Zapadna Evropa sada više gasa dobija iz Norveške nego iz Rusije

M. L.

Nastojanja EU da snizi zavisnost od ruskog gasa počinju daju rezultate mada za EU „nije zdravo” da se preterano oslanja na Norvešku zbog malih rezervi ovog goriva
(foto, sedište norveške kompanije Statoil u Oslu, koja objedinjuje izvoz nafte i gasa)

Norveška je potisnula Rusiju s pozicije najvećeg snabdevača plinom zapadne Evrope, proizilazi iz upravo objavljenih podataka ruskog izvoznika gasa Gazprom i norveške firme Gascom.

Iza rasta norveškog udela na zapadnoevropskom tržištu stoji, pre svega, prema analitičarima, pad cena nafte. Norveška, naime, nudi kupcima plina fleksibilniju politiku cena tako da dosta zapadnoevropskih potrošača odlažu kupovine ruskog gasa, očekujući da će i njegova cena pasti zbog pojeftinjenja nafte.    

Norveška je, prema podacima firme Gascom u poslednjem lanjskom kvartalu isporučila zemljama zapadne Evrope 29,5 milijardi kubnih metara plina, dok su ruske isporuke bile za oko trećinu niže – tačnije, iznosile su 19,8 milijardi kubika. Norveška je tako, kako ističe Rojters, po prvi put (posle kratkog perioda u 2012. ), izrazito nadmašila Rusiju u isporukama plina najrazvijenijem delu Evrope.

Norveška je dominirala zapadno-evropskim tržištem gasa i u prvom kvartalu ove godine, mada su isporuke nešto smanjene  - na 29,2 milijarde kubika. U tom istom periodu su ruske isporuke povećane na 20,3 milijarde kubika.

Evropska komisija je nedavno saopštila da je Rusija prošle godine ostala glavni snabdevač EU gasom. Njen udeo se, međutim, na ovom tržištu smanjio na 42 procenta (tj za jedan procenat). Istovremeno, udeo norveškog gasa je povećan za četiri procentna poena, tojest na 38 procenata. To znači da nastojanja da se smanji preterana zavisnost od ruskog gasa počinju da daju rezultate, mada za EU „nije zdravo” da se preterano oslanja na Norvešku jer ta zemlja ima mnogo manje rezerve ovog goriva od Rusije.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...