Solarni Orbiter - satelit za istraživanje Sunca

Izvor:   Agencije

Radi sticanja detaljnih saznanja o tome kako Sunce utiče na svoje okruženje, a posebno o tome kako stvara i ubrzava fotonske i druge čestice, koje stižu do svih planeta, počeće izgradnja Solarnog Orbitera (SolO), letelice koja će se Suncu približiti više nego ijedan satelit do sada.

Britanci će biti na čelu proizovodnje Solarnog Orbitera (SolO), letelice koja će se Suncu približiti više nego ijedan satelit do sada. SolO će fotografisati i izvršavati merenja iz orbite Merkura.

Evropska svemirska agencija potpisala je ugovor o izgradnji sa kompanijom Astrium UK. Satelit bi trebalo da bude spreman za lansiranje 2017. godine. Čitav projekat će koštati oko 300 miliona evra, piše Bi Bi Si.

Nakon lansiranja, satelit će otići duboko u unutrašnjost našeg solarnog sistema. Od Sunca će biti udaljen samo 42 miliona kilometara. Zbog toga će letelica morati da ima velike termo štitove. 

solarni-orbiter
SolO biće zaštićen debelim toplotnim oklopom

„Toplota će predstavljati veliki problem. Ukoliko ne zaštitimo satelit, površinska temperatura će biti veća od 500 stepeni, što bi bilo pogubno. Koristićemo debeli toplotni oklop, kako bismo spustili temperaturu unutar letelice i temperaturu njenih sistema na 22 stepena, na kojoj elektronika može normalno da funkcioniše,“ rekao je dr Raf Kordi, šef za naučna istraživanja u Astriumu UK.

Cilj misije je sticanje detaljnih saznanja o tome kako Sunce utiče na svoje okruženje, a posebno o tome kako stvara i ubrzava fotonske i druge čestice koje stižu do svih planeta.

Solarni vetrovi su veoma turbulentni i velike erupcije na površini Sunca stvaraju poremećaje u kretanju ovog vetra. Kada ove čestice pogode atmosferu Zemlje one izazivaju spektakularnu polarnu svetlost.

Evropska svemirska agencija će uskoro započeti i misiju Euclid, koja ima za cilj da ispita tamnu materiju i tamnu energiju.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...