Od Sunca do interneta

BM

Studenti, stipendisti Filip Morisa pokrenuli u Nišu EkoPark – koji spaja obnovljive izvore energije i nove tehnologije.

Zahvaljujući studentskom projektu „EkoPark – spoj prirode i tehnologije“, koji je dobitnik stipendije kompanije Filip Moris Niš je dobio prvi park sa solarnim panelima. EkoPark posetiocima omogućava da napune bateriju na laptop računaru i besplatno pristupe internetu, a sve uz pomoć električne energije dobijene iz sunca.

EkoPark je postavljen u najvećem gradskom parku Čair u blizini istoimene hale. U središtu se nalazi  „eko-drvo“ sa solarnim panelima, koje sakuplja Sunčevu energiju i pretvara je u električnu. Posetiocima EkoParka omogućeno je da, dok borave u prirodi, napune svoje laptopove, kao i da koriste bežični internet, a sve to upotrebom energije proizvedene na prirodan način – iz solarnog izvora. Eko-drvo, kao i korišćenje štedljivih sijalica za osvetljavanje, EkoPark čine praktičnim demonstratorom primenljivosti i dobrih strana korišćenja obnovljivih izvora energije.

„Kroz podršku talentovanim studentima iz Niša i njihovim dobrim projektnim idejama Filip Moris je od 2004. pomogao sprovođenje 70 studentskih projekata, od kojih je svaki na svoj način doprineo unapređenju i modernizaciji uslova života u ovom gradu.

EkoPark je nastao spajanjem obnovljivih izvora energije i novih tehnologija, kao rezultat rada studentskog tima EkoNekt, koji čine studenti Elektronskog fakulteta u Nišu.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...