Deset zabluda o Kini

N. Stanisavljević

Kineska novinska agencija Sinhua objašnjava da će zaključci stranih posmatrača, verovatno, biti pogrešni ako se ne oslobode predrasuda koje o Kini stvara Zapad
(Peking, 5. mart, 2016 (Sinhua) - Novinari čekaju da uđu u Veliku salu naroda pred četvrto zasedanje 12. narodnog kongresa Kine u prestonici Pekingu godine. Foto - Sinhua / Liu Đinksi)

Trenutak u kome je globalna pažnja usmerena na Kinu, zbog održavanja „najvećeg političkog skupa na svetu“ – zasedanja kineskog Nacionalnog narodnog kongresa, kome prisustvuje više od 3.000 delegata, i na kome će se predstaviti ekonomski i polički planovi Kine u narednom periodu – bio je povod da kineska agencija Sinhua ukaže stranim posmatračima da Kinu ne treba „čitati“  isključivo kroz prizmu propagandnih stavova i predrasuda Zapada.

Najmnogoljudnija zemlja u svetu i druga globalna ekonomija održava ovaj Kongres u vremenu kada zapadne ekonomije tavore u slabom oporavku od krize, jer ih ni jedan model nije uspešno pogurao napred. Kongres je prilika da strani posmatrači istraže kineska rešenja i sagledaju sledeće korake Kine u  njenom razvoju koji bi mogao da ima ogroman uticaj na globalnom nivou.

kongres-1-otvaranje-vrh-s

Peking, 5. mart, 2016 - Vrh Komunističke partije Kine i državni vrh, Si Đinping (treći s leva), Li Kećiang (treći s desna), Ju Zhengsheng (drugi s leva), Liu Iunshan (drugi s desna), Vang Kishan (prvi s leva) i Zhang Gaoli (prvi s desna) prisustvuju otvaranju četvrte sednice 12. narodnog kongresa u Velikoj dvorani naroda u Pekingu, prestonici Kine (Ksinhua / Li Ksueren)

S druge strane, Kongres se održava u trenutno veoma napetoj situaciji na Korejskom poluostrvu i porastu tenzija između Kine i SAD, kako zbog američke namere da u Južnoj Koreji postavi najmoderniji sistem raketne odbrane za koji Kina smatra da je ugrožava, tako i zbog međusobnih optužbi za militarizaciju Južnokineskog mora.

Kineska agencija Sinhua smatra da je Kongres ključni „prozor“ kroz koji posmatrači mogu bolje razumeti razvoj Kine i njenu perspektivu, ali da će njihovi zaključci verovatno biti pogrešni ako se ne oslobode krutih predrasuda koje o Kini nudi Zapad. Agencija navodi deset zabluda Zapada o Kini i daje svoju protiv argumentaciju.

kongres-2-ambasadori-s

Peking, 5. mart, 2016 (Sinhua) - Strani ambasadori i diplomate prisustvuju otvaranju četvrte sednice 12. narodnog kongresa u Velikoj sali naroda u Pekingu

Zabluda 1: Kina „nije demokratija“, važne odluke ne odražavaju stav većine ljudi

Suština demokratije je odgovornost za ljude. U nekim zemljama podele i ravnoteže vlasti, međutim, došlo je do političke blokade u kojoj se sukobi između stranaka produbljuju a opozicija je u položaju samo da se ne slaže, ali ne i da pregovara sa vlastima.

Tu je, takođe, vidljiva mala grupa porodica, i njihovih skrivenih interesa, koje utiču na izbore preko svog bogatstva. Ova vrsta demokratije teško može dovesti do zdravog upravljanja zasnovanog na potrebama naroda, mada to može da izgleda "prelepo".

Kina je u demokratskom donošenju odluka pokazala relativno visok kvalitet i efikasnost. Kao multietnička nacija sa velikom populacijom i teritorijom, Kina pre preduzimanje mera postiže konsenzus kroz široke konsultacije, piše agencija i kao primer navodi proces donošenja 13. petogodišnjeg plana. Bilo je potrebno oko devet meseci da tim, koji je formirala Komunistička partija Kine (CPC), izradi predlog plana kojim su označeni prioriteti za nacionalni razvoj od 2016. do 2020. godine. U periodu koji je počeo u januaru 2015, tim je zatražio analize i mišljenja iz svih sfera života. Nacrt plana je proizašao posle konsultacija odozdo na gore koje su pokrile sve aspekte društva. Nacrt plana biće dostavljen Narodnom kongresu na uvid a nakon što se usvoji, plan će se sprovoditi širom zemlje.

Trenutno, u petogodišnjem planu Kina se fokusira na ostvarivanje završetka izgradnje umereno prosperitetnog društva u svakom pogledu, što je najveća potreba naroda. Jedan od ciljeva je da se više od 70 miliona ljudi podigne iz siromaštva do kraja 2020. godine, što je broj veći od populacije Britanije ili Francuske. Ovaj cilj je u skladu ne samo sa osnovnim i dugoročnim interesom naroda, već i sa zaštitom ljudskih prava.

U drugom tekstu, objavljenom takođe uoči Kongresa, Sinhua se osvrće na kritike petogodišnjih planova Kine koje Zapad označava kao primere planiranja iz sovjetske ere.

U Kini je prvi petogodišnji plan primenjen 1953. Sa planovima, kineska ekonomija održava čudesan rast tokom tri decenije posle reforme i početka politike postepenog otvaranja krajem 1970-ih.

Zapadni ekonomisti koji se rugaju petogodišnjim planovima Kine bi trebalo da razmisle i izvuku lekcije iz globalne finansijske krize od 2008. godine, za koju je u velikoj meri odgovoran liberalni kapitalizam, navodi agencija mišljenje stručnjaka.

kongres-3-hostese-s

Kongresne hostese poziraju ispred Velike dvorane naroda u Pekingu u četvrtak 3. marta 2016.

Zabluda 2: u „ jednopartijskim vladavinama“  narod ne može da eliminiše korupciju

Istorijski gledano, korupcija nije rezultat političkog sistema, već se odnosi na faze ekonomskog razvoja. U procesu industrijalizacije, sve zapadne zemlje su svedoci širenja korupcije zbog brzog bogaćenja i nedostatka kontrole. Komunistička partija Kine (KPK) koja ima više od 87 miliona članova, na sreću, svesna je činjenice da bi uvredila 1,3 milijarde stanovnika ukoliko ne bi kaznila korupciju i zato su pravila za članove vladajuće partije stroga.

Tokom protekle tri godine, istrage protiv prekršilaca, uključujući najviše funkcionere (Zhou Iongkang i Ling Jihua), pokazale su odlučnost KPK da zauzme stav nulte tolerancije protiv korupcije. Kina takođe sarađuje sa međunarodnom zajednicom kako bi joj se izručili korumpirani begunci. Kampanja KPK protiv korupcije u zemlji ne samo da je povećala ugled i uticaj partije, već i nudi iskustvo međunarodnoj zajednici u sprečavanju korupcije.

kongres-4-otvaranje-delegati-s

Peking, 5. mart, 2016 (Sinhua) – Delegati pevaju himnu na otvaranju sastanka četvrte sednice 12. narodnog kongresa u Velikoj sali naroda u Pekingu

Zabluda 3: režim u Kini je neodrživ

Tačno je da se Kina stalno suočava sa problemima i izazovima u svom  razvoju, ali se nikad nije ostvario kliše iz predviđanje inostranih špekulanata da je "Kina pred kolapsom". Malo je verovatno da će se takva retorika prekinuti i ove godine.

Tokom više od 30 godina od kineskih reformi i otvaranja prema svetu, svaki petogodišnji plan je potpuno ostvaren. Ekonomske osnove su zdrave, rast ostaje na razumnom nivou. Politički i društveni uslovi su stabilni. Sinhua naglašava da su ti rezultati postignuti zahvaljujući tome što je Kina odabrala realne razvojne puteve, uz sposobno i snažno upravljanje Komunističke partije. Koncept i strategije razvoja osiguravaju stalnu korist od reformi u zemlji.

Zabluda 4: kineska „ekonomska kriza“ vuče dole svetsku ekonomiju

Ova tvrdnja ignoriše mogućnosti koje su donele ekonomski obim i potencijal Kine.

Kina je druga po veličini svetska ekonomija, a rast od 6,5 odsto je veliki podsticaj za svetske ekonomije dok, s druge strane, Organizacija za ekonomski razvoj i saradnju (OECD) prognozira stopu rasta u SAD od dva procenta ove godine i 2,2 odsto za narednu godinu. Očekuje se da će rast Japana ove i sledeće godine biti 0,8 odsto i 0,6 procenata.

U Kini, međutim, uprkos usporavanja rasta u nekim bolje razvijenim primorskim oblastima, prostor za razvoj u mnogim unutrašnjim regionima je i dalje širok. Namera Kine da reši ekonomske neravnoteže među različitim regionima pruža veliki potencijal za budući ekonomski razvoj. Osim toga, Kina ohrabruje i stimuliše novu dinamiku sa novim krugom politike otvaranja što nudi veće mogućnosti za investitore iz čitavog sveta.

Mnogi posmatrači takođe veruju da trenutno usporavanje rasta ukazuje na zrelost kineske ekonomije i da svet treba da se navikne na "novi normalni" rast. Oni veruju Kina će i dalje biti glavni "motor" za svetsku ekonomiju.

Zabluda 5: povećanje vojnih izdataka Kine je pretnja svetu

Da bi se bolje shvatila kineska vojna potrošnja, dobro bi bilo da se najpre čuje šta je u nedavnom obraćanju naciji rekao predsednik SAD Barak Obama:

"Mi trošimo više na našu vojsku od narednih osam zemalja na listi zajedno. Naše trupe su najbolja borbena sila u istoriji sveta. Nijedan narod ne sme da napadne nas direktno ili naše saveznike, jer znaju da je to put u propast."

Naprotiv, vojni troškovi u Kini već dugo su na niskom nivou, što je  ugrožavalo izgradnju nacionalne odbrane. Sadašnji rast potrošnje na odbranu otkriva prethodnu ogromnu uzdržanost u Kini. Zato je ovakvo optuživanje Kine od strane nekih velikih zemalja, bez sumnje, sa skrivenim motivima.

Kina sprovodi aktivnu odbrambenu vojnu strategiju. Ona nikada neće napasti druge, osim ako nije prva napadnuta i neće se odreći moći da uzvrati ako je napadnuta od drugih. Mirni razvoj Kine je značajno smanjio rizik od svetskog rata.

Kina je, kako su mediji izvestili, najavila povećanje budžeta za odbranu u ovoj godini za 7,6 odsto što je, međutim, najmanje povećanje u poslednjih šest godina i iznosi oko jedne četvrtine američkog vojnog budžeta. Povećanje prošle godine bilo je 10,1 odsto.

Kineska vlada planira da podigne budžet za odbranu u 2016. godini na oko 146 milijardi dolara. Obama je predložio vojni budžet SAD od 534 milijarde dolara za 2016. fiskalnu godinu.

Zabluda 6: nacionalizam u Kini

U izvesnom smislu, mnogi lokaliteti u Kini se pretvaraju u "gradove imigranata", gde živi sve više stranaca. Kineski narod uvek ih prima sa dobrodošlicom, uprkos činjenici da su Kinezi pretrpeli vek duga poniženja naneta od stranih agresora, od izbijanja Opijumskog rata  sredinom 19. veka, do osnivanja nove Kine.

Danas, sveobuhvatna snaga u zemlji postaje sve jača a nacionalni ponos i jedinstvo takođe rastu. Kinezi, međutim, trezveno shvataju da patriotizam treba da bude izražen na racionalan, miran i celovit način i da je pravi motiv - miran razvoj.

Kina nikada neće dozvoliti pojavu bilo kakvog ekstremnog nacionalizma, znajući da bi to dovelo narod u opasnost. To nije ni u skladu sa mirovnom politikom KPK. Osim toga, inkluzivna osobina u kineskom mentalitetu i kulturi je snažan protivotrov za primitivni nacionalizam.

Zabluda 7: nema verskih sloboda u komunističkoj Kini

Ljudi koji imaju ovakav stav treba da posete Kinu i da vide zanos tokom Božića ili da posmatraju pobožne molitve u džamijama. Takve prizore nikada ne bi mogli da vide da je religija potlačena.  

Poštovanje koje kineska vlada pokazuje za verske slobode leži, najpre, duboko u kulturi i tradicije ove zemlje. Istorijski gledano, neprijateljstvo između različitih religija u Kini jedva da je postojalo, a da ne pominjemo religiozne ratove.

Poštovanje verskih prava je takođe predviđeno zakonom o zaštiti verskih sloboda ljudi. Ali, ako pojedinac počini zločin ili terorističke akcije u ime religije, on odgovara u skladu sa zakonom.

Zabluda 8: U Kini nema sloboda Interneta

U Kini ima više od 600 miliona korisnika Interneta, što je najveći broj korisnika u jednoj zemlji na svetu, uz Internet gigante kao što su Baidu, Alibaba i Tencent.

Ko želi da razume Kineze i život u Kini, moći će da pronađe raznovrsne teme na kineskim sajtovima i vatrene onlajn diskusije. Ali, kao suverena zemlja, Kina ne dozvoljava da Internet bude izvan zakona. Prekomorskim Internet kompanijama je dozvoljeno da uđu na kinesko tržište - ukoliko poštuju kineske zakone.

Kineska vlada jeste pooštrila nadzor nad anonimnim opaskama objavljenim na Internetu i neće tolerisati Zapadu korišćenje Interneta za mešanje u kineski ekonomski i društveni razvoj.

kongres-5-kzs-s

Novinari postavljaju pitanja na konferenciji za novinare u Pekingu 2. marta 2016.

Zabluda 9: Kina sprovodi militarizaciju u Južnom kineskom moru

Ostrva u Južnom kineskom moru su Kinezi prvi otkrili, dali im nazive i naseljavali ih, a Kina je bila prva koja je uspostavila suverenitet nad ostrvima i nastavlja da ga ostvaruje.

Mir, bezbednost i stabilnost su zajednička želje svih zemalja u regionu. Kina i zemlje jugoistočne Azije (ASEAN) aktivno i stalno unapređuju  konsultacije o pravilima ponašanja u Južnom kineskom moru kroz deklaraciju o ponašanju zainteresovanih strana u tom moru.

Kada su SAD predstavile svoju novu azijsko-pacifičku strategiju region, koji je bio uglavnom miran dugi niz godina, našao se u metežu.

Američki vojni avioni i brodovi neprestano nadgledaju zemlje u regionu, a sa povećanjem učestalosti tog nadzora, raste regionalna napetost. To najviše izaziva opasnost od "militarizacije" u Južnokineskom moru.

Kina nikada nije ometala slobodu plovidbe u Južnokineskom moru. Ironično, SAD pozivaju Kinu da poštuje Konvenciju UN o pravima na moru kojoj SAD - ne žele da pristupe.

Zabluda 10: „Pojas i put“ geopolitička sredstva Kine

„Pojas i put“ svile ne pripada samo Kini. Oni pripadaju celom svetu.

Bez isključivosti, ova inicijativa predstavlja razvoj mreže trgovine i infrastrukture za povezivanje Azije sa Evropom i Afrikom, duž starih puteva svile i preko okeana do Amerike. Svaka zainteresovana zemlja ili region mogu se pripojiti mreži.  

Kina je, u nastojanju da podstakne inicijativu „Pojas i put“, osnovala fond „Put svile“ i pozvala na uspostavljanje Azijske infrastrukturne investicione banke što je izazvalo pozitivne odgovore mnogih zemalja. Buduća saradnja će se ostvarivati na principu zajedničkih konsultacija, izgradnje i koristi od ostvarivanja zajedničkog razvoja i napretka.

U ovom tekstu, državna kineska agencija Sinhua ne ulazi u objašnjavanje skrivenih motiva na Zapadu da se zapadnoj javnosti zlonamerno tumači Kina. U obilju komentara, međutim, koje je kineska štampa objavila u nastojanju da dokaže da SAD a ne Kina militarizuju Južnokinesko more, pojavio se i stav da se SAD ponašaju kao lopov koji viče „dr´žte lopova“.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...