusije ukazane su uobičajene državne počasti, ali ovog puta Vladimir Putin je nagrađen i prvi put dodeljenim kineskim ordenom “za prijateljstvo”.

si-putin-sporazumi

Beijing, 08.06.2018 - predsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik Kine Si Đinping potpisali su danas sporazume o saradnji u Pekingu

Nestabilnost i neizvesnost

Mimo pominjanja počasti, Dojče vele citira zajedničko saopštenje lidera Kine i Rusije, u kojem se kaže da će “u uslovima rastuće globalne nestabilnosti i neizvesnosti”, dve zemlje “produbljivati svoje međusobne konsultacije o pitanjima strateške stabilnosti”.

U izjavi obe strane, lideri “kritikuju odluku SAD da istupe iz nuklearnog dila sa Iranom”, navodi DW.

Dojče vele pominje takođe rusko-kineski potpisani sporazum da država Rusija i Investicioni fond Kine obrazuju fond od 1000 milijardi dolara, za finansiranje komercijalnih poslova.

ŠOS, čije zasedanje sledi u subotu, uz Kinu i Rusiju, prvi put ima na skupu i dve nove članice, Indiju i Pakistan. A i jednog posmatrača zainteresovanog za članstvo – Iran, naveo je nemački DW.

si-putin-hokejasi-

Tianjin, 08.06.2018 - ruski predsednik Vladimir Putin I kineski predsednik Si Đinping sa hokejašima dve zemlje

Ko je kome potreban

Zatečen u Kini, na putovanju uz predsednika Rusije, šef Kremlja za štampu Dmitrij Peskov komentarisao je, upitan o Trampovoj izjavi, da “Rusija stavlja naglasak na druge formate”, ne prvenstveno na G7, navela je Rasijska gazeta.

Drugim rečima, Moskva nije poskočila od ushićenja zbog Trampove ideje. Sa mnogo više pažnje izučava šta se događa unutar samog Zapada, izraženog kroz G7.

Šef Komiteta za međunarodne odnose ruskog Saveta Federacije Konstantin Kosačev, ponovio je isti stav – međutim, dodajući da je u većoj meri Rusija potrebna Grupi nego Grupa Rusiji. Grupa 8 bi poslužila kao mesto eventualnih pregovora, ni za šta drugo. 

U svakom slučaju, Moskvi je u ovom trenutku zanimljiviji uvid u događaje unutar G6+ nego samo prisustvo u areni bloka na Zapadu.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...