Britanci se okreću malim, zelenim nuklearkama

BM

Velika Britanija planira razvoj nove generacije tehnologije u nuklearnoj energetici - naprednih modularnih reaktora (AMR), koji će obezbediti otvaranje nekoliko hiljada “zelenih” radnih mesta.

Vlada Velike Britanije najavila je ulaganje 40 miliona funti za razvoj novih tehnologija u nuklearnoj energetic i otvaranje nekoliko hiljada "zelenih" radnih mesta.

Ovom novom inicijativom vlada predviđa da će stvoriti nove mogućnosti zapošljavanja u oblastima istraživanja i razvoja (R&D) i proizvodnje u zemlji.

„Napredni modularni reaktori (AMR) sledeći su korak u primeni nuklearne energije i imaju potencijal da budu presudni deo u borbi protiv emisija gasova sa efektom staklene bašte i klimatskih promena”, rekao je britanski ministar za privredu i industriju Nadim Zahavi ističući da će ova investicija odmah stvoriti nova radna mesta u Okfordshireu, Cheshire-u i Lancashire-u, gde će u razvoj AMR-a i projekte za snabdevanje regiona nisko-ugljeničnom energijom  biti uloženo 30 miliona funti.

Zahavi, je kako prenosi portal power-technology.com, takođe, istakao da će ova istraživanja, osvajanje i primena novih tehnologija mogli da stvore hiljade novih radnih mesta tokom narednih decenija.

Određeni deo sredstava biće uložen u tri projekta AMR-a (Naprednih modularnih reaktora), koji su, inače, manji, po veličini, od tradicionalnih nuklearnih postrojenja. Oni su dizajnirani da koriste toplotu koja se stvara u nuklearnim reakcijama za proizvodnju električne energije sa niskim udelom ugljenika. Zbog manjeg dizajna, AMR reaktori se mogu koristiti na udaljenim lokacijama za napajanje različitih potrošača, od malih sela do srednjih gradova.

Preostalih 10 miliona funti biće iskorišćeno za manje istraživačke, dizajnerske i proizvodne projekte za otvaranje do 200 radnih mesta.

Britanska vlada predviđa da će ove tehnologije dovesti do snabdevanja toplotom, vodonikom i drugom čistom energijom sa niskim udelom ugljenika u narednim decenijama i da će, takođe, pomoći ekonomskom oporavku zemlje dok se kreće ka nultoj emisiji ugljenika do 2050. godine.

Pored toga, vlada je pristala da obezbedi sredstva u iznosu od 10 miliona funti za britanske kompanije i start-up kompanije koje će biti fokusirane na razvoj naprednih nuklearnih tehnologija za modularne reaktorske projekte u zemlji i inostranstvu.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...