„Tesla“ automobili proizvodiće se i u Berlinu

M.L.

Prva fabrika „Tesla” u Evropi biće u Berlinu. U kineskoj fabrici u Šangaju već je počela proizvodnja.

Najveći svetski proizvođač elektromobila, američka kompanija „Tesla”, namerava, kako javlja nemačka agencija DPA, da prvu svoju fabriku u Evropi postavi u okolini Berlina.

Vlasnik i šef ove kompanije Ilon Mask (Elom Musk) već je ranije najavio da će prva fabrika „Tesle” u Evropi nositi oznaku “Gigafakčeri 4” (Gigafactory 4) i da će početi proizvodnju 2021. godine. Prilikom predaje nagrade „Zlatni volan” u Berlinu Mask je precizirao da će ta fabrika biti „u blizini berlinskog aerodrome”.

Nešto pre toga iz Kine je stigla vest da su fabrici „Tesle” u Kini, prvoj koju ova kompanija gradi u inostranstvu, prozvedeni prvi elektromobili. Kako javlja Blumberg, u Šangaju su predstavljeni prvi sedani „modela 3”, čija će cena, zavisnosti od opreme, počinjati od 50.000 dolara,  a prodaja kreće krajem godine. Planirana je početna godišnja proizvodnja od oko 250.000 vozila. U ovoj fabrici, čija će izgradnja koštala oko dve milijarde dolara, proizvodiće se i baterije za elektro-auta.

Iz „Tesle” je ovih dana saopšteno da su tokom proteklog trećeg kvartala povećane isporuke kupcima za dva odsto - na rekordnih 97.000 elektromobila. Ukupno, tokom cele ove godine, trebalo bi da kupcima bude isporučeno između 360 i 400 hiljada elektromobila.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...