Evropa prestigla Kinu po broju novih e-automobila

BM

U zapadnoj Evropi je tokom prvih sedam meseci ove godine prodato više novih električnih i hibridnih automobila nego u Kini, inače najvećem svetskom tržištu za električna vozila.

Od januara do kraja jula 2020. godine, periodu koji je uveliko obežen pandemijom koron avirusa, prodaja električnih automobila (100% električnih i plug-in hibrida) je u zapadnoj Evropi prestigla onu u Kini, piše Autonet.hr pozivajući se na podatke koje je objavio berlinski analitičar Matijas Šmit (Matthias Schmidt) na svojim stranicama.

Naime, industrijski Izveštaj o evropskim električnim automobilima (European Electric Car Report) za prvih sedam meseci ove godine biće objavljeno tek krajem ovog meseca ali je svakako zanimljiv podatak da je u Evropi od početka godine registrirano oko 14.000 e-vozila više nego u Kini.

Kina je, inače, najveće svetsko tržište za električna vozila, ali podsticaji za elektrifikaciju transporta u Evropi “pogurali” su taj segment i na Starom kontinentu. Podaci koje u obzir uzima ovaj izveštaj govore o prodaji novih električnih i plug-in hibridnih vozila u tzv. “staroj Evropi” - članicama EU pre proširenja 2004. godine, a dodatno uključuju i Norvešku, Švajcarsku i Island. Na tom području je od početka godine prodato više od pola miliona ovakvih vozila.

Prema tipu automobila Evropljani su ove godine kupili oko 269.000 baterijskih električnih vozila i 231.000 plug-in hibrida. Jul je bio rekordan za Evropu, samo tokom tog meseca prodato je više od 53.000 baterijskih vozila, dok su plug-in hibridi tada prvi puta nadmašili tu brojku.

Šmit predviđa da bi prodaja vozila na električni pogon u Evropi ove godine prvi puta mogla premašiti milion primeraka.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...