Vašington šalje još trupa, Damask osuđuje

Danijela Ćirović

SAD planiraju da pošalju dodatnih 1.000 vojnika na sever Sirije, koji će uglavnom pomagati kurdsko-arapskoj alijansi u borbi protiv Islamske države. Ovo je prvo zabrinulo režim u Damasku, jer „svako slanje stranih trupa na teritoriju druge države predstavlja invaziju“, a zatim i Tursku i Irak. Ankara negoduje zbog podrške Kurdima, a zvanični Bagdad je već pozvao da se smanji američko prisustvo u Iraku, pošto je džihadistička grupa „na korak od poraza“
(foto, Američki konvoj u sirijskom Manbidžu 5. marta, AFP-Al Arabija)

Dok mediji u Zalivu bruje o sastanku saudijskog princa Muhameda bin salmana i američkog predsednika Donalda Trampa, uz navode da je Tramp zapravo „prijatelj muslimana“, provlači se i informacija da Vašington planira da pošalje još 1.000 vojnika u siriju. Damask je, s druge strane, odmah reagovao, ističući da je ovo otvorena invazija na teritoriju druge države, dok Teheran podseća na dogovor o prekidu vatre i na američko bombardovanje Alepa u četvrtak, u kojem je u porušenoj džamiji izginulo više od 40 civila.

iracke-jedinice-Mosul

Pripadnici iračkih specijalnih jedinica u Mosulu u novembru 2016. (AFP-PresTV)

Asad: strane trupe su invazija

Vašington planira da pošalje još 1.000 vojnika u severni deo sirije kako bi se intenzivirala borba protiv džihadista Islamske države. Zvanično, u ovom delu zemlje već se nalazi oko 500 pripadnika američke vojske, mada je taj broj relativan s obzirom na to da se „po potrebi“ sporadično angažuju dodatne snage. Pojačanje ne bi trebalo da se uključi u direktne borbe, objavila je saudijska stanica Al Arabija, već da pomogne na severu sirije, gde međunarodna koalicija pod vođstvom sAD, obučava i podržava kurdsko-arapsku alijansu u borbi protiv ID-a. U ovom smislu se moglo čuti i negodovanje iz Ankare, s obzirom na to da podrška ide „turskim neprijateljima“, odnosno da Vašington umanjuje „uporišta“ turske vojske u ovom delu regiona.

I dok zalivski mediji naširoko objavljuju američke planove, te nabrajaju vojnu opremu koju će buduće trupe doneti sa sobom, sirijski predsednik Bašar al Asad je plan o slanju dodatnih vojnika nazvao „invazijom“. Prema međunarodnom pravu, prenosi teheranska stanica PresTV, strana zemlja ne može da raspoređuje svoje trupe na teritoriju druge suverene zemlje.

„svaki dolazak stranih trupa u siriju bez našeg poziva predstavlja invaziju“, rekao je Asad.

I Irak bi da smanji prisustvo sAD

Oglasio se i premijer Iraka Hajder al Abadi koji je tražio smanjenje američkog prisustva u Iraku a s obzirom na to da iračka vojska napreduje u borbi protiv terorista i da je Islamska država „na korak da bude potpuno poražena“.

„Kako sve više napredujemo protiv ID-a, jasno je da je došlo vreme da se smanji broj trupa naših saveznika, koji nam pomažu u ovoj borbi“, rekao je Abadi za bliskoistočni portal Midlist aj, i to uoči planiranog puta u Vašington, gde bi trebalo da se sastane sa Donaldom Trampom.

Ipak, Abadi je dodao i da se nada da će Amerika proširiti obuku za iračku vojsku, federalnu i lokalnu policiju. Treba podsetiti da su se sAD povukle iz Iraka 2011, da bi se 2014. vratile zbog najezde džihadista u regionu. Trenutno se u Iraku nalazi oko 5.000 američkih vojnika.

Bombardovana džamija u Alepu

Najmanje 42 civila je poginulo kada su američki avioni bombardovali džamiju punu vernika u naselju Al Džineh kod Alepa 16. marta. Više od 100 ljudi je povređeno, objavila je u petak takozvana sirijska opservatorija za ljudska prava, nevladina organizacija sa sedištem u Londonu. Vođa Opservatorije Rami Abdel Rahman rekao je da je do napada došlo za vreme večernje molitve, kao i da su brojni stanovnici ovog naselja ostali zatrpani u ruševinama. Džineh je, uz Idlib, inače postao dom za stotine hiljada raseljenih sirijaca.

Kako prenosi PresTV, američka vojska je potvrdila da je izvršila napad u severnoj siriji, istakavši da će podrobno ispitati izveštaje o stradanju civila.

alepo-dzamija-spasavanje

Spasavanje preživelih iz ruševina bombardovane džamije u Alepu (AFP-PresTV)

Apel Damaska: Ne gađajte brane!

Vašington je počeo vazdušne napade u septembru 2014. godine „bez bilo kakve saglasnosti vlade u Damasku ili UN“, navodi ova stanica. Međunarodna koalicija je od tada više puta bila na meti kritike zbog stradanja civila, rušenja infrastrukture, a sve pod kapom borbe protiv terorističke Islamske države. U medijskim izveštajima u regionu se podseća i da je na snazi dogovor o prekidu vatre, koji je Vašington prekršio, te da se paraleleno vode politički razgovori o smirivanju krize koja traje punih šest godina u ovoj zemlji.  

Najnoviji napad je usledio nakon što je sirija apelovala na UN da upozore na katastrofu do koje će doći ukoliko se nastave operacije međunarodne vojne koalicije oko brana na Tigru i Eufratu.

„Rušenje ovih brana će dovesti do plavljenja gradova i sela, stotine hiljada života će biti ugroženo u ovom području“, stoji u apelu Damaska, koji prenosi državna agencija SANA. 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...