Kosovski Albanci masovno napuštaju Kosovo

Ana Radmilović

Albanski mediji izveštavaju o tragediji, na Jutjubu pojavljuju se potresni snimci gde neki pokušavaju da zadrže ovaj odlazeći narod a analitičari pišu pretpostavke – zbog čega se ovo dešava i kakvo je to „humano iseljavanje“ iz tek stečene države
(foto, snimak koji emituje Radio Slobodna Evropa, sa srpsko - mađarske granice čitavih porodica Albanaca sa Kosmeta koji pokušavaju ilegalno da napuste zemlju)

Albanski mediji spekulišu šta bi mogao da bude razlog ovog, čini se, organizovanog iseljavanja kosovskih Albanaca koji počinju da prodaju kuće i imanja ne bi li imali dovoljno novca da se snađu u „velikom svetu“.

Još pre samo nekoliko nedelja Balkanmagazin izvestio je o tome kako se na beogradskoj autobuskoj stanici mogu videti grupe od po pedesetak Albanaca koji, sa potvrdom dobijenom od MUP-a, mogu u Srbiji da provedu 15 dana. Zatim se veoma brzo organizuju i ilegalno odlaze u Mađarsku, odakle do nedavno u Nemačku – dok Nemci nisu počeli s deportacijama na Kosovo a zemlje Kvinte naložile kosovskoj policiji da emigrante zadržava na granici i ne puštaju ih s Kosova.

alb granica 2

Na snimku Slobodne Evrope nije jasno sa koje strane granice je snimljeno ali se sugeriše da je to sa srpske strane a reporteri i Albanci - govore srpskim jezikom

Projekat ili spontano iseljavanje?

Za samo petnaestak dana broj odlazećih Albanaca popeo se na oko 5.000, sela se prazne i izgleda sve jasnije da nije u pitanju spontano i sporadično napuštanje novonastale države usled siromaštva nego – kao da je reč o nekakvom projektu?

Albanski mediji izveštavaju o tragediji, na Jutjubu pojavljuju se potresni snimci gde neki pokušavaju da zadrži ovaj odlazeći narod a analitičari pišu pretpostavke – zbog čega se ovo dešava i kakvo je to „humano iseljavanje“ iz tek stečene države.

Pojedine albanske diplomate (iz Albanije) smatraju da se radi o bedi ali da je presudna neka „spoljna stimulacija“. Listovi navode moguće razloge – spekulacije su različite.

Moguće je, prema analitičarima, da se radi o tome da su mnogi Albanci s Kosova učesnici sirijskog rata i borci za ISIS. Neki, pak, smatraju da je Mađarska – u koju ilegalno prelaze iz Srbije – dobila izvesne fondove od EU koji bi služili za pomoć ekonomskim azilantima. Prema nekima, EU testira na ovaj način koliko Albanaca dnevno može da ilegalno uđe na njenu teritoriju.

Moguće je i da projekat ove selidbe potpisuje vlada Kosova, kako bi se smanjenjem broja stanovnika smanjio broj nezposlenih, sve veće nezadovoljstvo usled bede i bes na elitu koja je učinile narod siromašnijim nego ikad.

Neke teorije ne zvuče uverljivo, poput one da je Mađarska, gde su inače izrazito neraspoloženi prema strancima, pristala na eksperiment s kosovskim Albancima.

One prema kojima Albanci beže s Kosova jer su učestvovali u siririjskom ratu takođe nisu logične: Kosovo nema zakon koji zabranjuje ratovanje u drugim državama a i na Kosovu postoji dovoljan broj kampova i džamija gde se ovi vojnici obučavaju, da bi neko morao da beži i krije se u Evropi jer je ratovao za Islamsku Republiku.

Siromaštvo i sve veća netrpeljivost među slojevima na Kosovu deluju kao najrealniji razlozi za ovakav „projekat“, mada se sve dešava tako brzo i broj „ekonomskih izbeglica“ se svakim danom toliko povećava da i ta ideja, o kosovskoj vladi koja raseljava svoje stanovništvo, zvuči neuverljivo. Posebno ako uzmemo u obzir sve jači trend prodaje imovine, čemu Albanci dosad nisu bili skloni, to ukazuje kao da se dešava nešto ozbiljnije.

Iz razgovora s ljudima koji su napustili Kosovo, čitanja albanskih medija i gledanja video materijala gde autobusi puni ljudi čekaju dok poneki očajni građanin urla i moli ljude da ne odlaze – ne da se zaključiti o čemu se tačno radi.

alb gran 3

Reporteri Slobodne Evrope presreli su izbeglice sa Kosova negde na granici, u džipu sa mađaraskim registarskim tablicama (http://oravlen.com/?p=2961)

Duboko nezadovoljstvo

Možda je ovo tako nejasno jer do sada niko nije postavio pravo pitanje, možda jer nije znao koga da pita a možda i jer je reč o ideji u začetku o kojoj ćemo svakako tek slušati, a moguće i razumeti šta se to dešava na Kosovu kojim se ne bavimo - osim kada je reč o smenjenom ministru koji je Srbin ili incidentu na nekom groblju ilu demonstracijama Samoopredeljenja, koje takođe pogrešno tumačimo.

Nije Kurti izveo onoliki svet nedavno na ulice da bi smenio jednog srpskog ministra za kog do nedavno niko nije čuo. Nezadovoljstvo je mnogo dublje i ono su bili protesti protiv vlade Kosova, njenih poteza i njene nesmenjivosti.

Dok, po običaju, pratimo sporednu radnju, u Srbiji je sve više Albanaca koji nameravaju da negde odu. Ne znamo gde i ne zanima nas, propuštamo ih da izađu iz Srbije i naša „muka“, bar tako mislimo, prelazi na Mađare. Kako se stvari veoma brzo odvijaju i problem postaje sve vidljiviji i nezanemarljiv, verovatno, uskoro ćemo shvatiti i o čemu se, kog đavola, radi. Što beže, zašto beže masovno, ko je to organizovao, zbog čega ih svi propuštaju kroz svoje države iako nemaju vize ni za jednu članicu EU?

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...