Nove tehnologije

Najsavremenija laboratorija za kontrolu kvaliteta avio-goriva

Srbija je dobila najsavremeniju laboratoriju za kontrolu kvaliteta avio-goriva u NIS-ovom Aeroservisu na aerodroma „Nikola Tesla“.

Kina pustila u pogon i drugi reaktor od 1,66 gigavata

Nuklearka Taišan, građena u kooperaciji sa francuskom firmom EDF, sada ima dva najjača nuklearna bloka na svetu u komercijalnoj eksploataciji
(ilustracija, NE Taišan u Kini)

Potrošači se okreću trendu nultih emisija

Broj registrovanih električnih automobila u Evropi dostigao je novi rekord.

Nuklearke će uskoro biti bezbednije

Rusija sprema novo gorivo koje će isključiti mogućnost havarije u nuklearkama, kakva je bila ona u Fukušimi 2011. godine.

Nikola protiv Tesle

Američka kompanija Nikola Motor namerava da sa svojim šleperima na vodonik konkuriše Teslinim šleperima Semi koji kao pogonsko gorivo koriste električnu energiju.

Struja i toplotna energija iz TE TO Pančevo krajem 2020.

Najveći elektroenergetski holding u Rusiji - Gazprom energoholding d.o.o. u saradnji sa Naftnom industrijom Srbije a.d. u neposrednoj blizini pančevačke rafinerije gradi termoelektranu toplanu TE TO Pančevo, koja će kao energent trošiti prirodni gas i koja će, sa proizvodnom cenom struje biti konkurentna čak i onoj koja se dobija iz uglja ili hidropotencijala, sve zahvaljujući primeni najnovijih tehnologija i opremi visoke efikasnosti.
(foto: srpski novinari u poseti Prvomajskoj termoelektrani u Sankt Peterburgu)

Pančevačka rafinerija dogodine jedna od najmodernijih u Istočnoj Evropi

Rafinerija u Pančevu dobija novi moderni proizvodni kompleks vredan 300 miliona evra, na kome je u pojedinim fazama čak 700 radnika. Realizacijom projekta „Duboka prerada“, rafinerija nafte u Pančevu će u trećem kvartalu 2019. godine postati jedna od najmodernijih u Istočnoj Evropi.

Britancima neisplativa pametna brojila

Isplativost ugradnje pametnih brojila sve je manja u Velikoj Britaniji. Zbog kašnjenja sa ugradnjom i povećanja troškova, planirana ušteda kod potrošača električne energije i gasa se prepolovila sa 26 na 11 britanskih funti godišnje.

Nuklearna energija „smešno skupa“ u poređenju sa solarnom

Nobuo Tanaka, bivši šef Međunarodne agencije za energiju (IEA) tvrdi da je nuklearna energija krajnje „nekonkurentna“ u poređenju sa proizvodnjom solarne energije.

Indija sprema ekspediciju na mesec zbog helijuma-3

Na Mesecu ima više nego dovoljno helijuma-3, koji prilikom pretvaranja u nuklearnu energiju, ne proizvodi opasan otpad, a mogao bi za celu Zemlju da obezbedi dovoljno energije za najmanje narednih 250 godina. U oktobru Indusi šalju robotsko vozilo da traži helijum-3 na mesecu.