Lavrov: američke trupe da napuste Siriju

D. Ćirović

U sirijskim medijima bruji izjava ruskog šefa diplomatije da jedinice zapadne kolacije pod vođstvom SAD, kao i sve druge grupe koje se nalaze na teritoriji Sirije bez dogovora sa Damaskom, treba da odu iz zemlje, jer su teroristi Islamske države već poraženi i više nema potrebe da se vojska zadržava
(Pripadnici vojske SAD u Siriji, Rojters-Al Arabija)

Nakon što je koalicija koju predvodi SAD obelodanila da je „stotine civila“ poginulo tokom vojne operacije u Siriji od septembra 2014. (iako se sa raznih strana može čuti da se zapravo radi o hiljadama ljudi), ruski šef diplomatije Sergej Lavrov istakao je da trupe ove koalicije više nemaju potrebe da borave u Siriji.

To se odnosi na sve jedinice koje su ušle na teritoriju zemlje bez dogovora sa zvaničnim Damaskom, koje sada, posle pobede nad teroristima Islamske države, moraju da napuste Siriju. Lavrov je istakao da je za poraz ID-a zaslužna prevashodno sirijska vojska, koju je podržalo rusko ratno vazduhoplovstvo.

Mediji u Siriji i Iranu uz ovo dodaju da je operacija zapadne koalicije počela pre više od tri godine bez dopuštenja Damaska ili mandata UN, da je bila iznova optuživana da nije donela nikakve rezultate, te da je „gađala i usmrtila brojne civile“. Što se tiče učešća Rusije u sirijskom konfliktu, ona se uključila u septembru 2015. na poziv sirijske vlasti.

Islamska država je, podsećanja radi, za kratko vreme zauzela velike delove teritorije u Siriji i Iraku tokom 2013. i 2014.

Lavrov-sirija-

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov (PresTV)

Povučeno 400 marinaca

Gotovo istovremeno sa izjavom Lavrova, saudijski mediji su preneli da više od 400 marinaca SAD i njihove artiljerije „napušta Siriju, nakon što su pomogli da se grad Raka osvoji iz ruku Islamske države“. Američka vojska je prošlog meseca proglasila pobedu u ovom gradu, koji je bio glavno uporište ID-a u ovoj zemlji.

„Povlačimo vojnike tamo gde to ima smisla, ali se trudimo da pomognemo našim sirijskim i iračkim partnerima da održe bezbednost. Preostale snage će nastaviti da rade uz pomoć, sa i preko naših partnera kako bi se sprečilo da ID ponovo ojača i da bi se uspostavili uslovi da međunarodne organizacije i nevladin sektor mogu da pomognu lokalnom stanovništvu da se oporavi od horora kroz koji su prošli pod kratkom vladavinom terorista“, naveo je general Džonadan Braga, vođa operacija zapadne koalicije, a prenosi saudijska stanica Al Arabija.

Pentagon tvrdi da u Siriji ima 503 jedinice, ali su američki zvaničnici obelodanili da se ipak radi o bar 2,000. Još nije jasno koliko će vojnika SAD, i koliko dugo, još ostati u ovoj zemlji.

Rusija je, sa svoje strane, istakla da se već sprema za povlačenje svog vojnog kontigenta iz Sirije.

Američko-bombardovanje-Rake

Američko bombardovanje grada Rake (PresTV)

Ubijene hiljade civila

Prema izveštaju Pentagona, za tri godine vazdušnih napada zapadne koalicije u Siriji i Iraku je poginuo 801 civil. To je, međutim, daleko manje od onoga što tvrde razne međunarodne i lokalne grupe.

Teheranska stanica PresTV citira nevladinu grupu „Ratovi iz vazduha“ iz Londona, koja je objavila da je u pomenute dve zemlje stradao čak 5,961 civil tokom operacija pod vođstvom SAD. Organizacija Sirijska opservatorija za ljudska prava, takođe bazirana u Velikoj Britaniji, krajem novembra je saopštila svoj podatak – 2.759 ubijenih civila, među kojima je 644 maloletnika i 470 žena. 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...