Struja i toplotna energija iz TE TO Pančevo krajem 2020.

Jelica Putniković

Najveći elektroenergetski holding u Rusiji - Gazprom energoholding d.o.o. u saradnji sa Naftnom industrijom Srbije a.d. u neposrednoj blizini pančevačke rafinerije gradi termoelektranu toplanu TE TO Pančevo, koja će kao energent trošiti prirodni gas i koja će, sa proizvodnom cenom struje biti konkurentna čak i onoj koja se dobija iz uglja ili hidropotencijala, sve zahvaljujući primeni najnovijih tehnologija i opremi visoke efikasnosti.
(foto: srpski novinari u poseti Prvomajskoj termoelektrani u Sankt Peterburgu)

U neposrednoj blizini Rafinerije nafte Pančevo privode se kraju pripremni radovi za otvaranje gradilišta za TE TO Pančevo, koja treba da počne da radi u trećem kvartalu 2020. godine. Ovu gasnu termoelektranu – toplanu grade Gasprom Energoholding d.o.o., ruska firma koja spada među deset vodećih evropskih proizvođača električne energije i Naftna industrija Srbije a.d..

Vrednost investicije u TE-TO Pančevo, za koju je start aktivne faze građevinskih i montažnih radova planiran početkom 2019. godine je oko 180 miliona evra. Biće to energana sa parnogasnim postrojenjem / agregatom instalisanog kapaciteta od 200 megavata, a sastojaće se od dve parne turbine, dva kotla za proizvodnju toplote i jedne parne turbine. Ova elektrana projektovana je za kombinovanu proizvodnju električne i toplotne energije sagorevanjem prirodnog gasa – jednog od ekološki najčistijih vrsta goriva. Trošiće približno 300 miliona kubnih metara ovog energenta godišnje.

gasprom-energoholding

Prvomajska termoelektrana u Sankt Peterburgu

I toplotnu i električnu energiju, koje će se proizvodi u TE TO Pančevo u početku će koristiti Rafinerija nafte Pančevo, a deo proizvedene struje biće, preko prenosne i distributivne elektromreže ponuđen na unutrašnjem tržištu Srbije i kupcima u susednim zemljama.

TE TO Pančevo će biti prva inostrana termoelektrana toplana na gas u Srbiji, kao i prva inostrana aktiva Gasprom Energoholding d.o.o. u inostranstvu.

Sporazum o ovom energetskom projektu potpisan je u junu 2015. godine na Peterburškom međunarodnom ekonomskom forumu u prisustvu Alekseja Milera, predsednika Uprave Gasproma, kompanije u čijem su sastavu i Gasprom energoholding i Gaspromnjeft, većinski vlasnik Naftne industrije Srbije. U sledećoj fazi oformljena je zajednička kompanija – Srpska generacija d.o.o. Novi Sad u kojoj Grupa Gasprom energoholding poseduje 51 odsto a NIS a.d. Novi Sad 49 procenata vlasništva, a radi upravljanja realizacijom projekta napravljena je 100 odsto filijala Srpska generacija o.o.o. Novi Sad – TE-TO Pančevo o.o.o Pančevo.

gasprom-energoholding

U konkurenciji kompanija iz Grčke, Austrije, Švajcarske i Kine na tenderu za gradnju TE TO Pančevo - parogasnog agregata instaliranog električnog kapacita oko 200 MV, , po sistemu „ključ u ruke“ oktobra 2017. godine jepobedio industrijsko-energetski holding Šangaj elektrik Grup (Shanghai Electric Group).

Parogasni agregat će se sastojati od dve gasne turbine čiji je proizvođač Ansaldo Energia, dva kotla za proizvodnju toplotne energije i jedne parne turbine. Takvi agregati imaju značajne ekonomske i ekološke prednosti u odnosu na tradicionalnu parnu i ugljenu proizvodnu opremu. Posebno u poređenju sa tradicionalnim agregatima koji sagorevaju mrki ugalj ili lignit. Jednostavno, korišćenjem gasa umesto uglja nema nuzprodukata poput velikih količina šljake i pepela kao ni emisija štetnih čvrstih materija i sumpornih oksida, sa efektom staklene bašte. U Gasprom energoholdingu ističu da korišćenje prirodnog gasa kao goriva u odnosu na ugalj i(li) mazut ima višestruke ekološke prednosti, kao i to da ni ekonomske nisu zanemarljivi. Novinarima koji su nedavno obišli termoelektrane toplane ove kompanije u Sankt Peterburgu i Moskvi predstavnici Gasprom energoholdinga su naveli da će cena električne energije dobijene iz gasa u TE TO Pančevo biti konkurentna, čak i onoj koja se dobija iz uglja ili hidropotencijala, sve zahvaljujući primeni najnovijih tehnologija i opremi visoke efikasnosti.

gasprom-energoholding

Među 10 najvećih proizvođača struje u Evropi

Gazpromova grupa pokrenula je veliki ulazak u energetski sektor u aprilu 2007. godine, kada je Upravni odbor odobrio Strategiju tokom čije realizacije je stvoren najveći elektroenergetski holding u Rusiji - Gazprom energoholding d.o.o., koji kombinuje sredstva u proizvodnji električne i toplotne energije, prenos i snabdevanje toplotom. Gazprom Energoholding je u stopostotnom vlasništvu Gasproma i spada među deset vodećih evropskih proizvođača električne energije.

U ovoj kompaniji ističu da je trenutno elektroenergetska industrija, zajedno sa gasnim i naftnim poslovanjem, glavna aktivnost Gasproma, globalne energetske kompanije. Učešće u energetskoj industriji omogućava Gaspromu da proizvodi proizvode sa višom dodanom vrednošću, povećava konkurentnost i fleksibilnost poslovanja.

Gazprom Energoholding poseduje većinu akcija i rukovodi kompanijama grupe Gasprom u elektroenergetici prema jedinstvenim korporativnim standardima. U sastavu holdinga su tri kompanije za proizvodnju:Mosenergo d.d., TGK-1 d.d. i OGK-2 d.d.. Sve ukupno ova firma gazduje sa oko 80 elektrana u 14 regiona Rusije, sa ukupnim instaliranim električnim kapacitetom od oko 39 GV, što je oko šestina instaliranih kapaciteta cele ruske energetske industrije.

gasprom-energoholding

Mosenergo d.d. je najstarija elektroprivredna kompanija u Rusiji. Njena prova elektrana - Državna elektrana-1. P.G. Smidovič, koja se nalazi 600 metara od Kremlja i snadbeva potrošače električnom i toplotnom energijom u centru glavnog grada Rusije je 1897. godine počela da radi. U sastavu Mosenergo danas je 15 elektrana u Moskvi (samom gradu i i Moskovskoj regiji) sa instalisanim električnim kapacitetom od 12,9 GV i toplotnim kapacitetom od 42.800 Gcal / h. Ovo preduzeće proizvodi više od 60% električne energije i oko 90% toplotne energije, koja se potroši u Moskvi. Pri tome, oko 30% ukupne proizvodnje električne energije Mosenergo obezbeđuje u savremenim, efikasnim parogasnim agregatima.

U sastavu firme TGK-1 d.d. je 53 elektrane u Sankt Peterburgu, Republici Kareliji, Lenjingradu i Murmanskoj, sa instaliranim električnim kapacitetom od sedam GV i termičkim kapacitetom od 13.600 Gcal / h. Zanimljivo je da se čak 19 elektrana ove kompanije nalaze iznad arktičkog kruga. TGK-1 d.d. ima jedinstvenu strukturu proizvodnih sredstava, oko 40% instaliranog električnog kapaciteta pripada maloj hidrogeneraciji.

Preduzeće OGK-2 d.d. se satoji od 12 elektrana (uzimajući u obzir i TE Grozni, čije završetak se očekuje 2019. godine), lociranih u različitim regionima Rusije sa ukupnim instaliranim električnim kapacitetom od 19 GV.

Glavni deo proizvodnih objekata Mosenergo i TGK-1 su termoelektrane (kombinovane toplane i elektrane), koji posluju u kombinovanom načinu proizvodnje električne i toplotne energije. Velike elektrane OGK-2 (GRES - termin dolazi od "državne regionske elektrane" iz vremena SSSR-a) uglavnom proizvode električnu energiju i osiguravaju pouzdanost sistema u Jedinstvenom energetskom sistemu Rusije.

Gazprom Energoholding Group, takoše, uključuje MOEK d.d., jedinstvenu organizaciju snabdevanja toplotom Moskve. Kompanija obezbeđuje centralno grejanje i snabdevanje toplom vodom u glavnom gradu Rusije. MOEK je operater najdužeg termoenergetskog sistema na svetu: kompanija posluje sa više od 15.700 km toplotnih mreža (8.000 km glavnih i 7.800 km distributera). Uz integraciju MOEK-a, Gasprom je preuzeo vodeću poziciju na tržištu snabdevanja toplotnom energijom Moskovskog regiona - najvećeg svetskog tržišta toplote, pružio kompletan lanac vrednosti za proizvode - od proizvodnje gasa do proizvodnje i snabdevanja potrošača električne i toplotne energije. Od 2007. godine u kompanijama Gazprom Energoholding Grupe realizovano je više od 30 projekata za izgradnju i modernizaciju proizvodnih kapaciteta ukupnog kapaciteta od oko 8,6 GV. Konkretno, u saradnji sa vodećim svetskim proizvođačima energetske opreme: Ansaldo, Siemens, Alstom, 17 modernih agregata snage od 180 do 800 MV izgrađeni su i pušteni u pogon na osnovu tehnologije kombinovanog ciklusa. Puštanje u rad takve opreme omogućava smanjenje operativnih troškova zbog veće efikasnosti, kao I smanjenja emisije štetnih materija u životnu sredinu. U Gazprom Energoholdingu ističu da su kombinovane termoelektrane među ekološki najčistijim energetskim instalacijami i poručuju: „Grupa Gasprom Energoholding, kao najveći holding za proizvodnju toplotne energije u Rusiji, svesna je celokupne odgovornosti prema životnoj sredini, kao i prema sadašnjim i budućim generacijama i posvećuje veliku pažnju ekološkim pitanjima i merama kako bi se smanjio uticaj proizvodnih aktivnosti elektrana na životnu sredinu.“


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...