"Dubček se uneredio od straha 1968, za slobodu 1989 zaslužan Gorbačov"

M. Lazarević

Tako je aktuelni predsednik Miloš Zeman, poznat po svojoj "direktnosti" u govorima, okarekterisao najvažnije godine u novijoj istoriji Češke i Slovačke
(Predsednik Češke Miloš Zeman i slovački premijer Robert Fico na 96. godišnjicu osnivanja nezavisne Čehoslovačke, snimljeno 28. oktobra 2014.)

Češki predsednik Miloš Zeman održao je sinoć govor, u svom stilu u praškim Hradčanima, na svečanoj večeri kojom je započelo obeležavanje 100-godišnjice nastanka Čehoslovačke i 25-godišnjice nastanka Češke republike (posle podele čehoslovačke federacije na Češku i Slovačku). Na svečanoj večeri su bili, između ostalih, premijeri dve zemlje Andrej Babiš i Robert Fico.

Zeman, poznat po svom direktnom načinu izražavanja, i "ćosavom jeziku", najpre je nekomunističke ministre u vladi Čehoslovačke, koji su se 1948. povukli iz vlade,  nazvao "glupacima". To je, po njegovim rečima otvorilo put komunističkom puču te godine i prividu ustavnosti tog puča na koju se zaklinjao Klement Gotvald  (Gottwald – prvi komunistički predsednik Čehoslovačke).

Veliki strah

Zeman je, potom, rekao da se treba zamisliti zašto se posle sovjetske okupacije Čehoslovačke 1968. u tadašnjoj političkoj eliti nije našao nijedan hrabar čovek, osim Františeka Krigela, "dok su se svi ostali uneredili od straha" (Krigel je demonstrativno dao ostavku, svi drugi su ostali na svojim funkcijama – prim.ML). 

Tadašnjim političkim liderima nije pomogla saglasnost s okupacijom.

"Politički idol najpre je dobio funkciju predsednika Federalne skupštine, potom je odjednom pao na funkciju ambasadora u Turskoj, a onda nije bilo ni te funkcije za njega", rekao je Zeman, aludirajući na lidera "Praškog proleća 1968" Aleksandra Dubčeka. U tom kontekstu, ukazao je potom da su često navođena opravdanja u prvim godinama normalizacije, "da treba ostati na svojojoj funkciji jer bi u suprotnom na nju došla veća svinja nego što sam ja", otvorila put ka moralnom sunovratu tadašnje Čehoslovačke i dubokoj demoralizaciji. Njegov govor je u tom delu, kao i u nekim drugim delovima, često bio prekidan aplauzima prisutnih, odnosno "prijatelja", kako ih je Zeman nazivao, primećuje se u izveštaju češke agencije ČTK.

Ništa manje otvoren Zeman nije bio u oceni da "pad komunističkog režima u Čehoslovačkoj nije izazvao disidentiski pokret Povelja 77, već sovjetski lider Gorbačov. On je izazvao pad sovjetske imperije i tako se Čehoslovačka izvukla iz sovjetskih kandži. Mislim da bismo njemu mogli za to da odamo poštu".  

Državnost i izbori

Samostalna Češka republika, nastala podelom Čehoslovačke 1993, traje već duže, napomenuo je on, nego što je trajala nego Čehoslovačka u tzv Prvoj republici (tj onoj između dva rata – prim.ML).

"Kao i Slovačka, možemo se radovati zbog toga što smo sada bezbedna i prosperitetna zemlja. Skoro ništa nam ne preti, osim ako bismo iz sopstvene gluposti dozvolili da se u naše zemlje usele oni koji tu nikako ne pripadaju", završio je on, ponavljajući svoj otpor prema imigraciji što iskazuje gotovo u svakoj prilici.

Prisutnima se potom obratio slovački premijer Fico koji je visoko ocenio uspehe obe zemlje posle "plišanog razvoda“, a njhove međusobne odnose kao "odnose punog uzajamnog poverenja". Fico ceni kod Zemana, kako kaže, "to što on kaže upravo ono što hoće".

"Imate predsednika koji tačno zna da svet ima četiri strane". Priznao je da je Zemanov dužnik i dodao da mu želi da mu se "sve njegove amibicije ostvare u potpunoj meri" .

Ovog meseca Česi izlaze na izbore za šefa države na kojima Zeman nastoji da dobije još jedan mandat.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...