Nova "Katalonija" moguća i u Francuskoj

Nataša Jokić, Vesti

Separatistička koalicija pobedila na Korizici. Lideri autonomaško-separatističke koalicije planiraju nezavisnost za 10 godina, ali niko ne zna šta zaista misle
(Pariz, 04.12.2017 - izjava za medije predsednika Francuske Emanuela Makrona koji smatra da ne treba ni pregovarati sa separatistima)

Separatistička koalicija ubedljivo je pobedila u prvom krugu izbora za regionalne vlasti na Korzici, osvojivši oko 46 odsto glasova. Lider autonomaša Žil Simeoni i lider separatista za nezavisnost Žan Gij Talamoni, zatražili su juče od centralnih vlasti u Parizu da se "otvore razgovori" koji bi isključili "nezavisnost u neposrednoj budućnosti". Niko međutim ne zna šta oni zaista misle i da li samo taktiziraju pričom o autonomiji.

brisel-katal-pucdemon

Brisel, 04.12.2017 - svrgnuti predsednik Katalonije Karles Pudždemon pred sudom u Briselu, gde je izbegao iz Španije u strahu od hapšenja zbog separatizma. Događaji na Korzici neodoljivo podsećaju na „katalonski slučaj“

Pregovori, zloslutna reč

"Ovo je navala demokratije", izjavio je Simeoni novinarima, dodajući da želi da "Pariz konačno otvori pregovore o dijalogu".

Pregovore? Ova reč neodoljivo podseća na zaplet između Katalonije u susednoj Španiji i centralnih vlasti u Madridu. Lideri pobedničke koalicije ("Pe a Korzika" i "Korzika libera") zato sada, između dva kruga glasanja, pokušavaju na sve načine da umire javnost i pokažu kako je "svaka sličnost slučajna" između Katalonije i Korzike. 

Teško je, međutim, ne primetiti dvosmislenost u izjavama Simeonija kao na primer kada kaže:

"Pitanje nezavisnosti nije za danas. Mi želimo status autonomije." Da bi opravdao svoju koaliciju sa tvrdim separatistima Talamonija on je je ocenio da "separatisti danas deluju u demokratskom okviru i kažu da su Korzikanci ti koji će odlučiti".

vesti-korzika-

Fotografija korzikanskog vođe separatista Talamonija, na petoj stranici današnjih Vesti

Neće biti nikakvih pregovora?

"Ako Korzikanci ne žele nezavisnost, nje neće biti", rekao je Simeoni. 

Šta sve ovo znači? - pitali su se juče francuski analitičari. Odgovor na to dao je radikalniji lider koalicije - separatista Žan Gij Talamoni, rekavši da traži od predsedniaka republike da "prestane sa političkom ravnodušnošću i negiranjem demokratije". Talamoni je ocenio da je danas samo manjina Korzikanaca za nezavosnost.

"Pripremamo se za naredni period koji može da bude nezavisnost za 10 ili 15 godina", rekao je on. Talamonijeva izborna lista "Pe a Korzika" u svom programu kao cilj označava proglašenje "pune autonomije"  na sledećim izborima 2021. godine. To podrazumeva da bi Korzika dobila progresivno veću zakonodavnu, kao i vlast u domenu poreske politike u roku od 10 godina.

Predsednik Makron nedavno je posredno poslao poruku Korzici izjavivši da "nikakvih pregovora između Katalonije i Madrida ne može da bude jer bi to značilo da pregovaraju na ravnoj nozi kao jednak s jednakim, država sa državom". Makron je tada dodao da bi takav stav zauzeo i da je Francuska u pitanju.

(objavljeno: Vesti, 5. decembar 2017.)


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...