Rijad i Doha: ko je koga prvi zvao

D. Ćirović

Katarski emir je pozvao telefonom saudijskog prestolonaslednika i dvojica lidera su se složila da jedino pregovorima može da se reši diplomatska kriza između arapskih zemalja i Dohe. Rijad je odmah nakon ove vesti saopštio da prekida svaku komunikaciju s Dohom, jer tamošnji mediji nisu naveli da je razgovor obavljen - na inicijativu Katara
(Katarski emir Tamim al Tani (levo) i saudijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman - PresTV)

Saudijska Arabija je ipak demantovala da se planira susret sa predstavnikom Katara radi razgovora o prevazilaženju krize između Dohe i drugih arapskih zemalja, i to samo nekoliko minuta nakon što je objavljeno da su saudijski prestolonaslednik i katarski emir o tome razgovarali telefonom - što je prvi put da su uopšte komunicirali od prekida odnosa početkom juna.

Naime, emir Katara šeik Tamim bin Hamad al Tani pozvao je u petak saudijskog prestolonaslednika Mohameda bin Salmana, izrazivši volju da se održe pregovori po pitanju zahteva koje su arapske zemlje postavile Dohi. Tokom razgovora, obe strane su se složile da do rešenja treba da se dođe dijalogom, prenosi iranska stanica PresTV.

Saudijska državna agencija SPA je saopštila da će „detalji razgovora biti naknadno poznati“, nakon konsultacija sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Bahreinom i Egiptom. Novinska agencija Katara QNA je objavila da su se dvojica lidera „složila da kriza treba da se razreši za istim stolom, kako bi se obezbedili jedinstvo i stabilnost“ u zemljama članicama Veća saradnje zalivskih zemalja. Emir je prihvatio predlog princa Mohameda „da odredi dvojicu izaslanika“, navela je QNA.

sefovi-diplomatija-Saudijske-Arabije,-UAE,-Egipta-i-Bahreina

(Sleva na desno) Šefovi diplomatija Saudijske Arabije, UAE, Egipta i Bahreina (Al Arabija)

„Prekrajanje istine“

Ovo je prvi kontakt zvaničnika Rijada i Dohe otkako su diplomatski odnosi narušeni pre tri meseca. Međutim, bukvalno nekoliko minuta nakon pomenutih saopštenja državnih agencija, stigla je nova vest SPA. Ovoga puta, citiran je zvaničnik Ministarstva spoljnih poslova Saudijske Arabije koji je naznačio da je Rijad suspendovao plan o pregovorima, i to zato što QNA nije napomenula u svom izveštaju - da je Doha inicirala telefonski razgovor.

„Ono što je QNA objavila jeste samo nastavak izvrtanja činjenica od strane katarske vlasti. Kraljevina Saudijska Arabija saopštava da ovim suspenduje svaki dijalog i komunikaciju sa vlastima u Kataru dok god se ne pojavi jasan izveštaj“, objavila je SPA iz Rijada.

Kako prenosi saudijska stanica Al Arabija, zvaničnik ministarstva je dodao da saopštenje QNA „nema veze sa realnošću“.

„Ovo jasno pokazuje da vlasti u Kataru još ne shvataju da Saudijska Arabija neće tolerisati prekrajanje istine i kršenje dogovora“, piše Al Arabija, koja ističe da je telefonski razgovor obavljen „na zahtev Dohe“.

tramp-katarski-emir

Američki predsednik sa katarskim emirom u Rijadu u maju (AFP-PresTV)

Opet Trampova „diplomatska avantura“?

Međutim, prema navodima katarske stanice Al Džazira, QNA je saopštila da je poziv bio „pod koordinacijom“ američkog predsednika Donalda Trampa.

Naime, američki predsednik je ranije u petak obavio odvojene telefonske razgovore sa katarskim i saudijskim vladaocima, kao i sa prestolonaslednikom UAE princom Mohamedom bin Zajedom al Nahjanom. Prema saopštenju Bele kuće, Tramp je sa zalivskim liderima razgovarao o jedinstvu vašingtonskih arapskih partnera zarad stabilnosti u ragionu i borbi protiv „pretnji iz Irana“.

Saudijska Arabija, Bahrein, Egipat i UAE prekinuli su diplomatske odnose sa Katarom 5. juna, optuživši Dohu da podržava terorizam i destabilizuje region. Ovaj blok, pod vođstvom Rijada, uveo je sankcije Kataru, uključujući i zabranu korišćenje vazdušnog prostora za katarsku avio-kompaniju. Katar se na kopnu graniči jedino sa Saudijskom Arabijom, a ta granica je zatvorena. Uskoro je usledila lista od 13 zahteva, prema kojoj je Katar, između ostalog, trebalo i da zatvori televiziju Al Džazira i da odnose sa Iranom svede na minimum. Doha je ovo odbila, ističući da se radi o napadu na državni suverenitet.

PresTV podseća je i da je Donald Tramp, nakon svoje posete Saudijskoj Arabiji u junu ove godine, u porukama na Tviteru pozdravio odluku Rijada da prekine odnose sa Dohom, „implicirajući da je ovo plod njegove prve posete Bliskom istoku“.

„Ipak, već 14. juna, SAD su potpisale ugovor od 12 milijardi dolara sa Katarom o prodaji borbenih avion F-15“, dodaje iranska stanica. 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...