“Tajni” susret Trampa i Putina u Hamburgu

Petar Popović

Uzbuna zbog kurtoaznih rečenica šefova dve sile tokom večere za lidere G20 koju je u Hamburgu priredila Angela Merkel
(foto, Hamburg, 07.07.2017 - susret predsednika Rusije Vladimira Putina i američkog predsednika Donalda Trampa na samitu G20 u Hamburgu: Vladimir Putin, Donald Trump, Sergej Lavrov, Reks Tilerson, desno)

Ne jednom – Tramp i Putin dva puta su se sreli i razgovarali u Hamburgu, pri čemu drugi put bez svedoka sa američke strane, već samo uz pomoć Putinovog prevodica, objavilo je nekoliko američkih i evropskih glasila i prestižnih televizija, ali pojedinost o još jednom, do danas ne razglašavanom susretu potvrdila je i Bela kuća. A i predsednik Donald Tramp, takođe, “tvitujući” o tome dve poruke. I jedna i druga ističu poentu predsednikovog tumačenja po kome nije reč ni o kakvom tajnom razgovoru dvojice već o najobičnijoj epizodi šireg društvenog događaja – večere kancelara Angele Merkel za lidere G20 i njihove supruge, priređene posle svečanog koncerta.

“Priča Lažnih vesti o tajnoj večeri s Putinom je ‘bolesna’. Svi lideri G20, i supruge, su bili pozvani od kancelara Nemačke. Štampa je znala”, tvitovao je šef SAD u sredu iza ponoći, i šest minuta posle prve, odaslao i drugu istovetnu poruku: “Lažne vesti sve više i više postaju nečasne! Čak i večera priređena za 20 prvih lidera u Nemačkoj je udešena da izgleda loše!”

merkel-g20-svi-vecera-2

Večera u Hamburgu učesnika samita G20, proglašena u američkim medijima za "tajnu večeru Trampa i Putina": kancelarka Angela Merkel, levo od nje kineski predsednik Si Đinping a desno - argentinski predsednik Mauricio Makri, pa Melanija Tramp i Vladimir Putin. Preko puta kinskog predsednika sedi Donald Tramp, američki prredsednik

Anti-Tramp kampanja i Tramp

“Lažne vesti” su Trampov pseudonim za čitavu grupu američkih vodećih televizija i poznatih dnevnih novina, koja je u političko-propagandnom ratu s predsednikom SAD još iz vremena američke predsedničke kampanje, a danas prednjači u objavljivanju pojedinosti o tobože postojećem ali još nedokazanom “ruskom tragu” u procesu njegove izborne pobede.

Konci te istrage upliću se sve više, i ovog trenutka, ne može se biti siguran da će Donald Tramp uspeti da se održi u Beloj kući.

Blok njegovih rivala i protivnika, unutar kojeg se iza zavese jednog novog pokreta i dalje nesmanjenim tempom angažuje na izborima poražena Hilari Klinton – kotrlja teški kamen u pravcu “impičmenta” (suđenja šefu države za izdaju ili težak prekršaj zakona).

Zavera u trpezariji

Misteriozni “drugi susret nasamo” usledio je u prostoru gde se večeralo, a iz svih presipanja senzacije iz jednog lonca u drugi, ima za sada samo jedno što je činjenica. U jednom trenutku, tokom trajanja mnogoljudnog događaja – Tramp je ustao s mesta, pošao, prišao i seo na stolicu (a “bilo ih je praznih”) pored Putinove.

Putinova stolica “bila je uz stolicu prve ledi SAD, Melanije Tramp”, navela je evropska štampa.

Dvojiica lidera su onda, po drugi put tog dana, razgovarali. (Prvi susret bio je služben i produžen je na bezmalo dva i po sata.) U ponovnom kontaktu prevodio je ruski prevodilac.

Da je između predsednika SAD i predsednika Rusije bilo susreta i u nastavku događanja vezanih za samit G20, potvrdila je u petak Bela kuća, rekavši da je razgovor vođen tom prilikom bio neformalan.

“Tokom večere, svi lideri su kružili prostorijom i razgovarali jedan s drugim slobodno”, izjavio je u utorak viši funkcioner Bele kuće čije reči prenosi britanski Gardian. “Nije bilo ‘drugog sastanka’ između predsednika Trampa i predsednika Putina, već samo kratke konverzacije pri kraju večere. Insinuacija da je Bela kuća pokušala da ‘prikrije’ drugi susret je lažna, maliciozna i apsurdna. Nije samo potpuno normalno, nego je deo predsednikovih obaveza da sadejstvuje sa svetskim liderima”, preneo je Gardian izjavu Bele kuće.

merkel-putin-g20-1-s

Melani Tramp uz pomoć ruskog prevodioca - stoji iza - razgovarala je sa Vladimirom Putinom

Konsultantska firma na zadatku

Muštuluk za vest o “drugom sastanku” Putina i Trampa koji je Bela kuća tobože pokušala da prikrije i od SAD (jer nije bilo drugih prisutnih Amerikanaca i nema službene beleške o temi i toku razgovora!), odneo je izvesni Ian Bremer, osnivač, vlasnik i formalno “predsednik međunarodne konsultantske firme Jurazija grup”, kako je izvor vesti opisao Gardian, a i svi drugi koji su preneli senzaciju, a među njima i Njujork tajms.

Pošto kaže da je Tramp ustao i prišao Putinu, taj Bremer, čije ime i firma su, zahvaljući “otkriću”, danas u glavnim naslovima – navodi da su dvojica lidera razgovarali “nadahnuto i vrlo prijateljski”. On je sam utvrdio da je prevodio Putinov prevodilac. “Ja sam to utvrdio jer ljudi su bili zapanjeni.” Nije bilo nikog dovoljno blizu da bi mogao čuti šta Tramp i Putin razgovaraju, prepričava Gardian. Tramp nije uza sebe imao sopstvenog prevodioca, te se misli da je to “prekršaj protokola nacionalne bezbednosti”, prepričava britanski list. “Bela kuća je kasnije izjavila da je prevodilac koji je pratio Trampa govorio japanski, ne ruski, i da su zato Tramp i Putin koristili pomoć ruskog prevodioca”, naveo je Gardian.

merkel-putin-melani-g20

Na praznu stolicu pored Putina, kasnije je došao i seo Donald Tramp, što je proglašeno tajnim sastankom

Saveznici naokolo a on razgovara s Rusom

“Vrlo je jasno da su Trampovi najbolji odnosi unutar G20 s Putinom. Saveznici SAD bili su iznenađeni, postiđeni i obeshrabreni. Imali ste Trampa u dvorani sa svim tim saveznicima, i ko je taj kome on posvećuje vreme?”, citirao je Gardian užasnutog Bremera.

“Takav je bio nivo ozbiljnosti da je neko odlučio da skrene pažnju Bremeru. On je izjavio da je očekivao da Bela kuća istupi u javnosti. ‘Čekao sam danima nadajući se da će oni o tome progovoriti. Znao sam prošle nedelje. Nije se dogodilo. Ja sam analitičar; nije mi posao da objavljuem vesti”, preporičava i citira engleski list. Ali...

U svakom slučaju, Bremer je zaprepašćen, doznaju čitaoci zahvaljujući onima koji su njemu i njegovoj firmi darovali publicitet.

“Ja u životu nisam nikada video odnose između dve najveće zemlje s tako neusklađenim interesima a da su im lideri kao drugari. To jedno s drugim  ne ide”, citiran je tvorac senzacije o Trampu i Putinu u Gardianu.

“Tramp se pokazao nesistematičnim u svojoj kineskoj politici, bio je nekonzistentan u svojoj NATO politici. U svakom spoljno-političkom pitanju je bio dvostran. Izuzimajući Rusiju. To je besmisleno. Fakat da je on bio spreman da to učini i na očigled globalnih lidera pokazuje da ne mari kako se zbog toga gleda na Ameriku”, citiran je tvorac američke senzacije.

A čovek, ni bio ni video

Uz poziv na Rojters i AP, aferu o Trampu i Putinu prenosi i nemački DW, međutim, bez bitno novih pojedinosti.

DW u zamenu potseća na sve dosadašnje epizode istraživanja “ruskog traga” u vreme američkih izbora.

Uz prirepke iz materijala u vezi sa istraživanjem “ruskog traga”, siže o “drugom sastanku” Trampa i Putina objavio je u sredu i Njujork tajms, ali i svega jednu vrlo važnu a stidljivo provučenu polurečenicu, da taj koji je zazvonio “slobodnom svetu” na uzbunu, taj Bremer – uopšte nije ni bio u dvorani za večeru G20, nego je “izjavio da je čuo direktno od prisutnih” banketu.

Blago propagatorima koji žive od fondova za hladni rat.

 

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...