Kina pustila u pogon i drugi reaktor od 1,66 gigavata

M. L.

Nuklearka Taišan, građena u kooperaciji sa francuskom firmom EDF, sada ima dva najjača nuklearna bloka na svetu u komercijalnoj eksploataciji
(ilustracija, NE Taišan u Kini)

Francuski elektroeenergetski koncern EDF saopštio je, kako prenosi AFP, da je u kineskoj nuklearnoj centrali Taišan nedavno  pušten u rad i drugi blok snage 1,66 gigavata tipa EPR. Prvi blok je u pogonu od sredine prošle godine.

To su najjači reaktori na svetu u komercijalnoj eksploataciji. U zajedničkom projektu s Kinom, francuska kompanija, koja je u većinskom vlasništvu države, ima udeo od 30 posto.

Nuklearka Taišan se nalazi na obali Južno-kineskog mora, oko 140 kilometara zapadno od Hongkonga, u provinciji Kuang-tung. Ova dva reaktora mogu da pokriju potrebe oko pet miliona stanovnika za električnom energijom.

Reaktor EPR je označen kao reaktor generacije III+ zato što ima ojačane bezbednosne elemente i nižu potrošnju goriva od starijih reaktora.

Za francuski koncern ovo je događaj od velikog značaja u njegovom nuklearnom biznisu. Ovaj tip reaktora gradi se, takođe, u Flamanvilu u Francuskoj, kao i Finskoj u elektrani Olkiluoto. U Britaniji u centrali Hinkli point si (Hinkley Point C) predviđeno je da se postave dva reaktora ovog tipa.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...