Upozorenje Rusije NATO paktu

Petar Popović

Narasta potencijal sukobljavanja u zoni Evro-Atlantika. Negativne tendencije nisu izbor Rusije, navodi MID. Rusiji je uspelo da poveća borbene mogućnosti oružanih snaga i obezbedi strateški paritet sa zemljama NATO, informisao je ministar vojske Sergej Šojgu Savet Federacije
(foto, ruska raketa "sarmat", poznata na Zapadu kao "satana")

Rusija je razočarana ali nije zatečena, glasi poruka kojom je Moskva odgovorila ekstremno anti-ruski orijentisanom sastanku šefova država i vlada zemalja NATO prošle nedelje u Briselu, upozorivši blok da su odnosi dve strane “u najdubljoj krizi od prestanka hladnog rata”, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova (prenela je državna Rasijskaja gazeta).

I prvi i drugi element te poruke Rusije Zapadu, da postoji razočaranje jer su odnosi nedopustivo rđavi ali i da Moskva nije zatečena vojno nespremnom, jer je ovoga puta dovoljno naoružana i uspela je da uspostavi “strateški paritet”, podvučeni su izjavama nadležnih resora. O nacionalnoj vojnoj spremnosti govorio je ministar odbrane Sergej Šojgu. Ruska nuklearna trijada – avijacija, podvodna flota i raketne jedinice strateške namene, “već su do 60 odsto opskrbljene savremenim oružjem”, izjavio je Šojgu. Doprema oružja vojsci produžava se nesmanjenim tempom, rekao je ministar.

Ministar je istupio pred Savetom Federacije. Ipak, Šojguova informacija gornjem domu nije poruka ruskoj političkoj eliti koliko NATO paktu, navode ruski posmatrači (Nezavisimoje voenoe obozrenije). Glavna pojedinost u tom smislu je vremenska usklađenost – Šojgu je svoje “emitovao” dan pre okupljanja lidera NATO u Briselu.

rus-sojgu-s

Ministar vojske Sergej Šojgu

Zaboravljeni potpisi Jeljcina i Solane

Službeni povod saopštenju MID je dvadesetogodišnjica “dokumenta s principima” (odnosa dve strane), koji su u Parizu 27 maja 1997. potpisali predsednik RF Boris Jeljcin i generalni sekretar NATO u to vreme Havijer Solana, obećavajući usklađivanje i saradnju Zapada i Rusije u sektoru bezbednosti Evrope.

Formalni nosilac kooperativnosti trebalo je da bude tada obrazovani Savet NATO-Rusija. Međutim, dobra volja Zapada nije potrajala ni dve godine, a unutar NATO, “proradio” je impuls pretakanja u sopstvenu geostratešku prednost tadašnje vojne slabosti ruskog partnera.

Nije se mastilo na papiru o saradnji ni osušilo, a NATO je objavio inkorporaciju u pakt zemalja istočne Evrope, preduzeo je ne obazirući se na prigovore Moskve agresiju na Jugoslaviju, SAD su jednostrano istupile iz sporazuma o PRO, napale su Irak, krenule u kampanju jačanja anti-ruskih raspoloženja u Ukrajini i Gruziji... Najzad, 2014. prestao je da funkcioniše i sam Savet Rusija-NATO.

rus-jars-

Ruski sitem “jars” (RS24)

NATO na ruskim granicama

“...Alijansa je jednostrano zamrzla sve projekte praktične saradnje u sferi zajedničkih interesa” evropske bezbednosti, naveo je ruski MID u saopštenju na svom sajtu.

“Na rečima saglašavajući se s neophodnošću likvidacija na kontinentu linija razdvajanja, zapadne države učinile su izbor u prilog ‘zatvorene’ natocentrične arhitekture bezbednosti. Produžetkom te politike, kurs ka vojno-političkom ‘obuzdavanju Rusije’ postao je - dugoročni. Njegova direktna posledica je narastanje potencijala za sukobljavanje u zoni Evro-Atlantika”, upozorava ruski MID.

MID potkrepljuje svoju tvrdnju NATO koracima ka jačanju istočnog krila alijanse, čime se zaobilaze paragrafi nekadašnjeg “dokumenta s principima”.

Moskva u svemu tome vidi nastojanje NATO “da legitimiše vojne pripreme u blizini granice Rusije” što, u kombinaciji s drugom vojnom aktivnošću pojedinih članica bloka, “menja odnos snaga u Evropi i vodi opasnom zamahu trke u naoružavanju”. Insistiranje NATO na dokazivanju da je njegovo postojanje potrebno zbog “opasnosti sa istoka”, smeta objedinjavanju napora dve strane u borbi sa zajedničkim opasnostima, navodi rusko Ministarstvo. “Narastajuće negativne tendencije nisu izbor Rusije”, navodi MID. “To je direktan rezultat višegodišnje destruktivne linije bloka, usmerene ka dostizanju vojno-političke dominacije u evropskim i svetskim poslovima”, zaključuje ruski resor spoljnih poslova, apelujući na Zapad da napusti taj kurs i vrati se saradnji proklamovanoj u vreme osnivanja Saveta NATO-Rusija.

rus-bombarder-Tu-160-M2-

Strateški bombarder TU160M2

Budite spokojni mi ne spavamo

Izlaganje Sergeja Šojgua Savetu Federacije odlikovalo se jasnoćom raporta o stanju oružanih snaga nacije i obiljem navedenih fakata.

“Čak i pri vojnim rashodima SAD jedanaest puta većim, Rusiji je uspelo da borbene mogućnosti svojih oružanih snaga poveća za 14 odsto i obezbedi strateški paritet sa zemljama NATO”, izjavio je Šojgu. Već devet pukova strateških nuklearnih snaga je opskrbljeno savremenim raketnim kompleksima “jars” ( RS24 ), osposobljenim za proboj protiv-raketne odbrane protivnika, “raportirao” je ministar.

Do 2021, takvih pukova će biti sedamnaest, rekao je. Približno, u tom roku se očekuje i uključivanje u naoružanje rakete “sarmat” (RS28). To je principijelno novi sistem kojim bi se zamenio na dužnosti kompleks četvrtog pokolenja “vojevoda” (R36M), na  Zapadu poznat kao “satana”. Jedno od preimućstava “sarmata” je u tome što je “u raketi tehnologija ‘orbitalnog bombardovanja’, koja omogućuje da se po teritoriji SAD nanose udari, mimo raspoređenih sredstava PRO – barem preko Južnog pola”, izjavio je Šojgu.

Ministar je naveo da se u pomenutom roku, takođe, očekuje serijska proizvodnja modernizovanih strateških bombardera TU160M2, čiji je klasični obrazac proveren u borbenim dejstvima u Siriji, a i bombardera raketonosca TU95MS. Oba bombardera su osposobljena za raketiranje s distance van zone koju pokriva neprijateljska PRO.

Šojgu je pohvalio “majstorstvo ruskih pilota”, navodeći da je “uporedna analiza rezultata dejstava u Siriji avijacije Rusije i međunarodne koalicije pokazala da su naše VKS, imajući nekoliko puta manji broj aviona, izvele tri puta više borbenih letova i nanele četiri puta više raketno-bombnih udara”.

Saglasno izjavi, “86 odsto letačkog sastava VKSRF, u tome 75 odsto posada daljinske, 79 odsto operativno-taktičke, 88 odsto vojno-transportne i 89 odsto armijske avijace, raspolaže ratnim iskustvom iz Sirije”.

Ministar Rusije je izjavio da ruski PRO sistem S400 u Siriji nije aktiviran prilikom američkog raketiranja te zemlje “iz poznatih razloga”, ali da ta pojedinost nije uticala na reputaciju S400 na svetskom tržištu oružja i interesovanje zemalja kao što su Kina i Indija da ga pribave.

Upitan o planovima SAD da oružje rasporede u kosmosu, Sergej Šojgu je odgovorio:

“Mogu da vas umirim. Mi ne spavamo”, (citirala je u prilogu o vojsci i oružju ruska Nezavisima gazeta). 

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...