Nove tehnologije

Elektrode iz otpada

Naučnici uz pomoć tenologije tečni otpad fabrika celuloze i papira pretvaraju u jeftine i ekološke elektrode i druge izvore struje.

Nova - energetski efikasna - fijesta

Ford-Evropa počela je da proizvodi u svojoj fabrici za montažu automobila u Nemačkoj novi model automobila fijesta sa, kako tvrde, najvišim nivoom energetske efikasnosti i ekoloških karakteristika.

Kupcima u SAD preskup auto na struju

Neizvesna budućnost električnih vozila u SAD jer je Dženeral motors zbog slabe prodaje obustavio proizvodnju svog Ševi Volta – vozila koji je nazvan automobilom budućnosti

Severna Koreja razvija nuklearne rakete (?)

Plan Severne Koreje za lansiranje satelita je opasna provokacija, koja ima za cilj razvoj nuklearnog naoružanja dalekog dometa, komentarišu iz Južne Koreje. Za Severnu Koreju se smatra da ima dovoljno plutonijuma za izradu šest do osam komada nuklearnog oružja, ali je nejasno da li može da izradi bojeve glave potrebne za rakete.

Gorivo od biološkog otpada

Trulo voće i povrće sa „zelenih“ tržnica, koje predstavlja problem i za gradski otpad, prerađuje se u postrojenju u Štutgartu i od tog biološkog otpada dobija se gorivo za automobile - plin i dizel.

Elektro-punjači na autoputu u SAD

SAD su na deonici od severa Kalifornije postavile osam stanica za punjenje akumulatora električnih automobila. Za sada je punjenje besplatno. Brzi punjači „pune“ akumulatore za 20 minuta.

Elektromobil – auto budućnosti

U narednih nekoliko meseci predstavnici dve američke i jedne kanadske kompanije potpisaće u Beogradu ugovor o izradi automobile koji će kao gorivo koristiti električnu energiju. Proizvodnja bi mogla početi 2015. godine.

Srpski elektromobil za svetsko tržište

Predstavnici srpske korporacije Faraon planiraju da za tri godine započnu proizvodnju električnih automobila za svetsko tržište.

Panasonik gradi ekološki efikasan grad

U Japanu će, na ruševinama posle zemljotresa, Panasonik izgraditi održivi - pametni grad, koji će biti energetski efikasan. U ovaj ekološki grad, koji će biti izgrađen sa savremenom zelenom tehnologijom, prvi stanovnici će se useliti 2014. godine

Japanci grade energetske gradove budućnosti

Japan nakon, skoro godinu dana od cunamija, ambiciozno pristupio obnovi porušenih zajednica izgradnjom energetskih gradova budućnosti