Baterijski bum u Evropi

M.L.

U Skandinaviji i srednjoj Evropi za manje od tri godine počinje proizvodnja u desetak velikih fabrika litijumsko-jonskih baterija velikog kapaciteta, koje su neophodne za razvoj elektro-automobilske industrije, ali i rastuće potrebe za skladištenjem električne energije i za stabilizaciju električnih mreža.

U Evropi, koja je sada zavisna od uvoza litijumsko-jonskih baterija, u jeku je gradnja fabrika ovih baterija velikog kapaciteta. Internet server Climate Change News je izbrojao čak deset velikih fabrika ovih baterija, za koje se koristi termin Ilona Maska (Elon Musk) "giga fektori" u Skandinaviji i srednjoj Evropi, koje će početi proizvodnju najkasnije do kraja 2020. godine.

Evropa je zasad isključivo zavisna od uvoza ovih baterija iz istočne Azije i SAD. U roku od samo nekoliko godina to bi trebalo iz osnova da se promeni. A za deset godina na evropskom kontinentu postojaće čitava industrija, koja će godišnje proizvoditi baterije ukupnog kapaciteta od čak 80 gigavat sati. Ovu tražnju pokreće razvoj elektro-automobilske industrije, ali i rastuće potrebe za skladištenjem električne energije i za stabilizaciju električnih mreža.

Prema ovom sajtu, najviše će se u ove svrhe investirati u Nemačkoj. Po dve velike fabrike sagradiće kompanije Dajmler (Daimler u čijem je sastavu Mercedes) i TerraE. Korejski koncern LG Chem je izabrao Poljsku za lokaciju svoje fabrike, koja će već do kraja ove godine početi proizvodnju u Vroclavu. Ova fabrika, u koju se investira 355 miliona dolara, u prvoj fazi proizvodiće baterije za oko 100 hiljada elektromobila.

Dve fabrike je privukla Mađarska. U drugoj polovini ove godine počeće prozvodnju Samsung SDI u fabrici na oko 25 kilometara od Budimpšte. Ta fabrika zadovoljiće potrebe za baterijama 50 hiljada elektromobila. Drugi južnokorejski koncern SK Inovejšn (Innovation) najavio je krajem prošle godine podizanje fabrike dva puta većeg kapciteta od svojih konkurenata.

Tri projekta u Finskoj u Švedskoj nisu toliko odmakli kao u slučaju južnkorejskih konkureneta ali imaju velike ambicije, posebno startap Nordvolt (Northvolt) iza koje stoji bivši bliski saradnik Ilona Maska Peter Karslon (Carlsson) On postupno u narednih pet godine namerava da u švedskom Vesterosu podigne fabriku s kapacitetom  od čak 32 gigavatsati. Ukoliko mu to uspe biće to najveća fabrika litijumsko-iontnih baterija na svetu.

Pominje se i gradnja fabrike baterija tajanstvenog tipa HE3DA, sa korišćenjem takozvane nanotehnlogije, koja bi trebalo u Češkoj da proradi već do kraja iduće godine. Ali, taj poduhvat ne mali broj čeških stručnjaka ne smatra kredbilnim i ima skepse u pogledu kvaliteta baterija ovog tipa.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...