I Tramp zadovoljan i Asad u Damasku

Petar Popović

Ukoliko se životi ruskih oficira (u Damasku) dovedu u opasnost, oružane snage Ruske Federacije odgovoriće napadom i na rakete i na sisteme za njihovo lansiranje, obećao šef ruskog Generalštaba američkim sagovornicima. Sada dve strane traže rešenje, da se nešto od američkog obećanja ostvari, a da se ne prenebregne obećanje Rusa
(Vašington, 12.04.2018 - američki predsednik Donald Tram na sastanku sa guvernerima u Vašingtonu: Sen. John Thune, Donald Trump)

I Tramp zadovoljan i Aasad u Damasku! Odahnite slobodno jer, sudeći po faktima, tako će se završiti. Ako nešto pukne pući će po sirijskim pustarama.

Nisu šef SAD i Pentagon utrčali u rat ni sa Kim Džon Unom i Pjongjangom, čije su nuklearne sprave neuporedivo inferiorne, a pogotovo neće rizikovati s Rusijom.

U Siriji, u kontaktu su ruski i američki oficiri za vezu “u vrućim situacijama”, uspostavljenim kada su se dve sile obrele opasno blizu jedna drugoj, uz međusobno suprotstavljene strane u amfitearu. Svrha kontakta je da se izbegne neželjeni incident. A i da onaj koji je obećao udar po Siriji ne izgubi obraz. 

“Telefon anti-rizik” pri ruci je od 2016. Povezao je američku centralnu komandu u Kataru i komandu ruskih oružanih snaga u Siriji.

un-amabsadorke-amer-engl-

New York, 11.04.2018 - britanska ambasadorka u UN Karen Pirs i američka ambasadorka u UN Niki Hejli na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o situaciji u Siriji

Odgovor Rusije deponovao Gerasimov

Veza je uspostavljena pre američkog raketiranja sirijske baze Šejrat, sa razarača SAD u vodama Krita, u Sredozemlju, projektilima “tomahavk”, 2017. Uoči napada, informacija o toj akciji prosleđena je Rusima, međutim odviše kasno da bi Sirijci sklonili nekoliko svojih tamo uništenih aviona.

Predsednik Donald Tramp je dobio priliku za “tvitovanje” o američkoj “odlučnosti”, međutim Moskva se osetila prevarenom I, u jednom trenutku, “kontakt biti-ne biti” visio je o koncu.

Ipak “vruća veza” preživela je tu krizu. Pre mesec dana, načelnik ruskog Generalštaba general Valerij Gerasimov iskoristio je “kontakt” da ovoga puta Americi unapred deponuje “odgovor Rusije” u slučaju da SAD bombarduju Damask.

Takvu pretnju Siriji agresivno je reklamirala Niki Hejli, diplomata Vašingtona pri UN.

Trinaestog marta uveče, ruski general pozvao je međutim “vrućim telefonom” generala Džozefa Danforda, načelnika združenih štabova SAD, nadležnog za američke snage na Bliskom istoku I, vojnički suvo, saopštio mu jednu važnu rečenicu: “Ukoliko se životi ruskih oficira (u Damasku) dovedu u opasnost, oružane snage Ruske Federacije odgovoriće napadom i na rakete i na sisteme za njihovo lansiranje”!

Znači, udariće po brodovima i podmoricama u Sredozemnom moru ili po lanserima u bazama na suvom.

rus-gerasimov-nacelnik-

Valerij Gerasimov

Rusijo, rakete doleću

Ove nedelje, Tramp se ponovo mašio tvitera. Povod je sirijsko ovladavanje Dumom, poslednjim uporištem američki podržavanih neprijatelja Damaska u Siriji. U koordinaciji sa Zapadom, razbijeni oponenti inscenirali su upotrebu bojnih otrova. Tramp je obećao američku kaznu Asadu, međutim – ciljao je u Rusiju.

“Rusija obećava obaranje bilo kakvih raketa ispaljenih na Siriju. Spremi se Rusijo, one doleću: sasvim dobre, nove novcate i ‘pametne’! Ne bi trebalo da podržavate životinju koja svoje građane ubija gasom i još uživa u tome!”, tvitovao je šef SAD… Moskvi. 

Svet, čiji su živci na probi iz mnogo razloga, i koji se nagledao američkog razmahivanja batinom, i po Avganistanu, i po Iraku i Libiji, u strahu je iščekivao “sredu u ponoć” – do kada je, saglasno poplavi tumačenja, trebalo da usledi američki udar plotunima “tomahavka” na Siriju.

I s razlogom. Jer malo ko sumnja da bi Rusija bila dovedena u situaciju da na napad na Damask odgovori vojnim sredstvima. Znači, i napadom na platforme s kojih se lansiraju krstareće rakete, na američke brodove i podmornice u Sredozemnom moru.

A onda? U štampi su se pojavila podsećanja na Kubansku krizu. Tada su, viseći na tankoj niti, opstale mogućnosti da se svet spase kataklizme. Ali, liči li nekome Tramp na Džona Kenedija?   

amer-danford-s.

Džozef Danford

Kada general Gerasomov kaže...

Američki Nešenel interest skrenuo je pažnju na kritično izraženu ozbiljnost situacije. Gerasimov “nije sklon blefiranju”, komentarisao je Nešenel interest.

“Kada ruski šef Generalštaba nešto kaže potrebno je da dobro slušate, zato što mu je neko rekao da to kaže”, komentarisao je NI, aludirajući na potčinjenost šefa Generalštaba direktno Putinu.

Međutim, taman kada se moglo pomisliti – dobro, sreda prošla, ono “do ponoći” prošlo, u vestima nema glasa da je napad usledio, iz Trampovog tvit uređaja prispela je nova poruka šefa SAD.

“Nikada nisam rekao kada predstoji napad na Siriju. Mogao bi vrlo brzo a i ne sasvim brzo! U svakom slučaju, Sjedinjene Države obavile su pod mojom upravom veliki posao oslobodivši region IS. Gde je naše ‘Hvala ti Ameriko?”

Britanski posmatrači, a i brojni drugi na Zapadu, protumačili su da je šef Bele kuće shvatio da se zatrčao, i da ovim “nisam rekao brzo”, počinje da po malo razvodnjava stvari.

Njujork tajms je zapazio konfuziju u predsednikovoj politici. Smatra da je Tramp najpre poželeo da igra na iznenađenje, a onda se predomislio. Dopustio je da Sirija svoje borbene avione preleti u rusku bazu Hmeim, pod sigurno.

Što se vremena napada tiče, rekao je da će se napad izvesti, pa tek potom objaviti. Kada sve bude gotovo.

merkel-sirija-kabinet

Berlin, 11.04.2018 - nemačka kancelarka Angela Merkel dolazi na sastanak kabineta u rezidenciji Meseberg, severno od Berlina. Ona je juče izjasvila da Nemačka neće učestvovati u napadu na Siriju

Eto, a moglo se i sarađivati

A onda, u četvrtak, ruska Nezavisima gazeta prenosi i treću zaredom Trampovu izjavu, u kojom se šef SAD obara na američku “korumpiranu rusku istragu”. Pokrenuli su je, kaže, Obamini demokrati i rezultirala je “neprijateljstvom prema Rusiji”.

Odnosi Amerike i Rusije su zahvaljujući tome “u gorem stanju nego ikada, uključujući i Hladni rat”, a “za to nema razloga”. “Rusiji je potrebna naša pomoć za njenu ekonomiju, što je vrlo lako uraditi, i trebalo bi da sve zemlje rade u tom pravcu. Ostavimo trku u naoružavanju”, citirala je NG.

Skakanje sa stene na stenu. Autor Nezavisime izvlači zaključak da su sve ove kontradikcije, u rasponu od pretnje udarom raketama koje su “nove i pametnije” od ruskih, pa dalje relativizacije roka udara, “možda brzo a i ne tako brzo”, sve do lamentiranja o potrebi razgovora o razoružanju, ustvari pokušaj jednog “biznismena i šoumena da malo poradi s Kremljom”. I u svom osobenom maniru: zaplašiti, naterati na strah... a posle ponuditi pregovore”.

“Sudeći po svemu, takva taktika je proradila u odnosima sa Severnom Korejom”, kaže autor Nezavisime.

putin-ambasadori-moskva-

Moskva, 11.04.2018 - ruski predsednik na ceremoniji prijema akreditiva novoimenovanih ambasadora: Vladimir Putin

Politička Moskva hladnokrvna

Ruske zvanične ličnosti nastoje da “ne podižu temperaturu” izjavama. Međutim, ne prenebregavaju ni ozbiljnost okolnosti. Predsednik Vladimir Putin, u razgovoru sa sedamnaest inostranih ambasadora, primetio je da stanje stvari u svetu ne nudi razloge za spokojstvo.

“Svetske okolnosti su sve više haotične, mada se mi uprkos tome nadamo da će zdrav smisao na kraju krajeva prevladati, i međunarodni odnosi zaći u konstruktivnu kolotečinu, i svetski sistem postati stabilan i predvidljiv”, izjavio je Putin diplomatima, citirao je ruski Komersant.

Upitan o Trampovim porukama, šef Kremlja za štampu Peskov izjavio je da se “Rusija ne bavi tviter-diplomatijom”. Međutim, kaže Komersant – Ministarstvo odbrane RF “ima spremljen spisak mera, kome će ruska vojska pribeći u slučaju eskalacije konflikta”.

U potekstu svih ruskih službenih izjava ipak je platforma koju je afirmisao general Valerij Gerasimov, za slučaj američkog udara po Damasku. To i jeste razlog što su dve strane SAD i Rusija, posle svega što se zbilo za “tviter-gvornicom”, u pregovorima vojnika iza kulisa. Snažan je utisak posmatrača sa strane da se žurno traga za nekom pustarom u Siriji, da se po njoj udari američkim raketama. Tramp i Vašington dobili bi tako ono obećano pred svetom – a opet podalje od Damaska, da se ne bi isprovocirao odgovor Rusije koji je obećao general Valerij Gerasimov. I Tramp bi tako bio zadovoljan a i Asad ostao “na broju”.

 

 

 

 

 

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...