Nove tehnologije

Nikola protiv Tesle

Američka kompanija Nikola Motor namerava da sa svojim šleperima na vodonik konkuriše Teslinim šleperima Semi koji kao pogonsko gorivo koriste električnu energiju.

Struja i toplotna energija iz TE TO Pančevo krajem 2020.

Najveći elektroenergetski holding u Rusiji - Gazprom energoholding d.o.o. u saradnji sa Naftnom industrijom Srbije a.d. u neposrednoj blizini pančevačke rafinerije gradi termoelektranu toplanu TE TO Pančevo, koja će kao energent trošiti prirodni gas i koja će, sa proizvodnom cenom struje biti konkurentna čak i onoj koja se dobija iz uglja ili hidropotencijala, sve zahvaljujući primeni najnovijih tehnologija i opremi visoke efikasnosti.
(foto: srpski novinari u poseti Prvomajskoj termoelektrani u Sankt Peterburgu)

Pančevačka rafinerija dogodine jedna od najmodernijih u Istočnoj Evropi

Rafinerija u Pančevu dobija novi moderni proizvodni kompleks vredan 300 miliona evra, na kome je u pojedinim fazama čak 700 radnika. Realizacijom projekta „Duboka prerada“, rafinerija nafte u Pančevu će u trećem kvartalu 2019. godine postati jedna od najmodernijih u Istočnoj Evropi.

Britancima neisplativa pametna brojila

Isplativost ugradnje pametnih brojila sve je manja u Velikoj Britaniji. Zbog kašnjenja sa ugradnjom i povećanja troškova, planirana ušteda kod potrošača električne energije i gasa se prepolovila sa 26 na 11 britanskih funti godišnje.

Nuklearna energija „smešno skupa“ u poređenju sa solarnom

Nobuo Tanaka, bivši šef Međunarodne agencije za energiju (IEA) tvrdi da je nuklearna energija krajnje „nekonkurentna“ u poređenju sa proizvodnjom solarne energije.

Indija sprema ekspediciju na mesec zbog helijuma-3

Na Mesecu ima više nego dovoljno helijuma-3, koji prilikom pretvaranja u nuklearnu energiju, ne proizvodi opasan otpad, a mogao bi za celu Zemlju da obezbedi dovoljno energije za najmanje narednih 250 godina. U oktobru Indusi šalju robotsko vozilo da traži helijum-3 na mesecu.

Mask pregovara o gradnji fabrike u Evropi

„Tesla“ elektromobili mogli bi se uskoro proizvoditi u Nemačkoj i Holandiji.

Efikasno i ekološki prihvatljivo gazdovanje pepelom sa termoelektrana

Umesto čitavih predela od nekoliko stotina hektara, koje danas zauzimaju pepelišta u blizini srpskih i termoelektrana u regonu situacija bi se mogla drastično popraviti primenom savremena tehnologija prikupljanja i suvog transporta pepela i šljake, a uskoro i gipsa, uz kontrolisano odlaganje na deponiji termoelektrane, koju predlaže grupa autora ovog teksta. (foto: istakanje pepela i šljake pomešano sa vodom na deponiji pepela na TE Nikola Tesla u Obrenovcu)

Elektromobilski bum u Kini

Čak 487 prozvođača elektromobila registrovano je u Kini, zemlji koja je do sada podržala proizvođače “zelenih” automobila sa 15 milijardi dolara.

Trebaju li Srbiji nuklearni stručnjaci?

Sa moratorijumom na izgradnju nuklearnih elektrana u Srbiji je zamrlo i obrazovanje u ovom sektoru. Sa stručnih skupova se čuju poruke da Srbija mora imati strategiju naučno-tehnološkog razvoja ili bar naučnog praćenja trendova pojedinih energetskih tehnologija na fakultetima i institutima, između ostalog i zbog toga što smo okruženi nuklearkama.