Trampov “cirkus” u Siriji

Petar Popović

Državni sekretar za odbranu general Matis na mukama da nekako “uspori predstojeći udar na Siriju, odražavajući rastuću zabrinutost Pentagona da bi orkestrirana kampanja bombardovanja mogla eskalirati u širi sukob između Rusije, Irana i Zapada”, izveštava Njujork tajms. Ruska flota u Sredozemlju ojačana jedinicama iz Crnog mora
(ilustracija: Ruske i američke baze u Siriji u januaru 2018.)

Nema gromkog aplauza za predsednika Donalda Trampa i njegovu bombardersku misiju obećanu Siriji. Trampovo, “uveliko bizarno i nepredvidivo ponašanje kreiralo je novi međunarodni cirkus, i ove nedelje on je stigao u Siriju”, ocenjuje već prvom rečenicom ispod naslova kolumnista Gardiana Sajmon Tisdal, pokušavajući da razume neshvatljivo – nekoliko tvit-vratolomija koje su učinile da se predsednikom SAD i jednim olako pooštrenim kriznim stanjem sada mora da bavi celi svet.

Trampovi apologeti tvrde - sve je planirano, kaže Gardianov analitičar. Ali njegov pristup sirijskoj krizi sugeriše svetu koji posmatra “da jedan nepredvidivi, impulsivni predsednik sve to smišlja nekako usput, nemajući ideju na koju stranu da skoči, i radije bi igrao golf”.

Pitaju, šta se to dogodilo američkom vođstvu? Šta je ispalo od onog što se znalo kao Pax Americana?

“I saveznicima SAD i neprijateljima, ovih kritičnih dana straha i gneva širom Evrope i Bliskog istoka, Tramp više liči na cirkus-majstora nego na glavno-komandujućeg”, piše Tisdal, govoreći na kakvim su mukama London i Pariz, trudeći se da kao saveznici dokuče šta stvarno želi lider SAD, a da izbegnu utisak da igraju uz haotičnu muziku.

rus-tartus-s400-

Iskrcavanje još jedne baterije raketnog sistema S400 u sirijskoj luci Tartus, januar 2018.

Matis ne želi sukob s Rusima

Neobično oštro za obično lepše izraze kada se u Britaniji piše na adresu američkog saveznika. Ipak, može se ilustrovati izvesnom zatečenošću i Trampovih nadležnih saradnika.

Voz je pošao, primećuju posmatrači. Međutim, na osnovu izveštaja u novinama, stiče se utisak da je već državni sekretar SAD za odbranu, Džejms Matis, u nekoj meri zatečen zahtevanom brzinom akcije.

General je na mukama da nekako “uspori predstojeći udar na Siriju, odražavajući rastuću zabrinutost Pentagona da bi orkestrirana kampanja bombardovanja mogla eskalirati u širi sukob između Rusije, Irana i Zapada”, izveštava Njujork tajms.

Iz izveštaja u američkim novinama iskrsava utisak da Pentagonu treba više vremena, naspram onog – o raketiranju koje predstoji, a onda, možda i ne predstoji, ili predstoji ali ne neposredno sada, kako je tvitovao Donald Tramp.

Ministar vojske želeo bi “više dokaza o ulozi predsednika Bašara el-Asada u sumnjivom hemijskom napadu”, da bi se “svet ubedio da je vojna akcija neophodna”, piše NYT.

Dalje, Matis je u četvrtak ujutro upozorio “da odmazda mora biti izbalansirana naspram opasnosti šireg rata”, što je jasna aluzija na opasnost neželjenog vojnog sudara sa Rusijom.

U četvrtak posle podne savetovanje u Beloj kući završeno je “bez odluke o napadu”, citirana je u novinama izjava Sare Hakabi Sanders, sekretara za štampu. Matis zastupa da “Sjedinjene Države, Britanija i Francuska moraju izneti ubedljive dokaze da je sirijska vlada upotrebila hemijsko oružje u napadu na grad Dumu”. 

dzejms-matis-tramp-s

Džejms Matis sluša svog predsednika Trampa

Na poligonu Sirije Nemačka na distanci

Politički problem Vašingtona izražen je nastojanjem da SAD ne ostanu usamljene u svojoj sirijskoj akciji. Od tri ključne evropske saveznice Americi su spremne da se pridruže dve, Britanija i Francuska. Nemačka je odbila da se angažuje u vojnim dejstvima ali nije uskratila političku podršku Trampu u njegovoj kaznenoj ekspediciji.

Na međunarodnoj sceni, u velikoj političkoj ofanzivi je Moskva, izražavajući nadu “da se niko neće usuditi na avanturu u Siriji po libijskom ili iračkom scenariju”, kako je prilikom susreta sa ministrom Holandije Stefom Blokom izjavio ministar Rusije Sergej Lavrov.

Moskva odbacuje optužbe da je Asad koristio bojne otrove, dokazujući da je čitava stvar montirana. Uostalom, ministarstvo vojno Rusije upozoravalo je da se sprema to fabrikovanje tobožnjih dokaza za optužbu Sirije.

lavrov-holand-stef

Moskva 13. 4. 2018. – Sergej Lavrov i Stef Blok, ruski i holandski ministar spoljnih poslova

Bojeva gađanja ruske flote

U Siriji i blizu Sirije Trampove pretnje shvaćene su uz potrebnu ozbiljnost, izraženu kroz mere predostrožnosti.

Ruska ratna flota markirala je i objavila zonu vremenski ograničene plovidbe u sirijskim pribrežnim vodama, zbog mornaričkih školskih bojevih gađanja (u tri navrata po osam časova dnevno) 11.–12, 17.–19. i 25.–26. aprila, objavio je Komersant.

List je naveo da je reč o “demonstraciji odlučnosti” vojno-pomorskih snaga povodom krize.

Komersant je naveo podatak o 15 ratnih brodova i plovila opskrbe, delimično pridruženih iz sastava ruske Crnomorske flote, ovog trenutka na dužnosti u Mediteranu. Od lađa, pomenute su fregate “Admiral Grigorovič” i “Admiral Esen”, naoružane ruskim krstarećim raketama “kalibr NK”, a od podmornica, dizel-električne tipa “varšavjanka” i atomske tipa “šćuka B”, takođe s lanserima za “kalibr” projektile.

“Mimo toga, u Siriju su prebačeni i protiv-submarinski avioni Il-38H, osposobljeni za otkrivanje podmornica verovatnog protivnika”, dopunio je Komersant.

rus-vojska-tartus-

Vežba ruske mornarice kraj Tartusa u Siriji u aprilu prošle godine

Rusi prate američke pokrete

Saglasno Komersantu, koji se poziva na sopstvene izvore, region Sredozemnog mora je pod danonoćnim ruskim osmatranjem, uz ostalo i uz pomoć A-50, aviona za radiolociranje plovila, iz kojih “se prati kretanje razarača Donald Kuk (s čije palube se mogu lansirati krstareće rakete ‘tomahavk’)”.

Ruski sistemi PRO S400 trijumf i pancir-S1 “nalaze se na bojevom dežurstvu, štiteći iz vazduha avio-bazu Hmeimim i centar materijalno-tehničkog obezbeđenja Vojno-morske flote RF u Tartusu – mada, kako smatraju izvori Komersanta u Ministarstvu odbrane, ni jedan od tih objekata ‘ne bi smelo da dospe pod paljbu jer će u suprotnom posledice biti katastrofalne”, piše ruski list.

Komersant kaže, “ruska strana računa da od Pentagona dobije koordinate ciljeva po kojima se SAD spremaju da udare (kao što je bilo 7. aprila 2017. pre gađanja sirijske baze Šajrat)”.

“To je neophodno, kako bi se isključila čak i teoretska mogućnost gubitaka na ruskoj strani, jer su oficiri Ministrstva odbrane prisutni na desetak objekata sirijske infrastrukture”, objavio je ruski list.

uss-donald-cook-

Američki razarač “Donald Kuk“, jedini je naoružan raketama kojima može biti napadnuta Sirija, ne računajući one na podmornicama

Tartus pod ambrelom S400

Saglasno Gardianovoj evidenciji stanja u prostoru potencijalnog američkog vojnog dejstva, satelitski snimci sugerišu da je prilično vojnih i trgovačkih brodova u sirijskom Tartusu, uključujući i dve podmornice “kilo-klase”, sada isplovilo iz te luke. Britanski list takođe navodi da je Tartus pod zaštitnom ambrelom ruskih S400, i potvrđuje da je rusko vojno-pomorsko prisustvo u Sredozemlju još od marta ojačano pojedinim jedinicama ruske Crnomorske flote.

Na drugoj strani, britanski list zapaža da su “Trampovi tvitovi značajno preuranjeni u odnosu na vojnu gotovost SAD da udare po Siriji”.

rus-s400-sirija map-

Ruski odbrambeni raketni sistemi S 300 i S 400 u Tartusu i njihovi dometi

“Pentagon nije taktički spreman da vatrom SAD podupre predsednikov ratoborni rečnik”, saopštava Gardian. Trampovo tvitovanje sugerisalo je da udar po Siriji neposredno predstoji, ali “pomorske i druge snage SAD u regionu upućuju da je njegova retorika možda pretekla vojnu gotovost za bilo šta osim uglavnom ograničene akcije”, objavio je taj list. Proizilazi da su sirijske snage ustvari “upozorene da sklone to što imaju”, a da će “svaki udar sada biti uveliko simboličan i imati malo smislenog uticaja na vođenje rata u Siriji”.

Pentagon bi se radije oslonio na lanisranje krstarećih raketa sa nosača aviona “Teodor Ruzvelt”, ali taj je posle četiri meseca na Bliskom istoku otplovio u vode Filipina, zapaža list. “Hari S Truman” i grupa brodova odaslata u zamenu, “čije kretanje ruska vojska već prati”, tek u sredu je napustila Norfolk u Virdžiniji i ne može doploviti u Mediteran pre početka maja. To znači da je samo “Donald Kuk”, razarač s krstarećim projektilima, “na raspolaganju za bilo kakav raketni udar po Siriji”. Verovatno i razarač “Porter”, takođe sa arsenalom od oko dva tuceta “tomahavka”.

Druga mogućnost je da se projektili lansiraju sa američkih podmornica, čija je pomorska lokacija nepoznata, izvodi svoj račun američkog trenutnog bojevog rasporeda britanski Gardian. Ukratko, scena je spremna. Očekuje se da nepredvidljivi Donald Tramp pokrene vatreni karusel.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...