Amerikanci razvijaju nuklearne leteće robote

Izvor:   Jutarnji.hr / Gardijan

Bespilotne letelice bi se uz pomoć nuklearnog goriva u vazduhu mogle zadržati mesecima, ali su manje sigurne od konvencionalnih letelica i češće se ruše. Planovi razvoja takvih bespilotnih letelica za sada su navodno obustavljeni - zbog predviđene reakcije javnosti. Leteći roboti sve su zastupljeniji u američkoj vojnoj politici.

Američki naučnici do prošle godine radili su na razvoju bespilotne letelice s nuklearnim pogonom, objavio je juče britanski Gardijan, navodeći da su ti planovi za sada odbačeni zbog očekivanog snažnog protivljenja javnosti i dela struke.

Bespilotne letelice bi se uz pomoć nuklearnog goriva u vazduhu mogle zadržati mesecima, za razliku od sadašnjih koje mogu najviše nekoliko dana, no manje su sigurne od konvencionalnih letelica i češće se ruše.

Špijuni i ubice

- Mogućnost da se sruši „nuklearni dron“ je zastrašujuća. Bespilotne letelice već sada se previše forsiraju unutar industrije - izjavio je Kris Kols iz britanske organizacije Dron Vars, najglasnijeg protivnika povećanja korištenja bespilotnih letelica.

Ali, takozvani leteći roboti sve su zastupljeniji u američkoj vojnoj politici, najaktivnijoj na svetu.

Prednost bespilotne tehnologije u prvom je redu smanjenje ljudskih žrtava. Letelicama se upravlja iz borbenih centara, relativno su jeftine, koriste se za likvidacijske i špijunske misije.

Borci protiv Al Kaide

Popularno nazvani dronovima, postali su glavno oružje američkog rata protiv terorističkih organizacija, na primer Al Kaide. Često ih nazivaju Obaminim omiljenim oružjem u ratu protiv „globalnog terorizma”, a mnogi se slažu da je u njima budućnost ratovanja. Američki agenti gotovo svakodnevno ih koriste za akcije protiv militanata u izolovanim područjima Pakistana, a sve češće vrebaju nad Jemenom i Somalijom. Kao špijunsko oruđe dron se „proslavio” prošle godine u Iranu, kad je ta zemlja „zarobila” letelicu RK-170 Sentinel i pobedonosno pokazala američko tajno oružje na nacionalnom slavlju u Teheranu. Imao je grešaka i u svojim ubilačkim misijama, kad su pogrešne procene rezultirale civilnim žrtvama. Procenjuje se kako su najmanje trećina žrtava dronova civili.

Prema mišljenju korisnika bespilotne letelice imaju tri nedostatka. Ne mogu optimalno dugo pratiti potencijalne mete, jer se moraju vraćati u bazu radi goriva. Nemaju dovoljno snage za korištenje sofisticiranih nadzornih sistema i oružja, a slabija su im strana i komunikacijski kapaciteti.

leteci-nuklearni-dron

 Sandia Nešnal labaratoris (Sandia National Laboratories), vladina agencija za nuklearna istraživanja i razvoj u SAD-u, te privatna kontraktorska kompanija Nortrop Gruman (Northrop Grumman) sprovodili su istraživanja u cilju rešavanja tih problema.

Zaključili su da bi „nuklearni dronovi” odlično rešili „probleme” trenutnih dronova, a i smanjili troškove sistema za podršku. Ne bi bilo potrebe za isturenim bazama i „stanicama za gorivo” u vrlo udaljenim i potencijalno opasnim područjima.

Strah od javnosti

Planovi razvoja takvih bespilotnih letelica, međutim, za sada su navodno obustavljeni zbog predviđene reakcije javnosti. Potencijalne opasnosti koje „nuklearne letelice” sa sobom nose su velike. U slučaju rušenja nuklearni dron bi postao prava „prljava bomba”, uz to što bi mogao pasti u krive ruke, kao što pokazuje primer Sentinela i Irana.

Sandia je potvrdila da je projekat dizajna završen ali da se nikad nije pristupilo izgradnji ili testiranju nekog dela za letelicu.

Izveštaj agencije otkrio je da će se rezultati projekta koristiti za iduću generaciju dronova i da bi mogućnosti novog tipa letelice bile neuporedive s performansama trenutnih dronova.

Poznato je kako je kontraktorska kompanija Nortrop Gruman već 80-tih radila na letelicama s nukleranim gorivom. Dronovi na nuklearni pogon samo su jedan od novih obrambenih projekata koji, kako se čini, neće, ili barem ne tako skoro, videti svetlost dana.

Sve više pilota dronova

No da je budućnost ratovanja u bespilotnim letelicama moguće je iščitati iz planova američke vojske. Tako je objavljeno kako će se rezati broj vojnika, no kako Pentagon planira pojačati svoju bespilotnu flotu za 30 odsto.

Već sada američka vojska obučava više osoba za upravljanje dronovima, nego „starinskih“ pilota koji će upravljati sedeći u letelicama. Sve su jasnije naznake da će se dronovi početi koristiti u SAD-u te da je na „leteće robote“ bacila oko i policija.

Brojke

Dronovi su ubili više od 2.000 ljudi

Za 30 odsto SAD namerava da poveća svoju „bespilotnu“ flotu

1700 – 2600 osoba je ubijeno u napadima dronovima u Pakistanu od 2004. godine.

Kina, Izrael i Iran imaju sopstvene programe za razvoj dronova.

30.000 civilnih dronova do kraja decenije moglo bi ući u upotrebu u SAD.

118 napada dronovima bilo je u Pakistanu tokom 2010. godine.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...