Panasonik gradi ekološki efikasan grad

Izvor:   onlinetrziste.com

U Japanu će, na ruševinama posle zemljotresa, Panasonik izgraditi održivi - pametni grad, koji će biti energetski efikasan. U ovaj ekološki grad, koji će biti izgrađen sa savremenom zelenom tehnologijom, prvi stanovnici će se useliti 2014. godine

Japan se i dalje oporavlja od zemljotresa i mnogobrojnih problema koje je prouzrokovao, a kompanija Panasonik - sa osam partnerskih kompanija - na svoj način žele da da doprinos u obnovi, koja bi mogla da preoblikuje način na koji će se graditi gradovi budućnosti. Kao deo demonstracije, kako bi trebali da izgledaju gradovi budućnosti, ali i deo projekta sanacije, Panasonik i prijatelji su odlučili da u jednoj od bivših fabrika kompanije na lokaciji od 47 jutara, izgrade “Smart Taun” sa 1.000 kuća, fokusirajući se na energiju i ekološku svesnost.

Panasonik gradi ekološki efikasan grad

Ali, ideja nije da se napravi grad koji bi bio ograničen na minimalno korišćenje energije. Umesto toga, izgradnjom "Fujisawa održivog pametnog grada", koji će imati sledeću generaciju infrastrukture za generisanja snage i uštede energije, kompanija planira da pokaže koliko “zelen - ekološki” jedan grad može biti kada se primene različite tehnologije.

Kao takav, “Fujisawa Sustainable Smart Town” neće biti nešto što nikada pre nije viđeno, u smislu napredne tehnologije, već će koristiti tehnološka dostiguće koja su sada dostupna, ali je njihova implementacija u stare zgrade i gradove izuzetno skupa.

Na primer, na sve krovne konstrukcije će biti ugrađeni solarni paneli sa modernom tehnologijom koji će napajati kuće a neiskorištenu energiju spremati u kućni akumulator. Pri projektovanju saobraćajne infrastrukture primarno će se voditi računa o vozilima na električni pogon. Umreženi senzori po celom gradu će kontrolisati stvari kao što su javna rasveta, obezbeđivanje da neiskorištene energija ne propadne, preko lokalnog pametne mreže i ostalo.

Panasonik gradi ekološki efikasan grad

U suštini, “Fujisawa Sustainable Smart Town” je zamišljen kao „pristup od nule“ kako bi se postigla energetska efikasnost, jedan ekološki, zeleni grad nanovo izgrađen sa savremenom zelenom tehnologijom, a ne sa starijom tehnologijom koja je manje energetski efikasna. Panasonic želi ovaj projekat da koristi kao predložak za druge veće zajednice u Japanu i širom sveta. Ako sve bude išlo kako je planirano, “Fujisawa Sustainable Smart Town” će početi sa useljavanjem stanovnika u martu 2014 godine.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...