Nemačka će godišnje primati najviše do 200 hiljada izbeglica

M.L.

Postignut dogovor CDU i CSU o izbeglicama ali zavisiće, pre svega, od toga kako će se ponašati izbeglice, koliko će ih biti i kakvo će biti političko raspoloženje u zemlji i EU
(foto. Angela merkel i Horst Zehofer, tvorci najnovijeg nemačkog kompromisa)

Nemačke sestrinske, vladajuće stranke Hrišćansko-demokratska unija (CDU) i Hrišćansko-socijalna unija (CSU) dogovorile su kompromis u pogledu primanja izbeglica, javlja agencija DPA, pozivajuće se na izvore iz vrhova ovih stranaka. Prema tom dogovoru, Nemačka će, navodno, primati godišnje do 200 hiljada izbeglica i onih koji traže azil.

Ukoliko se to pokaže tačnim to znači da je uklonjena "jabuka razdora" između  šefova ovih stranaka Angele Merkel i Horsta  Zehofera (Seehofer) što je otežavalo započinjanje pregovora sa drugim strankama o sastavljanju nove vladine koalicije.

Na ograničenju primanja izbeglica na 200 hiljada godišnje već duže vreme insistira konzervativna CSU iz koje su se čule čak i tvrdnje da bez toga neće ući u novu vladu. Nasuprot tome, Merkel je bila decidno protiv toga. "Moj stav prema utvrđivanju gornje granice u primanju izbeglica je jasan. Neću to nikako i ne smatram da se to može sprovesti".

U taj broj od 200 hiljada se računaju oni koji traže azil, izbeglice, ljudi koji u Nemačkoj dobiju dodatnu zaštitu, porodice izbeglica koje su već u Nemačkoj, kao izbeglice koje se preraspodeljuju preko kvota. Neće se računati u tu brojku oni koji dobrovoljno napuste Nemačku ili budu deportovani. Sporazum računa i sa izuzecima u slučaju vanredne situacije u kojoj bi vlada ili parlament mogli da limit povećaju ili snize. Svi novi stranci, koji budu tražili azil, biće do rešavanja njihovih zahteva, smešteni u specijalne centre.

Prema analitičarima, radi se o kompromisu lidera CDU/CSU, izloženih prtiísku zbog slabijh izbornih rezultata od očekivanja, koji im omogućuje da sačuvaju obraz. Na jednoj strani, ustanovljava se limit za primanje izbeglica i zahteva za azil, a na drugoj strani ne računa se s tim da će Nemačka na svojim granicama izbeglice vraćati natrag. A i taj sporazum nigde ne upotrebljava izraz „gornja granica“...

Ovim povodom odmah se oglasio Di velt (Die Welt) i bez okolišanja upozorio lidere da će ovaj dogovor „funkcionisati  samo ako se njega budu pridržavali i izbeglice“.  A sada se ne zna koliko će ih biti i kako će se ponašati, pa i kakvo će prema njima biti političko rasploženje u Nemačkoj i EU?


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...