Nove ofšor vetroelektrane proizvodiće sve jeftiniju struju

Troškovi i cene otkupa energije iz ofšor vetroelektrana izazivaju oduševljenje britanske javnosti. Ministarstvo industrije Velike Britanije objavilo je da će u ofšor vetroelektrane do 2021. biti uloženo 17,5 milijardi funti.

Troškovi energije iz novih ofšor vetroelektrana, kako je pokazala nedavna aukcijia u Velikoj Britaniji, prepolovljeni su u poslednje dve godine, a cene postignute na aukcijama izazivaju oduševljenje javnosti. S tim su se složili graditelji, grupe zelenih, ali i političari koji sve više počinju da preispituju opravdanost gradnje i državno garantovane visoke cene struje iz Nuklearne elektrane Hinkley point C, piše EnegetikaNet.

Prosečna postignuta cena na aukciji za ofšor kapacitete je 66,13 funti/MWh, a reč je o tri velika ofšor projekta - 1,4 GW Hornsey 2, 860 MW Triton Knoll i 0,95 GW Moray Offshore, koji ukupno čine 3,2 GW novih kapaciteta koji će se na mreži naći posle 2021. godine.

Vetrofarme Moray i Hornsey na aukciji su ponudile cene od 57,50 funti/MWh, a Tritton Knoll (nemačke kompanije Innogy) 74,75 funti/MWh. To je cena koju će državna Low carbon contract company plaćati za otkup energije iz megafarmi preko takozvanih Contract for Difference (CfD), a ona rapidno pada iz aukcije u aukciju.

Zanimljivo je da je najnovijim aukcijama lako oboren prag proizvodne cene iz vetra od 100 funti/MWh, za koji se očekivalo da bude postignut do 2020. godine, a postignute cene gotovo su dvostruko niže od cene koju država garantuje EDF-u za struju iz NE Hinkley point C. Na prvim aukcijama za 15-godišnji otkup energije iz vetroelektrana, koje će biti izgrađene između 2017. i 2019. godine postizala se cena od oko 120 funti/MWh.

Britansko ministarstvo industrije objavilo je da će u ofšor vetroelektrane do 2021. godine biti uloženo 17,5 milijardi funti, što će otvoriti hiljade novih radnih mesta, a država će nastaviti da koristi prilike da tržištu osigura konkurentnu energiju iz obnovljivih izvora.

Cena gradnje ofšor vetroelektrana pala je za trećinu od 2012. godine, kako je tehnologija postizala zrelost, a graditelji veruju da većim turbinama mogu postići još veće smanjenje troškova.

U Nemačkoj su neke nove vetrofarme osigurale ugovore na aukcijama koji su praktično bez subvencija.

Velika Britanija ima najveće ofšor kapacitete na svetu, koji zapošljavaju 234.000 ljudi a ostvaruju prihod od 43 milijarde funti. Ova aukcija je pokazala da je energija iz vetra po ceni konkurentnija od energije iz nuklearnih i gasnih elektrana, a britanski "zeleni" se nadaju da će to biti poslednji ekser u mrtvački kovčeg projektu NE Hinkley point C, pišu britanski mediji.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...