Potera za ruskim “ubicom satelita”

Petar Popović

Rusija peti put isprobala “spravu” čija prava namena nije dovoljno razjašnjena, pa to pridonosi mitologiji o, reklo bi se, još nepostojećim “satelitima ubicama”
(ilustracija - prikaz značaja satelita u savremenim borbenim komunikacijama)

Decenijama posle Reganovog “rata zvezda”, i scenarija o projektu SAD da zagospodare svemirom i tobože neutrališu sovjetsko nuklearno oružje “oslepivši” ga uništenjem satelita – vesti o “ubicama satelita” još jedanput su u opticaju. Sada, povodom naprava koje tobože isprobava Rusija. Sasvim nedavno, o tome je pisao i američki Vašington tajms, govoreći o, navodno, petom po redu ruskom testu, sredinom decembra 2016. List je govorio o uspešnoj probi “anti-satelitskog oružja, konstruisanog da razori američku komunikacionu i navigacionu sposobnost, kičmu američke vojske” (“Russia tests anti-satellite weapon”, Washingtontimes.com ).

“Raketa PL-19 Nudol isprobana je 16. decembra u bazi u centralnoj Rusiji. Američka obaveštajna služba je znala i osmatrala je test”, objavio je list.

Varijacije takvih informacija pojavile su se kasnije i na drugim mestima, ali redovno bez mnogo pojedinosti o isprobanoj “spravi”. Ruski izvori ne razjašnjavaju navedenu pojedinost. Citiran je na jednom mestu TASS, prema kome je reč o elementu  A-235 koji se razvija u okviru sistema ruske protiv-raketne odbrane.

Stvar je u tome što projektili - presretači raketa imaju karakteristike potencijalnih mada nepostojećih lovaca na satelite. I jedni i drugi se kreću velikim brzinama i zahtevaju preciznost i ciljanja i navođenja, rečeno je.

rus-satelit-kosmos-2499-s

Svemirski rat: Kosmos-2499 u orbiti. Kremlj tvrdi da je tehnologija "apsolutno miroljubiva", ali zapadni vojni analitičari tvrde da je ofanzivno oruđe koje ima potencijal da se pretvori u oružje (dailymail.co.uk)

Informacija stigla do Kongresa SAD

Sistem A-235/rtc-181M Nudolj je ruski antibalistički raketni sistem u razvoju, zamišljen da odbije eventualni nuklearni napad na Moskvu i ruske industrijske regione. Glavni protagonista tog posla je koncern ruske vojne industrije Almaz-Antej. Novi sistem trebalo bi da zameni jedan postojeći (A 135), koji je već u službi. Kada bude raspoređen, novi sistem “će možda biti snabdeven nuklearnom glavom, što bi uveliko uvećalo njegovu sposobnost likvidacije nailazećih nuklearnih punjenja”. Službeno, osim ove oskudne informacije nije potvrđeno ništa drugo.

Ipak, o eksperimentu iz decembra 2016, američka obaveštajna služba izvestila je Kongres, rekavši da predstavnici Rusije ne opovrgavaju navode da oružane snage zemlje imaju protiv-satelitsko oružje i da preduzimaju protiv-satelitska istraživanja. Rusija reklamira oružje kao “deo protivraketne odbrane, međutim, američki vojni analitičari nisu prevareni, oni veruju - to je anti-satelitsko oružje”, objavio je Washington freebeacon. com.

ameri-satelit-sbirs-s

U Sjedinjenim Američkim Državama podržavaju raketni sistem za rano upozorenje - raketnu odbranu zasnovanu na infracrvenom programu (SBIRS - na slici)) (http://www.space.com)

Šta bi sve moglo da bude

Washington freebeacon. com. je citirao predstavnicu Pentagona, potpukovnka Mišel Boldancu – koja je, međutim, samo odbila traženi komentar:

“Uopšte uzev, sposobnosti drugih zemalja ne komentarišemo!”, rekla je. Zauzvrat, na onlajn izdanju navedena je izjava vazduhoplovnog generala Dejvida J. Baka, tokom svedočenja u Kongresu:

“Rusija gleda na zavisnost SAD od kosmosa kao na slabost koju je mogućno eksploatisati i oni planski preduzimaju mere da ojačaju svoje protiv-kosmičke sposobnosti.”

“Potencijalno, to bi moglo da vodi našem porazu u sukobu visokog intenziteta. Potpuni gubitak mreže GPS, ili njeno ozbiljno narušavanje, eliminisalo bi efektivnost svih postojećih konvencionalnih krstarećih raketa dugog dometa i unazadilo bi funkcionisanje naših mnogih precizno navođenih oružja”, pridodato je generalovom svedočenju tumačenje Marka Šnajdera, jednog od bivših u Pentagonu na poslovima vojnih planiranja.

Ruski prethodni uspešni testovi iste naprave izvedeni su maja i novembra 2015. Američke posmatrače, učestalo isprobavanje navodi na zaključak da je projekat oružja možda u završnoj fazi.

Zapadni mediji navode da su ruski generali pominjali u sporadičnim izjavama “anti-satelitske sposobnosti”, mada redovno bez dovoljno pojedinosti. Pomenut je bivši komandat ruskih kosmičkih snaga general Oleg Ostapenko koji je, govoreći o PVO sistemu S 500, rekao da je sistem u stanju da pogodi “nisko leteće satelite i kosmička oružja”.    

kinezi-satelit-rat-zvezda-s

Lansiranje rakete Čang-3 u Ksičang satelitskom centru, deo ambicioznog kineskog svemirskog programa (BBC)

Visoka ranjivost u kosmosu

Američka glasila navode da Pentagon budno prati i ruska i kineska osvajanja u zoni te vrste balističke tehnologije. U medijima je citiran general Džon Hiten, komandujući kosmičkih snaga u američkom ratnom vazduhoplovstvu, koji smatra zabrinjujućim tempo ruskih i kineskih istraživanja u kritičnoj oblasti.

“Oni razvijaju mogućnosti koje nas zabrinjavaju”, izjavio je general, misleći na Kinu i Rusiju.

Američke obaveštajne služe procenjuju da bi “vojne operacije SAD mogle biti teško poremećene sa svega dva tuceta i nešto anti-satelitskih napada”, citirao je američki izvor. Stvar je u tome što su sateliti deo sistema precizne navigacije, naciljavanja, a i komunikacija i prikupljanja obaveštajnih podataka.

Pentagon je veliki zavisnik od satelita kada je reč o rukovođenju vojnim operacijama sa distance. I Kina i Rusija razvijaju lasere i druga oružja usmeravanja energije, konstruisana da “oslepe ili poremete satelite”. Razvijaju se,, gabaritom “sićušni”, sateliti visokih manevarskh sposobnosti u vasioni, “napadači” na druga slična leteća tela.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...