Kineska flota s Rusima u Baltiku

Petar Popović

Prvi put u istoriji, kineska flotila proplovila britanski Kanal i uplovila u Baltičko more, gde sledi zajednički manevar s ruskim pomorskim jedinicama
(foto, Jedna ranija zajednička pomorska operacija Kine i Rusije u Žutom moru)

Oformljena grupom od tri broda, raketno naoružanim razaračem i fregatom i lađom za opskrbu – jedna flotila Kineske ratne mornarice uplovila je u petak u Baltičko more, gde će u ponedeljak 24. jula početi petodnevne vežbe kineske i ruske ratne flote, u ovom slučaju i domaćina borbenih razigravanja.

Centar zbivanja je Baltijsk (bivši nemački Pilau), glavni stan ruske Baltičke flote, gde je Kinezima po dolasku priređen svečani doček.

Baltijsk, bivša nemačka tvrđava, danas je najzapadnije istureni grad Rusije, njene Poljskom i Litvanijom okružene Kalinjingradske oblasti, čiji je geostrateški značaj u naglom porastu.

U uslovima obnovljenog političkog neprijateljstva Zapada i Rusije, Kalinjingrad je sada bastion u srcu Evrope. Prednji rov ruske odbrane.

U tom smislu ne može biti nezapaženo da se u rusko-evropskoj kritičnoj zoni sada ukazuje i kineska flota, u saradnji s Rusijom.

vojska-rus-kinez-2015-

Ruski i kineski vojnik se rukuju tokom vežbe Joint-Sea 2015. Foto Sputnik

Simbolika pomorskog manevra

Rusko-kineski pomorski manevar ima naslov “Zajedničko more 2017.” Manevar je skromnog broja angažovanih aktera (po svega dve borbene plovne jedinice sa svake strane i svega dvanaest ratnih aviona i helikoptera obe strane zajedno), ali preduzima se uz učešće najmodernijih brodova dve strane. Kineski raketni razarač “Čangša”, naoružan je i krstarećim raketama i protiv-avionskim projektilima, a i fregata “Jungčen”, opisuje brodove ruska Raša tudej. Vesti RT o manevrima preneo je ruski Sputnjik.

Dve ruske korvete učesnice manevra, “Stregušči” i “Bojkij”, takođe su od najsavremenijih. I prema ruskim izvorima – to je to koliko je i potrebno za vežbu sa svega nekoliko zadataka.

Saglasno ruskom Ministarstvu odbrane čije saopštenje prenose RT, Sputnjik i drugi ruski izvori, ključni ciljevi manevra su uigravanje saradnje dve mornarice u pariranju “bezbednosnim pretnjama na moru, uvežbavanje kompatibilnosti posada ruskih i kineskih ratnih brodova i jačanje prijateljstva i saradnje” među pripadnicima flota, citirala je RT.

Ipak, političke poruke vojne saradnje Moskve i Pekinga su to što se ovom prilikom boduje, i u tom smislu manevar u Baltiku jeste simboličan.

Poruka Pekinga Evropi

Jedna od prvih pojedinosti zapaženih na Zapadu tiče se geografske distance koju su, putujući u Baltik, savladali brodovi kineske mornarice. To ne ukazuje samo na visok nivo opremljenosti i pomorske tehnike. Kineske ratne lađe prevalile su dug put da bi se Evropi reklo kako će flota te sile i u buduće svraćati i patrolirati evropskim vodama. Kina je, želi se reći, “isplovila” iz zone svog priobalja, i od sada na dalje slediće svoje vojne interese i u dalekim krajevima, globalno.

Pre nego što su otplovili u Baltik, brodovi koji će učestvovati u ruskom-kineskom manevru, uvežbavali su bojevo gađanje u Mediteranu. Ne tako davno, vode Mediterana smatrane su “jezerom” američke Šeste flote. Sada, u Sredozemlju su još i Kinezi i Rusi, a nameravana regularnost kineskog zalaska iz Indijskog okeana u Sredozemno more i obratno, podvučena je faktom postojanog pomorskog baziranja Kine u Džibutiju, nagoveštenog nedavno iz Pekinga. Tačno uz jednu od dve brave Adenskih vrata.

Rusija i Kina imale su zajedničke pomorske vežbe i u Mediteranu.

NATO posmatra

Zapad se gradi da “ne zapaža” ovo važno kinesko-evropsko zbivanje, ali britanski Bibisi, koji je registrovao prolaz brodova i njihove predstojeće baltičke vežbe, navodi da će manevar u Baltiku biti pod pomnom pažnjom NATO pakta.

U zoni Baltika je i NATO, u funkciji “suzdržavanja” Rusije.

Bibisi uočava da su brodovi koji su prošli prema Baltiku savremeni i načičkani oružanim sistemima i balističkim oružjem.

Kineske brodove pratili su na putu kroz engleski Kanal i dalje “britanski, holandski i danski ratni brodovi”, navela je RT. Misija brodova NATO pakta imala je karakter osmatranja, citirala je zapadna objašnjenja RT.

Nemački Dojče vele podsetio je da Rusija i Kina “ponekad imaju vežbe u politički osetljivim vodama”. DW ilustruje podatkom o kinesko-ruskim pomorskim vežbama u Južnom kineskom moru, “gde Peking gradi veštačka ostrva u vodama na koje polažu pravo njegovih rivali Koreja i Japan”, prošle godine.

Signal Rusije i Kine Zapadu

Manevar Kine i Rusije u Baltiku je deo regularnih vežbi dve sile koje se preduzimaju još od 2012, naveo je ruski Interfaks. Vežbe su zamišljene u dva dela. Druga faza “Zajedničkog mora” odvijaće se na ruskom Dalekom istoku, u Japanskom moru i u Ohotskom moru, i na redu je septembra, objasnili su ruski izvori.

Vežbama rukovode zamenik glavno-komandujućeg Ruske mornarice vice-admiral Aleksandar Fedotenkov i zamenik komandanta mornarice Kineske narodno-oslobodilačke armije, vice-admiral Tian Žong.

Saglasno Vladimiru Terehovu, ruskom ekspertu za azijsko-pacifički region čije mišljenje prenosi Sputnjik – “vežbe će odaslati jasan signal Zapadu”. Vežbe su “odgovor na politički pritisak kojem su podvrgnute Rusija i Kina, u pokušaju da se između njih povuče linija podele”.

“I zato je politički signal (vežbi) važniji i od vojnih aktivnosti (koje se preduzimaju)”, citiran je od Sputnjika Terehov. A vežbe su i signal podrške Rusiji.

“I Rusija i Kina imaju potrebu da pokažu da nikakav pokušaj da se one podvoje neće biti uspešan. Formalno, Rusija i Kina nisu ni u kakvom vojnom i političkom savezu. One nemaju obaveze međusobne odbrane. U isto vreme, ti odnosi su vrlo bliski”, izjavio je ovaj stručnjak.

Ovog trenutka, pritisak Zapada fokusiran je na Rusiju, i u takvom situaciji “podrška Kine je upravo na vreme”, saopštio je Terehov svoje mišljenje.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...