Turski gastarbajteri za Erdoganovu diktaturu

M. Lazarevic

U Nemačkoj 63,1 posto Turaka glasalo "za" na referendumu, u Austriji 73,2, Francuskoj 64,8, Holandiji 70.9 posto...
(foto, Ankara, 17.04.2017 - turski predsednik sa suprugom pozdravlja pristalice posle referenduma o promeni ustava i proširenju ovlašćenja predsednika: Recep Tayyip Erdogan, Emine)

Širom Nemačke i drugih zemalja Evrope, u kojima u značajnom  broju žive turski gastarbajteri, ovih dana viju su turske zastave - proslavlja se pobeda turskog predsednika Taipa Erdogana na referendumu kojim se, faktički, uvodi diktatura šefa države. Zanimljivo je pri tome da je pobeda Erdogana u ovim zemljama znatno ubedljivija nego u samoj Turskoj i od ukupnog rezultata prema kome je "za" glasalo samo nešto malo više od 51 posto Turaka.

(U Nemačkoj, gde Turaka ima najviše, tj preko 1,5 miliona, "za" je bilo 63,1 posto, u Austriji 73,2, Francuskoj 64,8 posto, Holandiji čak 70,9 posto... dok je taj postotak izrazito niži u zemljama u kojima su turski gastarbajeri retkost, kao što su Britanija, Poljska, Češka...)   

Proslava ove pobede nimalo ne raduje Nemce i njihove političare, neke čak i iritira.

"Ne možete živeti u nemačkoj demokratiji a kao Turci glasati za diktaturu", upozorio je nemačke Turke predsednik opozcione stranke Zelenih, i sam sin turskih gastarbajtera, Cem Ozdemir. "Ko hoće da u Nemačkoj živi trajno, i srećno živi, mora prihvatiti iskreno principe nemačkog ustava i tako koristiti prednosti i blagodeti demokratije, a nikako istovremeno glasati za kaznu smrti, zaključivanje brakova s decom i ugnjetavanje manjina", dodao je on.

Zanimljivo je, takođe, kako ukazuje nemačka agencija DPA, da je Erdogan najveću podršku dobio u nejvećim industrijskim centrima, kao što su Esen, Diseldorf, Štutgart. U samom Berlinu je ta podrška bila, međutim, jedva iznad polovine. Izlaznost je, inače, bila nešto manja od 50 posto.

Prema mišljenju stručnjaka za bezbednost u Hrišćansko-socijalnoj uniji (CSU) Stefana Majera (Stephan Mayer) u ovom refernedumu se pokazalo koliko su Turci, u stvari, slabo integrisani iako u Nemačkoj žive decenijama. Zbog toga je, po njemu, važno da se pooštre propisi kojima se gastabajterima omogucuje dobijanje dvojnog državljanstva. To je, inače, i jedini konkretni potez o kome se u nemačkim  političkim krugovimja govori povodom nelojalnosti Nemačkoj koju su Turci demonstrirali na referenedumu u prošlu nedelju.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...