Potrošači se okreću trendu nultih emisija

BM / www.energetika-net.com

Broj registrovanih električnih automobila u Evropi dostigao je novi rekord.

Nakon snažnog rasta u 2017, broj električnih vozila uvećao se za 47 odsto u 2018. godini.

Prema podacima koje je nedavno objavila analitička kompanija Jato Dynamics na internet blogu, u 2017. je registrovano 132.800 električnih automobila, a prošle godine njih 195.200, što pokazuje kako se sve više potrošača okreće trendu nultih emisija.

Osim veće svesti kod potrošača, rast se delimično može objasniti širom ponudom i nešto pristupačnijim cenama takvih vozila. Ponudu je svakako obogatio dolazak druge generacije modela Nissan Leaf, koji je nadmašivši Renault Zoe postao najprodavaniji električni automobil u Evropi prošle godine. Za razliku od Zoe-a, koji  u velikoj meri zavisi od francuskog tržišta automobila, Leaf je uvećao prodaju u mnogim zemljama tako da je bio najprodavaniji model u Norveškoj. On je takođe Nissanov peti najprodavaniji model u Evropi. Treće mesto se takođe promenilo i više ga ne zauzima Tesla Model S, nego Volkswagen e-Golf, podstaknut potražnjom u Velikoj Britaniji (+ 976%), Holandiji (+ 139%) i Nemačkoj (+ 91%).

Norveška je, ističe Jato Dynamics, najveće i najbrže rastuće tržište u Evropi. Od ukupnog broja registracija u toj zemlji, čak 31 odsto otpada na električna vozila.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...