Nove tehnologije

Škodin prvi elektromobil dogodine

Sitigo, najmanji model Škode imaće već iduće godine verziju na električni pogon, koja će na jedno punjenje baterija moći da pređe čak 300 kilometara.

Reciklirano ulja kao biodizel na pumpama u Šangaju

U Šangaju se 30.000 tona otpadnog ulja reciklira i koristi kao gorivo za proizvodnju biodizela.

NIS proizvodi kvalitetniji TNG

Tečni naftni gas unapređenog kvaliteta NIS proizvodi u Rafineriji nafte Pančevo a prodaje na svojim pumpama uz dodatne pogodnosti.

Nove ofšor vetroelektrane proizvodiće sve jeftiniju struju

Troškovi i cene otkupa energije iz ofšor vetroelektrana izazivaju oduševljenje britanske javnosti. Ministarstvo industrije Velike Britanije objavilo je da će u ofšor vetroelektrane do 2021. biti uloženo 17,5 milijardi funti.

Jaguar - Land Rover prelazi na električne motore

Ralf Špet, generalni direktor čuvene auto-kompanije Jaguar - Land Rover najavio je seriju modela sa električnim ili hibridnim pogonom. Predstavljanje prvog čisto električnog modela SUV Jaguar I-Pace planira se već za sledeću godinu. Većina proizvođača automobila se okreće električnim tehnologijama, jer vlasti od Kine do Evrope sve više brinu za životnu sredinu, a standardi njene zaštite postaju sve stroži.

Škoti se od 2032. neće voziti na dizel i benzin

Škotska do 2032. isključuje iz saobraćaja vozila na dizel i benzin a potrošači će biti podsticani da kupuju električne automobile. U Velikoj Britaniji, inače, planiraju da se na automobile sa malom emisijom štetnih gasova pređe do 2040. godine. (foto: EPA)

Ilon Mask planira izgradnju podzemnih tunela za elektromobile

Kanadsko-američki poslovni magnat Ilon Mask namerava da izgradi mrežu podzemnih tunela ispod okruga Los Anđeles, kojima će saobraćati isključivo električni automobile - i to brzinom od 200 km/h. (Ilon Mask, foto: EPA)

U Srbiji simbolična e-folota

Dok u zapadnoevropskim zemljama, Engleskoj na primer, broj automobile na električni pogon i punilišta raste ubrzano Srbija u e-floti ima samo 128 vozila i dva punjača.

Širi se pametna mreža

Od 2009. do 2015. godine prosečno vreme trajanja prekida napajanja električnom energijom po kupcu smanjeno za 52 odsto u Elektrodistribuciji Novi Sad.

Benzin iz NIS-a po standardima EU

Najmodernijim digitalnim sistemom za namešavanje benzina u Rafineriji nafte u Pančevu NIS obezbeđen je konstantan kvalitet proizvoda, koji su u skladu sa propisanom specifikacijom EU.

Prva Prethodna
1/5
Poslednja Sledeća