Nove tehnologije

Studenti ETF-a predstavili ministru Antiću uređaj za skladištenje energije

tim studenata beogradskog ETF-a, okupljen u organizaciji H – Brigdes, predstavio je Aleksandru Antiću, ministru rudarstva i energetike svoj projekat za skladištenje energije, sa kojim su pobedili na međunarodnom takmičenju International Future Energy Challenge – IFEC u SAD i plasiralise u finale, koje će biti održano u julu ove godine u Pekingu.

Zaplovila ruska plutajuća nuklearka

„Akademik Lomonosov“, plutajuća nuklearna centrala, izgrađena u Petrogradu zaplovila je do svog prvog odredišta – na krajnjem istoku, gde će reaktori biti napunjena nuklearnim gorivom. Dok stručnjaci tvrde da su plutajuće nuklearke izvori energije budućnosti ekolozi tvrde da je ova ruska ploveća nuklearka „Ploveći Černobil“.

Baterijski bum u Evropi

U Skandinaviji i srednjoj Evropi za manje od tri godine počinje proizvodnja u desetak velikih fabrika litijumsko-jonskih baterija velikog kapaciteta, koje su neophodne za razvoj elektro-automobilske industrije, ali i rastuće potrebe za skladištenjem električne energije i za stabilizaciju električnih mreža.

Škodin prvi elektromobil dogodine

Sitigo, najmanji model Škode imaće već iduće godine verziju na električni pogon, koja će na jedno punjenje baterija moći da pređe čak 300 kilometara.

Reciklirano ulja kao biodizel na pumpama u Šangaju

U Šangaju se 30.000 tona otpadnog ulja reciklira i koristi kao gorivo za proizvodnju biodizela.

NIS proizvodi kvalitetniji TNG

Tečni naftni gas unapređenog kvaliteta NIS proizvodi u Rafineriji nafte Pančevo a prodaje na svojim pumpama uz dodatne pogodnosti.

Nove ofšor vetroelektrane proizvodiće sve jeftiniju struju

Troškovi i cene otkupa energije iz ofšor vetroelektrana izazivaju oduševljenje britanske javnosti. Ministarstvo industrije Velike Britanije objavilo je da će u ofšor vetroelektrane do 2021. biti uloženo 17,5 milijardi funti.

Jaguar - Land Rover prelazi na električne motore

Ralf Špet, generalni direktor čuvene auto-kompanije Jaguar - Land Rover najavio je seriju modela sa električnim ili hibridnim pogonom. Predstavljanje prvog čisto električnog modela SUV Jaguar I-Pace planira se već za sledeću godinu. Većina proizvođača automobila se okreće električnim tehnologijama, jer vlasti od Kine do Evrope sve više brinu za životnu sredinu, a standardi njene zaštite postaju sve stroži.

Škoti se od 2032. neće voziti na dizel i benzin

Škotska do 2032. isključuje iz saobraćaja vozila na dizel i benzin a potrošači će biti podsticani da kupuju električne automobile. U Velikoj Britaniji, inače, planiraju da se na automobile sa malom emisijom štetnih gasova pređe do 2040. godine. (foto: EPA)

Ilon Mask planira izgradnju podzemnih tunela za elektromobile

Kanadsko-američki poslovni magnat Ilon Mask namerava da izgradi mrežu podzemnih tunela ispod okruga Los Anđeles, kojima će saobraćati isključivo električni automobile - i to brzinom od 200 km/h. (Ilon Mask, foto: EPA)