Nove tehnologije

Elektromobilski bum u Kini

Čak 487 prozvođača elektromobila registrovano je u Kini, zemlji koja je do sada podržala proizvođače “zelenih” automobila sa 15 milijardi dolara.

Trebaju li Srbiji nuklearni stručnjaci?

Sa moratorijumom na izgradnju nuklearnih elektrana u Srbiji je zamrlo i obrazovanje u ovom sektoru. Sa stručnih skupova se čuju poruke da Srbija mora imati strategiju naučno-tehnološkog razvoja ili bar naučnog praćenja trendova pojedinih energetskih tehnologija na fakultetima i institutima, između ostalog i zbog toga što smo okruženi nuklearkama.

Studenti ETF-a predstavili ministru Antiću uređaj za skladištenje energije

tim studenata beogradskog ETF-a, okupljen u organizaciji H – Brigdes, predstavio je Aleksandru Antiću, ministru rudarstva i energetike svoj projekat za skladištenje energije, sa kojim su pobedili na međunarodnom takmičenju International Future Energy Challenge – IFEC u SAD i plasiralise u finale, koje će biti održano u julu ove godine u Pekingu.

Zaplovila ruska plutajuća nuklearka

„Akademik Lomonosov“, plutajuća nuklearna centrala, izgrađena u Petrogradu zaplovila je do svog prvog odredišta – na krajnjem istoku, gde će reaktori biti napunjena nuklearnim gorivom. Dok stručnjaci tvrde da su plutajuće nuklearke izvori energije budućnosti ekolozi tvrde da je ova ruska ploveća nuklearka „Ploveći Černobil“.

Baterijski bum u Evropi

U Skandinaviji i srednjoj Evropi za manje od tri godine počinje proizvodnja u desetak velikih fabrika litijumsko-jonskih baterija velikog kapaciteta, koje su neophodne za razvoj elektro-automobilske industrije, ali i rastuće potrebe za skladištenjem električne energije i za stabilizaciju električnih mreža.

Škodin prvi elektromobil dogodine

Sitigo, najmanji model Škode imaće već iduće godine verziju na električni pogon, koja će na jedno punjenje baterija moći da pređe čak 300 kilometara.

Reciklirano ulja kao biodizel na pumpama u Šangaju

U Šangaju se 30.000 tona otpadnog ulja reciklira i koristi kao gorivo za proizvodnju biodizela.

NIS proizvodi kvalitetniji TNG

Tečni naftni gas unapređenog kvaliteta NIS proizvodi u Rafineriji nafte Pančevo a prodaje na svojim pumpama uz dodatne pogodnosti.

Nove ofšor vetroelektrane proizvodiće sve jeftiniju struju

Troškovi i cene otkupa energije iz ofšor vetroelektrana izazivaju oduševljenje britanske javnosti. Ministarstvo industrije Velike Britanije objavilo je da će u ofšor vetroelektrane do 2021. biti uloženo 17,5 milijardi funti.

Jaguar - Land Rover prelazi na električne motore

Ralf Špet, generalni direktor čuvene auto-kompanije Jaguar - Land Rover najavio je seriju modela sa električnim ili hibridnim pogonom. Predstavljanje prvog čisto električnog modela SUV Jaguar I-Pace planira se već za sledeću godinu. Većina proizvođača automobila se okreće električnim tehnologijama, jer vlasti od Kine do Evrope sve više brinu za životnu sredinu, a standardi njene zaštite postaju sve stroži.