Marks dobija spomenik u rodnom Triru

M. L.

U nemačkom gradu Triru će 5. maja biti otkriven spomenik visok 4,5 metra – dar Kine, odakle svake godine dolazi ovamo preko 50 hiljada turista da se pokloni najuticajnijem misliocu levice u istoriji
(foto, spomenik u Triru)

Na jednom od trgova u gradu Triru, na nemačkoj granici s Luksemburgom, juče je postavljen kip Karla Marksa (Marx), visok 4,5 metra. Spomenik, težak oko 2,3 tone, biće otkriven 5. maja na 200-godišnjicu rođenja ovog velikog filozofa, ekonomiste, teoretičara i vizionara socijalizma i komunizma.

Zanimljivo je da je ovaj spomenik, inače delo slavnog kineskog umetnika Vu-Vej-Sana, dar Kine ovom gradu koji, inače, svake godine posećuje oko 50 hiljada kineskih turista. Najmnogoljudnija zemlja na svetu, koja je već skoro 30 godina bez konkurencije planetarno najuspešnija u ekonomskom razvoju, ne krije svoj pijetet i dug prema najuticajnijem misliocu levice u istoriji.

Karl Marks se rodio 5. maja 1918. u Triru i u ovom gradu je proveo 17 prvih godina svog života. Povodom ove, jubilarne godišnjice rođenja autora Kapitala, Komunističkog manifesta i mnoštva drugih dela, u njegovom rodnom Triru biće otvoreno desetak izložbi, organizovaće se niz predavanja i stotinak drugih kulturnih akcija.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...