Škodin prvi elektromobil dogodine

M.L.

Sitigo, najmanji model Škode imaće već iduće godine verziju na električni pogon, koja će na jedno punjenje baterija moći da pređe čak 300 kilometara.

Umesto 2020. godine prvi Škodin auto na električni pogon pojaviće se na tržištu već iduće godine.

Škoda je promenila planove i pogledu uvođenja prvog svog elektrmobila. Kako pišu češke Hospodaržske novine (Hospodarske noviny), biće to model "sitigo" odnosno "citigo" na električni pogon, koji će imati oznaku e-Citigo. Kako je precizirao šef Škode Bernhard Majer (Maier), to je "sasvim logičan korak". Jer, ovaj model se već proizvodi u frabrici Folksvagena u Bratislavi, na istoj liniji sa sa modelima seat mii i folksvagen ap (Volkswagen up). Ovaj drugi model ima već, pored benzinske, svoju električnu verziju.

Može se očekivati da će oba modela imati istu tehniku, pre svega poznati elektro-motor od 30 kilovata. S tim motorom folksvagen ap pređe s jednim punjenjem baterija 160 kilometara. To bi , međutim, u slučaju sitiga moralo biti osetno bolje. Šef razvoja Škode Kristijan Štrube (Christian Strube) izjavio je britanskom magazinu Autokar (Autocar) da će prva električna škoda moći da bez punjenja baterija pređe čitavnih 300 kilometara.

Sve je to lepo, ali, pitaju se HN, kakva će biti cena. Električni folksvagen ap prodaje se u Češkoj za 639.900 kruna tj. oko 25 hiljada evra. A ta cena je čak oko tri puta veća od benzinske verzije. Uteha za buduće kupce može biti to da će im vožnja u elektro-autu biti neuporedivo jeftinija i „čistija“, kao i da će cena električne verzije sigurno „padati“, kako se tehnlogija bude razvijala i širila mreža stanica za punjenje baterija.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...