Damask i Teheran potvrdili: iranske trupe raspoređene u Siriji

D. Ćirović

Iranske vojne snage stigle su u Siriju još pre dve nedelje ali je tek sada, s novim pojačanjem koje je iz Teherana i Hezbolaha raspoređeno u severne i centralne delove zemlje, i zvanično potvrđeno da iranski vojnici učestvuju u borbama na terenu. Vođa delegacije iz Teherana, koja boravi u Damasku ovih dana, ocenio je da je američki „pokušaj“ borbe protiv terorizma u Siriji „propao“. Teheran je najavio da sa Moskvom razgovara o mirovnom rešenju za sirijsku krizu, dok iz Zaliva stižu ocene da umnožavanje trupa saveznika pokazuje da ruski „prvi prioritet“ nije borba protiv Islamske države, već podupiranje Bašara al Asada
(Pripadnici Iranske revolucionarne garde na vojnoj paradi u Teheranu - AP-Al Arabija)

Nove iranske trupe stigle su u Siriju i biće raspoređene u severne i centralne delove zemlje, što se u medijima sunitskih zalivskih monarhija ocenjuje kao dokaz „dramatične eskalacije“ uključivanja Teherana u građanski rat u ovoj bliskoistočnoj zemlji. Plan je da se trupe udruže sa borcima libanskog Hezbolaha kako bi se potisnuli pobunjenici iz ovih delova zemlje a u skladu sa ruskim vazdušnim napadima. Aledin Borudžerdi koji predvodi iransku delegaciju u poseti Damasku, sastao se u četvrtak sa sirijskim predsednikom i istakao da se saradnja Sirije, Irana, Iraka i Rusije pokazala kao „pozitivna i uspešna“ u borbi protiv terorizma, za razliku od američkog „pokušaja“.

Dolazak novih trupa zapravo pokazuje „prave ciljeve“ ruske vojne intervencije, objavljuje saudijska stanica Al Arabija, i sugeriše da borba protiv džihadista trenutno „nije prvi prioritet, već je to podupiranje Bašara al Asada“. Ovo će umnogome pojačati pritisak na umerene pobunjeničke snage, koje podržava Zapad, navodi ova stanica, i prisiliti stanovništvo da se i dalje iseljava iz zemlje.

Delegacija-iz-Teherana-u-Damasku

Delegacija iz Teherana na sastanku u Damasku (Rojters-Al Arabija)

I Hezbolah poslao „sveže grupe boraca“

Prema podacima zalivskih medija, u Siriji se trenutno nalaze trupe Iranske revolucionarne garde koje broje oko 1.500 vojnika a koje su došle pre dve nedelje. Slanje kopnenih snaga posledica je početka ruske vazdušne operacije u ovoj zemlji i iz nedelje u nedelju njihov broj sve više raste. Libanska šiitska grupa Hezbolah, koja ima podršku Teherana, takođe je poslala „sveže grupe boraca“, navode izvori sa Bliskog istoka. Oni ističu da iranski i sirijski zvaničnici nisu nikada krili da iranski stručnjaci borave u Siriji, ali su uvek demantovali da se tamo nalaze i vojne snage iz Teherana. Ovo je prvi put da je potvrđeno da iranske trupe zapravo učestvuju u borbama u Siriji.

Glavni cilj vojnog pojačanja u ovim delovima zemlje jeste da se obezbede strateške tačke na putu od Hame ka Alepu i preuzme kontrola nad Džisr al Šughurom, gradom u provinciji Idlib koji je od aprila ove godine u rukama terorističke organizacije Al Nusra front, ogranka Al Kaide. Nakon što je sirijska zvanična vojska izgubila kontrolu nad ovim gradom, teroristi su zauzeli i čitavu oblast, otvarajući put ka uporištu šiitskih alavita (kojima pripada i sirijski predsednik) u Latakiji, sirijskoj provinciji na obali Sredozemnog mora.

Na Bliskom istoku se u skladu sa pojačanjem iranskih trupa u Siriji, podseća i na pogibiju dvojice komandanata Iranske revolucionarne garde prethodnih dana. Među njima je i Hosein Hamedani, koji je poginuo u okolini Alepa u Siriji 8. oktobra a sahranjen je u Teheranu.

Iranski-vojnici-sa-posterom-poginulog

Iranski vojnici sa posterom poginulog Hoseina Hamedanija tokom sahrane u Teheranu (AP-Al Arabija)

Asad ceni „plodonosnu saradnju“

Delegacija iranskih zvaničnika stigla je u sredu u Damask kako bi se dogovorili detalji zajedničke operacije na severozapadu Sirije. Aledin Borudžerdi, šef iranskog Veća za nacionalnu bezbednost i spoljnu politiku, ocenio je tom prilikom da je „pokušaj intervencije koalicije pod vođstvom SAD, propao“ a da se saradnja između Sirije, Irana, Iraka i Rusije „pokazala kao pozitivna i uspešna“.

Zvaničnici dveju država potvrdili su da je planirano da zajedničke trupe deluju u okolini Alepa, gde će se, u koordinaciji sa ruskom vazdušnom operacijom, udariti na pobunjeničke snage, objavila je iranska stanica PresTV. Borudžerdi je istakao da bi „oni koji tvrde da se bore protiv terorizma, trebalo da imaju pozitivan stav prema nastojanjima saveznika“, misleći na saradnju Sirije, Iraka, Irana i Rusije u borbi protiv Islamske države.

Sirijski predsednik je tokom sastanka sa Borudžerdijem u četvrtak izjavio da duboko ceni nastojanja Irana da pomogne Sirijcima u borbi protiv terorizma, čime bi se napravio prostor za eventualno mirovno i političko rešenje krize. Kako prenosi sirijska državna agencija SANA, napori prijatelja Damaska, prevashodno Irana i Rusije, u ovoj borbi „urodiće plodom“ i „ostaće upamćeni i slavljeni u regionu i svetu“, istakao je Asad.

Aledin-Borudzerdi-sa-Basarom-al-Asadom

Aledin Borudžerdi sa Bašarom al Asadom u Damasku 15. oktobra (SANA)

Teheran i Moskva o mirovnom rešenju

Zamenik iranskog šefa diplomatije Hosein Amir Adbolahian otkrio je, kako prenose novinske agencije iz Teherana, da Iran vodi intenzivne razgovore sa Moskvom o mirnovnom rešenju za Siriju. Ova izjava usledila je dva dana nakon što se ruski predsednik Vladimir Putin sastao sa saudijskim državnim vrhom, koji ga je upozorio da izaziva verski rat u regionu, i u isto vreme kada se oglasio i šef diplomatije iz Rijada ističući da je preduslov za mir u Siriji – da se Asad svrgne s vlasti. Abdolahian je, međutim, najavio i da će Fajsal Mekdad, zamenik sirijskog ministra spoljnih poslova, iduće nedelje posetiti Teheran kako bi se nastavili razgovori o pomenutom mirnovnom planu.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...