Da li je Cipras izdao birače?

Nikos Arvanites, Atina

Unutrašnja pobuna u Sirizi zbog pogodbe sa EU
(foto, poslanik Sirize Manolis Glezos pokazuje svoje protesno pismo u grčkom parlamentu)

Aleksis Cipras dobio je vlast voljom grčkih građana koji traže promene u državi - prema radu na ispitivanju ko je zadužio i opljačkao državu i određenijim odnosom prema međunarodnim kreditorima. Radikalna levica je političkim marketingom “američkog” tipa dobila vlast ali sada joj prete opasne unutrašnje podele i sukobi koji u datom trenutku mogu da dovedu i do krize vladajuće koalcije i prevremenih izbora.

Rat unutar poslaničke većine

Aleksis Cipras je na zatvrenom sastanku poslanika svoje većine informisao o prelaznom dogovoru sa “institucijama”, odnosno “trojkom” za narednih četiri meseca. Unutar koalicije Siriza, gde su i “tvrdi” i “meki” levičari i anarhisti, došlo je do konfrontacije stavova koja je možda uvod u cepanje koalicije Siriza i stvaranje novih samostalnih poslaničkih grupa...

Neki članovi partije i ministri smatraju da su obećanja data grčkim građanima počela da se razvodnjavaju i da se odustaje od njih. Ministar energetike i životne sredine Panajotis Lafazanis, zastupnik tvrde linije, ponovio je da neće nastaviti privatizaciju, iako je to bio jedan od ranijih, prvobitnih uslova za 240 milijardi evra kreditne pomoći.

Najveće protivljenje “kapitulaciji” Ciprasove vlade pred EU pokazao je evroposlanik Sirize, Manolis Glezos (92), čuven u Grčkoj zbog skidanja nacističke zastave s Akropolja tokom nemačke okupacije u Drugom svetskom ratu. On je napisao otvoreno pismo u kojem se javno izvinio grčkom narodu zbog toga sto je podržao, kako je napisao, „iluziju“ da će omražene mere štednje odmah biti ukinute.

Ovo je loš početak za Ciprasa i grčku vladu koja je slavila pobedu zbog dogovora sa EU ali se ispostavlja da je otvoren politički rat unutar poslaničke većine. Cipras  će morati da pokaže više od političkog marketinga, kako u vođenju vlade, radu parlamentarne većine ali i odnosu prema grčkoj javnosti. Pobuna Ciprasaovih birača 

 

Najglasnije kritike na račun Ciprasove vlade za sada dolaze od raznih levičarskih i anarhističkih organizacija ali je moguće da počnu da stižu i iz Nove demokratije i PASOK-a kako bi još više oslabili Ciprasa i doveli do novih izbora za manje od godinu dana.

Zbog neslaganja sa politikom vlade i izneverenih obećanja koalicija deset radikalno levičarskih organizacija „Antikapitalistička levičarska saradnja za prevrat“, čija skraćenica ANTARSIA na grčkom znači „pobuna, ili „ustanak“,  krenula je u protest protiv Ciprasovih poteza. U proglasu ANTARSIA-e osuđuje se sporazum grčke vlade i evrogrupe o produžavanju programa kreditne pomoći Grčkoj, kao „neprihvatljivo potčinjavanje zahtevima kreditora“. Taj sporazum, u čijoj izradi je učestvovala grčka vlada, kako piše u proglasu ANTARSIA-e, „u direktnom je sukobu sa željama, očekivanjima i zahtevima radničkog pokreta i naroda za okončavanje štednje, napuštanje katastrofalnih memoranduma (poverilaca) i sramotnog tutorstva, kao i za raskid, a ne za kompromis sa interesima bankara, i za to da nam se vrati opljačkano i da steknemo ono što nam pripada“.

ANTARSIA izražava stavove koji mogu odgovrati onima koji žele izlazak Grčke iz evrozone pa smatraju da Grčka treba da  obustavi otplatu državnih kredita, napusti evro i EU, kao i da sprovede nacionalizaciju i radničku upravu u bankama i velikim državnim preduzećima. Slične poruke u izbornoj kampanji u prethodnih dve godine plasirala je i sama sada vladajuća stranka Siriza.

Po svemu sudeći, Ciprasova vlada biće revnosna u poreskoj politici ali je nejasno kako će oprezovati bogate slojeve grčkog društva a da ne dođe u sukob sa moćnicima u EU i stranim kapitalom. Ista nedoumica važi i u slučaju otkrivanja puteva iznošenja stotina milijardi evra iz Grčke.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...