Dok Kinezi smanjuju Evropljani kupuju više električnih automobila

BM

Globalna prodaja električnih automobila u julu je po prvi put opala, s tim što je, za razliku od Kine (gde su ukinute subvencije države) i Severne Amerike, broj prodatih elektromobila u Evropi porastao.

Globalna prodaja električnih automobila pala je prvi put u modernoj istoriji u julu, nakon što je Kina smanjila subvencije za kupovinu, naglašavajući ulogu koju pomoć države ima na rastućem tržištu, piše Indikator.ba.

Mesečna prodaja širom sveta pala je za 14%, na oko 128.000 plug-in putničkih električnih vozila, navodi Sanford C. Bernstein u izveštaju u utorak.

Zanimljivo je da je prodaja opala u Kini i Severnoj Americi, dok je u Evropi porasla.

Rast u Kini, najvećem proizvođaču i tržištu električnih vozila, usporava zbog smanjenja EV subvencija i hlađenja ekonomija, koja utiče na odluke potrošača o kupovini. Kineska vlada smanjila je sredstva za pojedinačne kupovine novoenergetskih automobile, počevši od 26. juna, kako bi podstakla proizvođače automobila da se usredsrede na inovacije proizvoda.

Dok električna vozila čine samo nekoliko odsto tržišta automobila, proizvođači automobila se klade na segment za budući rast. Usporavanje potražnje za plinskim motrima dovelo je do pada automobilskih tržišta širom sveta, vođenih istorijskim padom Kine.

Za prvih sedam meseci u godini globalno tržište električnih automobila pokazalo je rast od 35%, rekao je Bernstein. Istraživač procenjuje da će se prodaja tokom cele godine povećati sa 23% na 48% - sa 2,4 miliona, na 2,9 miliona jedinica u 2019. godini.

"Ne iznenađuje što je zamah rasta zaustavljen je u julu, usled smanjenja subvencija", kažu u izveštaju Bernsteinovi analitičari ističući da su "uprkos očekivanoj kratkoročnoj slabosti u drugom polugodištu i dalje pozitivni na dugoročnu potražnju za EV".

Tesla Inc. predvodila je putničko EV tržište s prodajom od oko 20 000 jedinica u julu, a sledila je kompanija BYD Co., kineska marka koju je podržao Warren Buffett.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...