Nove tehnologije

Od Sunca do interneta

Studenti, stipendisti Filip Morisa pokrenuli u Nišu EkoPark – koji spaja obnovljive izvore energije i nove tehnologije.

Satelit Tesla u novosadskoj garaži

Prvi srpski satelit postoji, pravljen je tri i po godine, delo je grupe entuzijasta i skriva se u garaži porodične kuće konstruktora Slavka Stojanova u Novom Sadu

Pedale na solarni pogon

Uskoro će ulicama Novog Sada svi oni koji vode računa o zaštiti životne sredine a i vole biciklizam moći da se provozaju električnom biciklom. Izgradiće se terminali za solarno punjenje električnih bicikala, koje će moći i da se iznajme.

Elektrode iz otpada

Naučnici uz pomoć tenologije tečni otpad fabrika celuloze i papira pretvaraju u jeftine i ekološke elektrode i druge izvore struje.

Nova - energetski efikasna - fijesta

Ford-Evropa počela je da proizvodi u svojoj fabrici za montažu automobila u Nemačkoj novi model automobila fijesta sa, kako tvrde, najvišim nivoom energetske efikasnosti i ekoloških karakteristika.

Severna Koreja razvija nuklearne rakete (?)

Plan Severne Koreje za lansiranje satelita je opasna provokacija, koja ima za cilj razvoj nuklearnog naoružanja dalekog dometa, komentarišu iz Južne Koreje. Za Severnu Koreju se smatra da ima dovoljno plutonijuma za izradu šest do osam komada nuklearnog oružja, ali je nejasno da li može da izradi bojeve glave potrebne za rakete.

Gorivo od biološkog otpada

Trulo voće i povrće sa „zelenih“ tržnica, koje predstavlja problem i za gradski otpad, prerađuje se u postrojenju u Štutgartu i od tog biološkog otpada dobija se gorivo za automobile - plin i dizel.