Severna Koreja razvija nuklearne rakete (?)

Izvor:   Tanjug / AFP

Plan Severne Koreje za lansiranje satelita je opasna provokacija, koja ima za cilj razvoj nuklearnog naoružanja dalekog dometa, komentarišu iz Južne Koreje. Za Severnu Koreju se smatra da ima dovoljno plutonijuma za izradu šest do osam komada nuklearnog oružja, ali je nejasno da li može da izradi bojeve glave potrebne za rakete.

Zvaničnici Južne Koreje su Severnu Koreju, reagujući na najavu da će idućeg meseca lansirati satelit, optužili da radi na razvoju raketa sa nuklearnim bojevim glavama.

„Naša vlada ocenjuje plan Severne Koreje za takozvano lansiranje satelita kao opasnu provokaciju, koja ima za cilj razvoj nuklearnog naoružanja dalekog dometa, koristeći balističku raketnu tehnologiju“, rekao je Park Jeong-ha, portparol predsednika Južne Koreje.

Iz Severne Koreje najavljeno je u petak da će lansirati jednu raketu između 12. i 16.aprila. Ta raketa treba da u orbitu izbaci satelit u mirnodopske svrhe, podseća AFP.

Zvaničnici SAD i drugih država, međutim, smatraju da je to proba lansiranja rakete dugog dometa, što bi predstavljao kršenje zabrane UN i prošlomesečnog dogovora postignutog sa Vašingtonom.

Za Severnu Koreju se smatra da ima dovoljno plutonijuma za izradu šest do osam komada nuklearnog oružja, ali je nejasno da li je sposobna da izradi bojeve glave potrebne za rakete.

Severna Koreja

Državnici Južne Koreje su, nedavno, nakon što je predsednik Li Mjung-Bak održao sastanak sa ministrima spoljnih poslova i bezbednosti, oštro osudila te aktivnosti.

U saopštenju je rečeno da će Južna Koreja tesno sarađivati sa zvaničnicima iz SAD, Japana, Kine, Rusije i Evropske unije u rešavanju ovog problema tokom narednog samita o bezbednosti u Seulu.

Iz Severne Koreje odbacili su sve apele međunarodne zajednice da otkažu lansiranja rakete, čime je planirano da se obeleži 100-ti rođendan osnivača države i bivšeg predsednika Kim Il-Sunga.

Zvaničnici iz Japana, Rusije i Ban Ki Mun, generalni sekretar UN pozvali su državnike Severne Koreje da promene svoj stav, a čak su i iz Kine, koja je najbliži saveznik Pjongjanga, izrazili zabrinutost zbog namere lansiranje rakete u svemir.

Pjongjang je poslednju raketu dugog dometa lansirao 5. aprila 2009. godine, isto pod izgovorom slanja satelita u orbitu. Ta akcija osuđena je u Savetu bezbednosti UN, koji je uveo sankcije protiv Severne Koreje.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...