Nove tehnologije

Nuklearna energija „smešno skupa“ u poređenju sa solarnom

Nobuo Tanaka, bivši šef Međunarodne agencije za energiju (IEA) tvrdi da je nuklearna energija krajnje „nekonkurentna“ u poređenju sa proizvodnjom solarne energije.

Indija sprema ekspediciju na mesec zbog helijuma-3

Na Mesecu ima više nego dovoljno helijuma-3, koji prilikom pretvaranja u nuklearnu energiju, ne proizvodi opasan otpad, a mogao bi za celu Zemlju da obezbedi dovoljno energije za najmanje narednih 250 godina. U oktobru Indusi šalju robotsko vozilo da traži helijum-3 na mesecu.

Mask pregovara o gradnji fabrike u Evropi

„Tesla“ elektromobili mogli bi se uskoro proizvoditi u Nemačkoj i Holandiji.

Efikasno i ekološki prihvatljivo gazdovanje pepelom sa termoelektrana

Umesto čitavih predela od nekoliko stotina hektara, koje danas zauzimaju pepelišta u blizini srpskih i termoelektrana u regonu situacija bi se mogla drastično popraviti primenom savremena tehnologija prikupljanja i suvog transporta pepela i šljake, a uskoro i gipsa, uz kontrolisano odlaganje na deponiji termoelektrane, koju predlaže grupa autora ovog teksta. (foto: istakanje pepela i šljake pomešano sa vodom na deponiji pepela na TE Nikola Tesla u Obrenovcu)

Elektromobilski bum u Kini

Čak 487 prozvođača elektromobila registrovano je u Kini, zemlji koja je do sada podržala proizvođače “zelenih” automobila sa 15 milijardi dolara.

Trebaju li Srbiji nuklearni stručnjaci?

Sa moratorijumom na izgradnju nuklearnih elektrana u Srbiji je zamrlo i obrazovanje u ovom sektoru. Sa stručnih skupova se čuju poruke da Srbija mora imati strategiju naučno-tehnološkog razvoja ili bar naučnog praćenja trendova pojedinih energetskih tehnologija na fakultetima i institutima, između ostalog i zbog toga što smo okruženi nuklearkama.

Studenti ETF-a predstavili ministru Antiću uređaj za skladištenje energije

tim studenata beogradskog ETF-a, okupljen u organizaciji H – Brigdes, predstavio je Aleksandru Antiću, ministru rudarstva i energetike svoj projekat za skladištenje energije, sa kojim su pobedili na međunarodnom takmičenju International Future Energy Challenge – IFEC u SAD i plasiralise u finale, koje će biti održano u julu ove godine u Pekingu.

Zaplovila ruska plutajuća nuklearka

„Akademik Lomonosov“, plutajuća nuklearna centrala, izgrađena u Petrogradu zaplovila je do svog prvog odredišta – na krajnjem istoku, gde će reaktori biti napunjena nuklearnim gorivom. Dok stručnjaci tvrde da su plutajuće nuklearke izvori energije budućnosti ekolozi tvrde da je ova ruska ploveća nuklearka „Ploveći Černobil“.

Baterijski bum u Evropi

U Skandinaviji i srednjoj Evropi za manje od tri godine počinje proizvodnja u desetak velikih fabrika litijumsko-jonskih baterija velikog kapaciteta, koje su neophodne za razvoj elektro-automobilske industrije, ali i rastuće potrebe za skladištenjem električne energije i za stabilizaciju električnih mreža.

Škodin prvi elektromobil dogodine

Sitigo, najmanji model Škode imaće već iduće godine verziju na električni pogon, koja će na jedno punjenje baterija moći da pređe čak 300 kilometara.