Rusko novo oružje

Petar Popović

Blok “ide na cilj kao meteorit, kao ognjena užarena lopta”. Temperatura na površini naprave “dostiže 1600 do 2000 stepeni Celzija”, jer brzina mu je dvadeset maha, a njime se pritom “pouzdano upravlja”, izjavio šef Rusije, opisujući višeglavi raketni kompleks “sarmat”, koji je u fazi “aktivnog isprobavanja”
(Moscow, 01.03.2018 - ruski predsednik Vladimir Putin održao je godišnji govor o stanju nacije u Moskvi)

U poslanici parlamentu, koja je tokom njegova do sada tri mandata sledila svake godine i izostala samo jednom, predsednik Rusije Vladimir Putin, aktuelni šef Kremlja a i kandidat za još jedan rok na funkciji koji bi istekao 2024. – založio se za Rusiju sa manje siromašnih, okrenutu boljitku kroz ekonomski razvoj i saradnju sa svetom, međutim i bezbednu, što Putin tvrdi, garantuje rusko već sada posedovano a u ponečem i unikatno oružje.

To oružje je neophodno zato što je Rusija sa svih strana okružena protiv-raketnim projektilima SAD. Promena u sferi bezbednosti na štetu Rusije uzorkovana je jednostranim odustajanjem Vašingtona od sovjetsko-američkog sporazuma o zabrani razvoja PRO i potonjim intenzivnim razvojem i raspoređivanjem projektila uz ruske granice.

putin-govor-prikazi-s

Moscow, 01.03.2018 - ruski predsednik Vladimir Putin održao je godišnji govor o stanju nacije u Moskvi uz pomoć ekrana za prikazivanje novog naoružanja

Uslovi života i siromaštvo

Tri četvrtine dvočasovnog izlaganja pred članovima Dume, Saveta Federacije, verskim i drugim dostojanstvenicima, posvećeno je razvoju Rusije. Putin o svojoj zemlji kaže da je na “kritičnoj granici” priklanjanja korišćenju svetskih tehničko-tehnoloških dostignuća u funkciji pokretanja napred.

Šef države vidi trenutak kao rusko istorijski, rusko “biti ili ne biti”, mada bez pesimizma povodom izbora i puta ka progresu.

“Mi moramo da tokom šest godina makar prepolovimo stopu siromaštva”, izjavio je Putin, pomenuvši da 20 miliona građana (doduše, upola manje u odnosu na godinu 2000. kada je to bio slučaj sa 42 miliona ljudi) i dalje tavori ispod “linije simroaštva”.

Predsednik je rekao da su tokom 2017. poboljšani uslovi života za 3,1 milion familija, ali cilj je da takvo poboljsanje doživi po “najmanje pet miliona porodica godišnje”, citirale su agencije (AFP, AP, dpa, Rojters).

Rusija bi, u dekadi koja predstoji morala da uđe u krug zemalja sa 80 i više godina očekivanog životnog veka (umesto sada 73). Obaveza je vlasti da poboljšaju uslove života za najstariju populaciju.

“Naša je dužnost da pomognemo starijoj generaciji. Stari ljudi moraju imati pristojne uslove za život, i penzije moramo povećati. One se moraju regularno indeksirati i uvećavati u odnosu na nivo inflacije”, izjavio je šef države, kandidat za obnovu funkcije.

putin-govor-siromastvo-

Moscow, 01.03.2018 - ruski predsednik Vladimir Putin održao je godišnji govor i najavio planove razvoja Rusije

Više slobode, jače institucije

“Međutim, da bi se krenulo napred, da bi razvoj bio dinamičan, mi moramo proširiti prostor slobode u svim sferama i ojačati institucije demokratije, lokalne vlasti, strukture civilnog društva i sudove”, izjasnio se Putin.

Govoreći o razvoju, šef Kremlja je pomenuo stanove i infrastrukturu. Pomenuo je cifru od 11 hiljada milijardi rubalja (195 milijardi dolara) koje bi trebalo uložiti u izgradnju puteva.

“Potrebno je da preobrazimo infrastrukturu, mnogo je regionalnih sedišta i gradova koji se menjanju... Predlažem programe razvoja centara i gradova velikih razmera, i u toku šest godina, udvostručenje izdataka u toj oblasti”, citiran je predsednik.

Ruske Vedomosti navode da je Putin “postavio zadatak izgradnje 120 miliona kvadratnih metara stanova godišnje”. Moskovska Rasijska gazeta pominje “tri uslova” koja je šef Kremlja pomenuo, govoreći o dostupnosti stanova građanima. Prvi uslov, porast prihoda građana. Drugi, prilagođavanje uslova kreditiranja kupovine stanova uz hipoteku (kamata). Treći, povećanje ponude stanova.

Taj proces je u toku, rekao je šef Rusije. Putin je pomenuo broj od svega 4.000 stanova uzetih pod hipoteku 2001. – i milion hipotekarnih kredita u rubljama odobrenih 2017, uz kamatu u rubljama manju od deset procenata.

Kraj Putinovog obraćanja posvećen je ruskom novom raketnom i nuklearnom oružju – uz jasnu poentu između redova da je to crno na belo poruka Vašingtonu i NATO paktu.

Posle odluke Vašingtona da SAD istupe iz Sporazuma o zabrani razvoja sredstava protiv-raketne odbrane, Rusija je uložila intenzivan napor i razvila sredstva sposobna da nadvladaju svaku pa i najbolju PRO, izjavio je Putin (prema sajtu Kremlja).

Taj deo izlaganja šefa Rusije, posvećen novom oružju, ilustrovan je video snimcima i animacijama na naokolo postavljenim ekranima. Potreba da se stvore pogodnosti za video prikaze, nekoliko ekrana velikih razmera, motivisala je odluku Kremlja da se Putin obrati forumu i javnosti u prostoriji Manježa, u blizini, a ne kao do sada u Jekaterinskoj dvorani Kremlja. U procesu instaliranja uređaja oštetilo bi se istorijsko zdanje.

Pada kao užareni meteorit

Prvi novitet koji je pomenut bio je raketni kompleks “sarmat”, predviđen da zameni interkontinentalnu nuklearno naoružanu raketu “vojvoda” (u NATO terminologiji “satana”), na dužnosti još iz vremena Sovjetskog Saveza.

“Saramat” je u fazi “aktivnog isprobavanja”. Moć “saramata” nadmašuje “satanu”. Teška 200 tona, nova raketa ima “kratak aktivni deo uzleta”, “što otežava da se presretne” raketama PRO, objasnio je Putin.

Takođe, neograničen joj je doseg (sposobna je “da napadne ciljeve kako preko Severnog pola, tako i preko Južnog”) i veći je broj “bojevih blokova” s kojima se podiže u atmosferu.

Biće opskrbljena “širokim spektrom nuklearnih naboja velike snage, među njima i nadzvučnim, i najsavremenijim sistemima savladavanja PRO”, opisao je Putin.

Blok “ide na cilj kao meteorit, kao užarena lopta, kao ognjena lopta”.

Temperatura na površini naprave “dostiže 1600 do 2000 stepeni Celzija”, jer brzina mu je dvadeset maha, a “blokom se pri tome sasvim pouzdano upravlja”, izjavio je šef Rusije, zamolivši da se prisutnima pokaže video-snimak.

Napomenuo je međutim da se, “iz razloga koji se razumeju”, ne može pokazat baš sve.

Prizor je propraćen aplauzom auditorijuma.

rus-putanja-letelice-s

Moskva, 01.03.2018 - komjuterska simulacija manevra hipersoničnog vozila

Reaktor unutar rakete

“Međutim, počeli smo i razradu takvih novih vidova strateškog oružja, koje uopšte ne koristi balističke trajektorije poleta i kretanja ka cilju, što sisteme PRO čini besmislenim”, rekao je. PRO prijektili oslonjeni su na putanju lansiranja napadnute rakete.

Govoreći o novini, šef Rusije je pomenuo nuklearni reaktor minijaturnog gabarita, u stanju da se smesti unutar korpusa “naše najnovije krstareće rakete vazdušnog stacioniranja X-101”, omogućujući tom projektilu na desetine puta – (“na desetine puta!”, naglasio je), “praktično neograničenu” dužinu leta – “s nepredvidljivom trajektorijom leta i mogućnošću izbegavanja granice presretanja”. U stanju je da menja pravac po horizontali i vertikali, krivudajući i menjajući visinu leta.

Takva krstareća raketa s nuklearnim reaktorom uspešno je isprobana na centralnom poligonu RF krajem 2017.

“U toku leta generator je razvio zahtevanu snagu i obezbedio potreban nivo potiska. Obavljeno lansiranje i splet površinskih opita dopuštaju prelaz na izgradnju principijelno novog tipa naoružanja – strateškog kompleksa nuklearnog oružja s raketom, snabdevenom nuklearnim reaktorom. Kako daljina (dosega) nije ograničena ona može da manevriše kolikogod je to potrebno”, izjavio je Putin. “Za sada, nečeg sličnog nema ni kod koga u svetu”, rekao je.

Ponovo je aktiviran video i ponovo se čuo aplauz.

rus putanja rakete

Moskva, 01.03.2018 - komjuterska simulacija leta nove generacije nuklearnih interkontinentalnih balističkih raketa “Sarmat”

“Bodež” na probnom dežurstvu

Predsednik Putin je produžio rečima, “govorim o onome što već imamo”.

Raketa je deset puta brža od zvuka. Radni naziv joj je “bodež” (“kinžal”). Kompleks je na probnom vojnom dežurstvu u Južnoj vojnoj oblasti RF.

Pominjući da se u svetu uveliko grade bespilotni uređaji, šef Rusije je izjavio da su u zemlji “razrađeni bespilotni podvodni aparati, spsobni da se kreću na velikoj dubini”, u stanju da prevale “među-kontinentalnu daljinu”, ploveći “više puta brže od podmornica, najsavremenijih torpeda” i svih, čak i najsavremenijih plovila.

Ne proizvode buku, imaju visoku manevarsku sposobnost, neopazivi su za protivnika. Mogu biti naoružani kako klasičnim tako i nuklearnim nabojem, te su i podobni za uništenje različitih ciljeva, bilo nosača aviona bilo obalnih utvrđenja, rekao je Putin.

U izveštajima iz Moskve, strana štampa je za novu napravu patentirala izraz “podvodni dron”.

Na kraju osvrta na novo i predstojeće novo u naoružanju Rusije, Putin je pomenuo i laser-komplekse, rekavši da se oružje dostavlja vojci od kraja prošle godine.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...