Nove tehnologije

EU će finansirati energetiku i održivi transport

U Godišnjoj strategiji održivog rasta za 2021. EU je definisala da će finansirati energetske i projekte čistih tehnologija u oblasti transporta.

Digitalizacija je naša realnost - nije stvar izbora

U NIS-u na proces digitalizacije gledamo kao na šansu da unapredimo konkurentnost kompanije i da na nov način komuniciramo sa potrošačima. Sprovodimo ga u svim biznis pravcima i oblastima - od istraživanja i proizvodnje nafte i gasa do upravljanja ljudskim resursima, rekao je u intervjuu za PC Press Nikolaj Zalevski, Chief Digital Officer u NIS a.d. Novi Sad.

Ruski elektromobil „Zeta“ biće najjeftiniji na svetu

Elektromobil„Zeta“, koji se najavljuje kao najjeftiniji auto na struju na svetu, proizvodiće se u Toljatiju - kolevci ruske automobilske industrije, gde se dugi niz godina proizvode poznati ruski automobili „Lada“.
Foto: telegram-kanal LIFE SHOT

Kinezi se spremaju da pariraju Tesli

Kineski proizvođač električnih automobile NIO krenuće dogodine u osvajanje zapadnih kupaca uz sasvim novu uslugu - zamenu ispražnjene baterije punom, umesto dopunjavanja, što će im omogućiti da se nadmeću sa rivalskim američkim “Teslom”.

Evropa prestigla Kinu po broju novih e-automobila

U zapadnoj Evropi je tokom prvih sedam meseci ove godine prodato više novih električnih i hibridnih automobila nego u Kini, inače najvećem svetskom tržištu za električna vozila.

Električna cigla: Naučnici pretvorili opeku u bateriju

Obična opeka za gradnju kuće pretvorena je u bateriju koja može da pohrani električnu energiju, čime se otvara mogućnost da zgrade jednog dana postanu elektrane.
Cigla napaja LED sijalicu. Foto: D’Arcy Research Laboratory

U svetu će svaki treći novi auto 2030. biti električni

Do 2030. godine trećina ukupne prodaje novih automobila na svetu biće električna vozila a na putevima širom sveta biće 31,1 milion električnih vozila, pokazuje poslednje istraživanje konsultantske kompanije Deloitte.

NIS - nova era digitalizacije

Primenom nove tehnologije u Rafineriji nafte Pančevo - prepoznavanjem kvara i pre nego što se dogodi - NIS će konkretno primenjivati projekte digitalizacije u svom poslovanju i sprečavati obustavu rada postrojenja.

Britanci se okreću malim, zelenim nuklearkama

Velika Britanija planira razvoj nove generacije tehnologije u nuklearnoj energetici - naprednih modularnih reaktora (AMR), koji će obezbediti otvaranje nekoliko hiljada “zelenih” radnih mesta.

Bugarska će izvoziti vodonik

Nuklearna elektrana „Kozloduj“ će nakon obnove sistema biti najveći proizvodilac čistog vodonika u Bugarskoj. Očekuje se da u budućnosti bude najveći izvoznik vodonika.

Prva Prethodna
1/8
Poslednja Sledeća