Kinezi se spremaju da pariraju Tesli

BM

Kineski proizvođač električnih automobile NIO krenuće dogodine u osvajanje zapadnih kupaca uz sasvim novu uslugu - zamenu ispražnjene baterije punom, umesto dopunjavanja, što će im omogućiti da se nadmeću sa rivalskim američkim “Teslom”.

Kineski proizvođač marke električnih vozila (EV) NIO planira da krene na zapadno tržište 2021. godine, gde namerava da uspostavi novu uslugu zamene ispražnjenih baterija punim, umesto dopunjavanja. To bi im omogućilo da se nadmeću sa rivalskim američkim “Teslom”, izjavio je predsednik kineske kompanije, Viliam Li, a prenosi Beta.

NIO, osnovan 2014. godine, odložio je taj plan zbog pandemije korona virusa, rekao je 20. avgusta novinarima Viliam Li, otkrivajući da sada proučavaju na kojem tržištu treba da počnu i kako da struktuiraju svoje poslovanje.

"Nadamo se da ćemo u drugoj polovini sledeće godine početi istraživanje prodajom malog broja vozila u zemljama u kojima su EV popularni. Želeli bismo da počnemo u evropskim zemljama", rekao je Li.

NIO Inc. je najistaknutiji kineski brend, s najvišim cenama u već krcatoj industriji električnih vozila u Kini, s desetinama konkurenata, uključujući startapove, državne proizvođače automobila i zajednička ulaganja sa stranim partnerima.

Vladajuća Komunistička partija promovisala je električna vozila uz višemilionske subvencije, koje su Kinu učinile najvećim tržištem EV-a, sa oko polovinom ukupne svetske prodaje takvih vozila. Trebalo je da subvencije prestanu, ali su produžene do 2022. godine, da bi se proizvođačima pomoglo da savladaju posledice pandemije.

NIO se, iako su mu prvi investitori bili kinesku divovi “Tencent”, “Baidu” i “Lenovo”, borio da finansijski opstane, a Li je rekao da je kompanija stabilnija jer se prodaja povećava.

Ta kompanija je izgubila 164 miliona dolara u drugom kvartalu ove godine, ali su saopštili da je prodaja njena dva modela SUV-a, čija je cena do 370.000 juana (53.000 dolara), porasla na rekordnih 10.331. Treći model, kupe, kreće u prodaju u septembru.

Li je rekao da je potencijalna konkurentska prednost NIO usluga koja omogućava vlasnicima da ispražnjene baterije zamene punim, umesto da ih sami pune. Ta kompanija je postavila 143 stanice za zamenu baterija u Pekingu, Šangaju i drugim gradovima.

Ako NIO odluči da tu uslugu ponudi na zapadnim tržištima to bi mu moglo pomoći da se takmiči s "Teslom" u prepunim gradovima poput Njujorka i Čikaga, gde vlasnici parkiraju na ulici ili drugde, gde ne mogu da pune baterije povezivanjem na kućnu ili javnu mrežu.

"Za mnogo ljudi je potrebna zamena ispražnjenih baterija punim, jer ne mogu da instaliraju punjač kod kuće", rekao je Li.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...