Nikola protiv Tesle

M.L.

Američka kompanija Nikola Motor namerava da sa svojim šleperima na vodonik konkuriše Teslinim šleperima Semi koji kao pogonsko gorivo koriste električnu energiju.

Američka  kompanija Nikola Motor priprema se da revolucioniše teretni kopneni saobraćaj sa šleperima s pogonom na vodonik. Oficijelno će svoj šleper, nazvan Tre, predstaviti javnosti na proleće.

Ova firma sa sedištem u Solt Lejk Sitiju planira, kako javlja AP, da konkuriše elektro-šleperima Semi firme Tesla. Planiraju, takođe, i ekspanziju u Evropu. Snaga motora, u čijem razvoju učestvuje firma Boš (Bosch) treba da iznosi oko hiljadu konjskih snaga, a radijus kretanja iznosiće, zavisno od tipa motora, između 500 i 1.200 kilometara.

U maju ove godine fima Nikola Motor je tužila Teslu zbog kopiranja svog dizajna na šleperu Semi i traži odštetu od dve milijarde dolara. Tesla je svoj šleper Semi predstavila javnosti krajem prošle godine. Proizvodnja bi trebalo početi iduće godine, ali je već sada jasno da će start biti odložen.

Glavni problem ekspanzije proizvodnje šlepera na vodonik može biti nedostatak stanica s vodonikom. Firma Nikola najavljuje da će stvoriti najveću mrežu stanica s vodonikom na svetu, u saradnji s firmom Nel. Planiraju da koriste energiju iz obnovljivih izvora za elektrolizu vode. Sada je najviše korišćena metoda za dobijanja vodonika sagoravanje prirodnog gasa, pri čemu nastaje ugljenoksid.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...