Reciklirano ulja kao biodizel na pumpama u Šangaju

BM

U Šangaju se 30.000 tona otpadnog ulja reciklira i koristi kao gorivo za proizvodnju biodizela.

Biodizel u kombinaciji s otpadnim uljem i dizel gorivima će do kraja ove godine biti u ponudi na skoro 200 benzinskih pumpi u Šangaju, saopštile su lokalne nadležne službe a prenosi CRI.

Ukupno 95 odsto biodizela čini dizel a 5 posto prerađeno otpadno ulje.

''Takav tip biodizela u ovome trenutku je dostupan na 21 benzinskoj pumpi u okviru pilot-projekta u Šangaju, a na dnevnoj bazi takvu vrstu goriva koristi više od 2 000 vozila,'' ističe Xu Kunlin, zamenik šangajskog gradonačelnika navoeći da će do kraja ove godine u Šangaju biti oko 200 benzinskih pumpi koje će nuditi biodizel.

Čako 30.000 tona otpadnog ulja, što je godišnja proizvodnja Šangaja, biće reciklirano kao biogorivo.

Rezervoari sa biogorivom će biti označeni na svim pumpama koje, takođe, nude i dizel, odnosno, benzin.

Biodizel je malo jeftiniji u odnosu na obična dizel goriva. Sinopec Šangaj je objavio kako je cena za dizel u tom gradu u ovom trenutku 6,49 juana (1 američki dolar) po litru, a da ista količina biodizela košta 6,19 juana.

Gradski uredi za nadzor kvalitete ističu da na osnovu njihovog pregleda uzoraka mogu potvrditi da su svi, koji su testirani, zadovoljili nacionalne standarde. Vozači ističu kako nema velike razlike između korištenja biodizela i dizela.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...