Damask odbacio rezoluciju un o slanju posmatrača u alep

D. Ćirović

Sirijski ambasador pri UN Bašar al Džafari istakao je da bi međunarodni tim, koji bi prikupljao dokaze u Alepu, predstavljao „flagrantno mešanje“ u unutrašnje stvari zemlje. Rusija, Kina i Iran usprotivile su se rezoluciji UN, istakavši da bi posmatrači u ovom momentu bili „poziv na katastrofu“, dok je Arapska liga, predvođena Rijadom i Dohom, pozdravila ispitivanje ratnih zločina i dalje procesuiranje odgovornih
(Sastanak UN o prikupljanju dokaza za zločine u Alepu, foto Anadolu-Midlist monitor)

Sirija je odbacila odluku o formiranju komisije UN koja bi se bavila prikupljanjem dokaza za eventualne zločine, počinjene u razrešenom gradu Alepu. Damask je ocenio da se radi o „flagrantnom mešanju“ u unutrašnju politiku zemlje.

Ambasador Sirije pri UN Bašar al Džafari rekao je pred Generalnom skupštinom da će predložena komisija uništiti svaku rasploživu mogućnost da se dođe do političkog rešenja šestogodišnjeg sukoba, prenela je sirijska državna agencija SANA.

Generalna skupština UN je, naime, u ponedeljak usvojila rezoluciju koju je pripremio Lihtenštajn, uz podršku SAD, Francuske, Britanije, Turske, Saudijske Arabije i Katara, koje su, kako objavljuje iranska stanica PresTV, „poznate po tome što pomažu militantske grupe kako bi svrgle sirijski režim“.

sirijskog-ambasadora-UN-s

Obraćanje javnosti sirijskog ambasadora pri UN posle glasanja u SB (Rojters-PresTV)

Zabrana prodaje letelica Damasku

Džafari je u četvrtak istakao da je ovakav plan suprotan kampanji borbe protiv terorizma, te da će samo povećati finansijsku pomoć militantnim grupama „koje su napravile pustoš u Siriji“.

Prema pomenutom dokumentu, komisija će „pomoći u istrazi i suđenju odgovornih za najozbiljnije zločine“ u Siriji. Rusija, Kina i Iran izjasnile su se protiv rezolucije i mera koje treba da se sprovode uoči potpunog oslobađanja Alepa i sređivanja situacije u gradu. Oni su istakli da bi posmatrači UN u trenutnoj situaciji u Alepu bili „poziv na katastrofu“.

PresTV prenosi i da su Francuska i Velika Britanija u sredu, takođe, tražile od Saveta bezbednosti da se zabrani prodaja i bilo kakva dostava helikoptera i rezervnih delova Siriji, kao i da se uvedu prve sankcije po pitanju korišćenja hemijskog oružja. Nacrt rezolucije poziva i na zamrzavanje imovine i zabranu putovanja za sirijske zvaničnike i 10 institucija, uključujući i istraživački centar koji se navodno dovodi u vezu sa proizvodnjom hemijskog oružja.

Rijad i Doha najglasniji

Dve značajne arapske zalivske zemlje, Katar i Saudijska Arabija, podržale su u četvrtak odluku Generalne skupštine UN da se formira komisija za istraživanje zločina. Midlist monitor prenosi da su ove bogate regionalne sile pohvalile rezoluciju, uprkos ruskom i iranskom protivljenju, „koje se pribojavaju da bi njihov saveznik, predsednik Bašar al Asad mogao da bude umešan u ratne zločine i zločine protiv čovečnosti“.

Ambasador Katara pri UN Ali al Thani o rezoluciji je rekao da je „poruka svima koji krše ljudska prava, da će kad-tad biti dovedeni pred lice pravde“. Katarska TV stanica Al Džazira je citirala generalnog sekretara saudijske delegacije Manalu Ridvan, koja je rekla da se kraljevina nada da će rezolucija biti znak svima da ubuduće ne čine ratne zločine protiv sirijskog naroda, kao i da će doprineti da se umanji prisustvo snaga Islamske revolucionarne garde Irana u Siriji.

civili-Alep-evakuacija-

Kolona vozila sa civilima 15. decembra u Alepu, dok se čekalo na evakuaciju (Anadolu-Midlist monitor)

Arapska liga glasala „za“

Saudijska Al Arabija objavila je da je Arapska liga odmah u utorak podržala rezoluciju UN i slanje predstavnika koji će na licu mesta prikupljati dokaze o počinjenim ratnim zločinima u Alepu. Sve članice kojih je ukupno 22, osim Libana, izjasnile su se za rezoluciju, dok je Liban istakao da bi ovakav potez međunarodne zajednice predstavljao „mešanje u unutrašnje stvari Sirije“. Sastanak Arapske lige usledio je nakon hitne sednice u Kairu o situaciji u Alepu u ponedeljak, kada je i Savet bezbednosti UN usvojio pomenutu rezoluciju.

Britanski ambasador pri UN Metju Rajkroft rekao je da moraju da se preduzmu „značajne mere“ koje bi se ticale ranijih saznanja da su navodno pojedine jedinice sirijske zvanične vojske koristile hemijsko oružje u borbama na severu Sirije 2014. i 2015. godine u napadima na tri tamošnja naselja. Rusija se tome usprotivila, istakavši da su ti izveštaji „manjkavi“ i da nisu dovoljni da bi se zbog njih uvodile sankcije.

Ko je upotrebio hemijsko oružje

Podsećanja radi, Sirija je uništila hemijsko oružje nekoliko nedelja nakon Konvencije UN u oktobru 2014, ali napadi gasom na civile, te i vladine snage, i dalje su se nastavili. Međunarodna Organizacija za zabranu hemijskog oružja potvrdila je da je Damask predao sve zalihe tokom zajedničke misije pod nadzorom OZHO-a i UN, a nakon napada u Guti na obodima sirijske prestonice iste godine. PresTV objavljuje i da je pre tačno godinu dana rođak pokojnog libijskog diktatora Muamera Gadafija, Ahmed al Gadafi al Kahsi tvrdio da je hemijsko oružje upotrebljeno u Guti, zapravo ukradeno iz Libije i prokrijumčareno kroz Tursku u Siriju.

Damask optužuje Tursku, Katar i Saudijsku Arabiju da podržavaju militantske grupe koje se bore protiv režima Bašara al Asada, a koje su navodno takođe odgovorne za zabranjene napade gasom na civile.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...