Kina želi mir, a SAD?

N. Stanisavljević

Amerika pokušava da stegne vojni obruč oko Kine, dovlači najsavremenije i najubojitije oružje i nastavlja sa izazivanjem Severne Koreje da preti atomskim bombama kako bi to bilo opravdanje za jačanje američkog vojnog prisustva u azijskom regionu
(foto, nosač aviona američke mornarice u Južnokineskom moru)

Ova konstatacija i pitanje koje odmah potom sledi, sa prizvukom ozbiljne sumnje u američke namere, zapravo je srž brojnih komentara koje ovih dana objavljuje kineska štampa povodom sve većeg gomilanja američke vojne sile na pragu Kine.

Upitanost kineske javnosti - koju je u ovoj kratkoj rečenici sažeo Global tajms - izazvana je gotovo svakodnevnim potezima i provokacijama SAD, koje Kina doživljava ne samo kao opasnost za regionalni mir već i kao ozbiljnu pretnju sopstvenoj bezbednosti. Sav arsenal pritisaka koje su SAD i do sada primenjivale prema Kini, povodom istih sporova, ali povremeno i pojedinačno, sada je, poput ove rečenice iz naslova, sažet u više istovremenih “združenih“ akcija, poteza i najava novog i obimnijeg prisustva američke vojne snage u tom regionu.

juznokinesko kinezi nadzor ameri

Kineska mornarica, elektronskim nadzorom, drži pod budnim okom vojne brodove SAD u Južnokineskom moru,  4. marta (foto / Huankiu)

Vojni obruč oko Kine i ostale igre

Naime, SAD su u samoj blizini Kine, na Korejskom poluostrvu, u saradnji sa Južnom Korejom, počele najveće vojne vežbe do sada, pod izgovorom disciplinovanja Severne Koreje i sprečavanja njenih nuklearnih ambicija.

SAD su, takođe, počele razgovore o raspoređivanju modernog i jakog sistema protivraketne odbrane THAD na tlu Južne Koreje, za koji Kina smatra da je usmeren pre svega protiv nje - zbog velikog dometa – i da je direktno ugrožava.

Uz učestale provokacije u Južnokineskom moru, SAD su pre dva dana obelodanile i nameru da organizuju vojne vežbe i patroliranje tim morem u saradnji sa Australijom, Japanom i Filipinima (uz pokušaj da privuku i Indiju), navodno, u cilju očuvanja “slobodne plovidbe”.

SAD su i u pregovorima sa Australijom o formiranju, na tlu te države, stalne baze bombardera koji su u stanјu da nose nuklearne bombe.

U isto vreme SAD su pojačale optužbe da Kina militarizuje Juznokinesko more.

Pored vojnog obruča koji steže oko Kine, na delu su i drugi metodi pritisaka. SAD su protekle nedelje uvele i sankcije za ZTE Corp, jednog od najvećih kineskih proizvođača telekomunikacione opreme I, naravno, da bi konstrukcija bila potpuna, SAD su pred UN optužile Kinu za kršenje ljudskih prava.

U jeku napetosti između dve sile, SAD su na svom tlu organizovale  sastanak  zemalja ASEANA, što je bio istorijski presedan s obzirom da su te zemlje do sada svoje sastanke organizovale u regionu kome i pripadaju. Kineska štampa objasnila je to kao pokušaj Amerike da od azijskih zemalja zatraži da se opredele između nje i Kine, u nastojanju da se formira blok zemalja protiv Kine. Uz tradicionalnog saveznika Južnu Koreju, SAD računaju i na države koje sa Kinom imaju višedecenijske teritorijalne sporove oko prevlasti nad nekim ostrvima u Juznokineskom moru.

„Sve veće prisusutvo američke vojne sile na kineskom pragu znatno uznemirava Kinu, koja mora da pripremi kontramere protiv sve brojnijih provokacija“, objavljuje ovih dana kineska štampa. “Kina treba da bude u potpunosti pripremljena za hitne slučajeve na  poluostrvu. Ako spirala događaja dovede do situacije van kontrole, Kina će u čvrstu akciju”, poručuje Global tajms.

Kineski odgovori, upozorenja, pozivi na uzdržanost i, za svaki, slučaj S400 

Kina je u poslednjih mesec dana sa svih zvaničnih mesta uputila više desetina izjava i saopštenja u kojima, povodom svih ovih tenzija, izražava ozbiljnu zabrinutost, poziva na uzdržanost kako se situacija ne bi otela kontroli, zalaže za dijalog i upozorava na moguće posledice eskalacije.

Ministar inostranih poslova Kine Vang Ji, kako prenosi Global tajms, u retko oštrom tonu rekao je da zemlja neće tolerisati nuklearizaciju na Korejskom poluostrvu, ali i upozorio da Kina neće sedeti skrštenih ruku ako stabilnost poluostrva bude fundamentalno poremećena.

Analitičari, kako navodi list, smatraju da njegove reči ukazuju na kinesku odluku da nametne stroge sankcije Severnoj Koreji ako nastavi da insistira na nasatavku svog nuklearnog programa. Ali, takođe, ocenjuju da je tom izjavom Kina poslala poruku SAD i njenim saveznicima da bilo koja jednostrana upotreba sile neće biti tolerisana.

„Kina neće mirovati ako regionalna stabilnost u osnovi bude poremećena ili ako dođe do neopravdanog ugrožavanja bezbednosnih interesa Kine“, rekao je Vang na konferenciji za novinare na marginama sednice Narodnog kongresa, prenosi Global tajms 9. marta.

Kineski ministar inostranih poslova Vang, u telefonskom razgovoru sa američkim državnim sekretarom Kerijem prošle nedelje, istakao je da kada se radi o trenutnoj situaciji na Korejskom poluostrvu, kineski razumni, legitimni strateški interesi i bezbednost ne smeju biti oštećeni, prenosi kineska štampa.

To je jasan pokazatelj kineske zabrinutosti zbog pregovora SAD i Južne Koreje o raspoređivanju THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) antibalističkog raketnog sistema u Republici Koreji, kao odgovor na nedavne raketne i nuklearne probe koje je izvela Demokratska Narodna Republika Koreja (DNRK), ocenjuje štampa.

U situaciji kada napetost raste, lider Severne Koreje (DNRK) daje sumanute izjave, a SAD, kako primećuje kineska štampa, „gromoglasno“ najavljuju novo raspoređivanje najsavremenijeg oružja nadomak Kine i nagoveštavaju okupljanje svojih azijskih saveznika, Ministar inostranih poslova Vang otputovao je u Moskvu, gde se sastao 12. marta, sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i ruskim kolegom Sergejem Lavrovom, iako su samo nedelju dana pre toga dve strane vodile razgovore u Moskvi o bezbednosti.

Slučajno ili kao upozerenje SAD, Sputnjik i TAS su u danu Vangovog boravka u Moskvi objavili i vest da je Peking već uplatio avans za kupovinu najsavremenijeg ruskog raketnog odbrambenog sistema S-400 „Trijumf“ na koji, i po mišljenju zapadnih stručnjaka, Amerika nema odgovor.

Zvanično nisu objavljeni detalji, ali prema podacima iz medija radi se o najmanje šest baterija ukupne vrednosti oko tri milijarde dolara. Krajem novembra prošle godine, izvor u ruskoj vojnoj industriji najavio je da će Rusija isporučiti Kini vazdušno-kosmičke sisteme velikog opsega S400 u prvom kvartalu 2017. godine. Kako rok nije zvanično saopšten, moguće je da isporuka bude i ranije.

Putin je na sastanku sa kineskim šefom diplomatije uputio svojevrsnu poruku podrške Kini i najavio da će na leto posetiti tu zemlju. On je rekao da sa liderom Narodne Republike Kine (NRK), „zaista imamo veoma tople poslovne, lične i prijateljske odnose“. Putin je  dodao da strateško partnerstvo Rusije i Kine nastavlja da se razvija kao i da će se saradnja na međunarodnoj areni nastaviti, preneli su ruski mediji.

Moskva i Peking: Probe Pjongjanga ne mogu da budu izgovor za SAD

Ministri spoljnih poslova Kine i Rusije Vang Ji i Sergej Lavrov usprotivili su se mogućem razmeštanju američke raketne odbrane u Južnoj Koreji, preneli su ruski mediji.

Dvojica ministara dele mišljenje da eventualno raspoređivanje antibalističkih raketa američke vojske u Južnoj Koreji, daleko prevazilazi potrebe odbrane u regionu. Oni su upozorili da bi raspoređivanjem THAAD bio narušen regionalni strateški balans i da bi to dovelo do trke u naoružanju, preneli su i kineski mediji.

“Situacija sa Severnom Korejom ne treba da služi Americi kao izgovor da dopremi rakete u region”, rekao je Lavrov na konferenciji za novinare. Lavrov je rekao da bi postavljanje modernog američkog sistema bila preterana reakcija.

"Planovi koje SAD prave sa Severnom Korejom premašuju svaku zamislivu pretnju iz Severne Koreje, imajući u vidu i trenutne akcije Pjongjanga", rekao je Lavrov. Vang je posle razgovora s Lavrovim rekao da bi postavljanje američkog sistema u Južnoj Koreji "nanelo direktnu štetu strateškim bezbednosnim interesima Kine i Rusije".

“Ne treba da bude alternative rezoluciji SB UN o sankcijama Severnoj Koreji”, rekao je Vang. “Bilo kakve jednostrane sankcije izvan rezolucije, bez odobrenja SB i međunarodnog konsenzusa, treba oprezno razmotriti a sve uključene strane treba da pokažu uzdržanost kako bi se sprečilo da se situacija otme kontroli.”

Rusija i Kina su poručile Severnoj Koreji da su njene nuklerne ambicije neprihvatljive, apelujući na nastavak pregovora pod pokroviteljstvom UN.

Lavrov je ocenio da je ponašanje Pjongjanga "neodgovorno“. Severna Koreja treba u potpunosti da primeni rezoluciju UN koja zabranjuje testiranje balističkih raketa.

"U isto vreme mi nećemo štedeti napore da se vratimo na šestostrane pregovore", poručio je Vang. Pregovori šest strana - Kine, Severne Koreje, SAD, Južne Koreje, Rusije i Japana - o mirnom rešenju denuklearizacije Korejskog poluostrva, prekinuti su krajem 2008. godine.

moskva-vang-lavrov

MOSKVA, 11. mart, 2016 - kineski ministar inostranih poslova Vang Ji (treći s desna) razgovarao sa svojim ruskim kolegom Sergejem Lavrovim (drugi s leva) u Moskvi (Sinhua / Baj Ksueki)

Vojne vežbe mogu izazvati pravi rat

Razmere zastrašivanja na Korejskom poluostrvu dostigle su novi nivo. Vojne vežbe Vašingtona i Seula prete širenjem napetosti i mogu lako izazvati pravi rat, upozorio je Global tajms.
SAD i Južna Koreja započele su 8. marta zajedničke vojne manevre, protiv Severne Koreje. U najvećoj vojnoj vežbi od 1976. godine učestvuje 15.000 američkih i oko 300.000 vojnika Južne Koreje, a u manevre su uključeni američki nosači aviona i nuklearne podmornice. Vežbe će trajati do 30.aprila.

Američka vojska je poslala na Korejsko poluostrvo strateški bombarder B-52, a kasnije i četiri F-22 borbena aviona koji su svi u stanju da nose nuklearne bombe. U manevrima učestvuje i atomski nosač aviona „Džordž Vašington“, koga podržavaju četiri ratna broda i najmanje jedna podmornica. Pored toga, u manevrima će se po prvi put simulirati  scenario kolapsa severnokorejskog režima.

Vežbe će se izvoditi prema planu koji su usvojile Južna Koreja i SAD prošle godine, pod nazivom OPLAN 5015. Plan nije objavljen ali, prema brojnim napisima u južnokorejskim medijima, uključuje niz preciznih udara na severnokorejsko nuklearno oružje i rakete sisteme, kao i zadatke specijalnih jedinica da na prepad izoluju rukovodstvo Severne Koreje i, prema pisanju lista The JoongAng Ilbo, Kim Džong Un bi bio među njima.

Kinu posebno zabrinjava što su SAD i Južna Koreja u petak počele i formalne razgovore o raspoređivanju američkih projektila velikog dometa THAAD. Kineska štampa ocenjuje da je Severna Koreja samo mamac za raspoređivanje ovog raketnog sistema, a da je prava meta Kina.

Dve Koreje se osećaju u velikoj meri nesigurno, ali rat je poslednja opcija. One žele da zaplaše jedna drugu, uz oslanjanje na vojno nagomilavanje, a to je veoma rizično, piše Global tajms. Teško je verovati da Pjongjang ima hrabrosti da pokrene preventivni nuklearni napad po cenu sopstvenog uništenja. S duge strane, Seul treba da shvati da Vašington izaziva veliku štetu poluostrvu, jer je opsednut hladnoratovskom strategijom, ukazuje list. Iako neprijateljstvo i dalje postoji, dve Koreje dele istu sudbinu i zasigurno će  proći kroz iste teškoće ako regionalna situacija izmakne kontroli, upozorava se u komentaru lista.

juznokin-manevri-brodovi-amer-i-jkorej

Američki I južnokorejski jurišni brodovi I nosači aviona na manevrima u Južnokineskom moru 8. marta 2016.

Smirivanje nije na vidiku

Veličina vojnih manevara je "znak da SAD ne veruju da će dijalog sam po sebi ubediti Pjongjang da odustane od nuklearnih programa, pa razmatraju druge opcije, uključujući i vojne", ocenio je za Global Times Ženg Jiong, direktor centra za korejske studije na Univerzitetu Fudan Ženg.

Kineska štampa donosi i mišljenje stručnjaka da vojno prisustvo SAD na poluostrvu i njeno strateško vojno širenje na tlu Južne Koreje, potkopava diplomatske napore drugih regionalnih igrača jer samo podstiče Severnu Koreju da ide u krajnost.

"Kad DNRK nema garancije da će njeni bezbednosni problemi da se rešavaju, ona se oseća nesigurnom da bi se uključila u pregovore oko svojih nuklearnih programa", dodao je Ženg.

"Nije verovatno da će se tenzije na poluostrvu smanjiti u kratkom roku", jer će SAD i njeni saveznici nastaviti da se ponašaju na način koji će podsticati DNRK da reaguje vojno, navodi se procena stručnjaka.

Prema tome, THAAD u Južnoj Koreji je opasan i destabilizujući jer SAD, koje poseduju najveću, tehnološki najnapredniju i najiskusniju vojsku u svetu, podstiču „opasnu destabilizaciju", posebno ako bi se borbe, kao i obično, vodile nekoliko hiljada milja od američke domovine, kao što bi moglo da bude sada, u oblasti gde živi dve milijarde Azijata, piše u jednom od komentara u Azija tajmsu.

Kina predlaže paralelne koloseke pregovora

Kina je nepokolebljiva u svojoj posvećenosti denuklearizaciji Korejskog poluostrva i bori se za nastavak od šestostranih razgovora kao jedinog  načina da se osigura mir. Kina je predložila "paralelne koloseke" za rešavanje problema, uključujući denuklearizaciju Korejskog poluostrva i da se korejsko primirje zameni mirovnim sporazumom, javila je Sinhua.
Imajući u vidu trenutnu napetost, fleksibilni dijalozi - kao što su nezavisni razgovori tri ili četiri strane - mogu olakšati postepeno kretanje ka ostvarenju šestostranih razgovora što Kina potpuno podržava. Umesto pretnji, poluostrvu treba razgovor, naglašava Čajna dejli 16.marta.

Začarani krug na Korejskom poluostrvu, gde svaka od strana krivi drugu za provokacije, je opasan. Razmeštanje američkog strateškog oružja na poluostrvu je bez presedana, prevazilazi uobičajeno “pokazivanje mišića” a zajednički vojni manevri SAD i Južne koreje, prevazilaze redovne vežbe i simuliraju napade na odabrane ciljeve u Severnoj Koreji. Zauzvrat, gnevni Pjongjang podiže nivo svojih pretnji. Posle najava da će pokrenuti "preventivne napade", sada preti nuklearnim uništenjem Seoula i Vašingtona.

Pjongjang se kladi Seul i Vašington neće povući obarač, jer ne mogu isključiti mogućnost nuklearne odmazde. Seul i Vašington se klade da Pjongjang neće ostvariti svoje pretnje, jer bi to bilo samoubistvo. Obe strane veruju da ona druga blefira. 

Situacija je krhka i zapaljiva. Povratak za pregovarački sto je jedina formula za miran scenario, ne samo za tri strane u zavadi, već i šire. Kao stalna članica SB UN i bliski sused obe Koreje, Kina pokušava da posreduje u miru i poziva relevantne strane na razgovor .

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...