Škoti se od 2032. neće voziti na dizel i benzin

BM

Škotska do 2032. isključuje iz saobraćaja vozila na dizel i benzin a potrošači će biti podsticani da kupuju električne automobile. U Velikoj Britaniji, inače, planiraju da se na automobile sa malom emisijom štetnih gasova pređe do 2040. godine. (foto: EPA)

Vlada Škotske je u utorak saopštila da planira da do 2032. godine isključi iz saobraćaja nove automobile i kombije na benzin i dizel, piše agencija Anadolija.

Škotska premijerka Nikola Sterdžon predstavila je vladin plan u kome je predložila, kako se navodi, "masivno širenje" električnih stanica za punjenje automobila.

Novi plan škotske vlade predviđa upotrebu samo hibridnih i električnih automobila, i to svega za 15 godina. Magazin Vrele gume ističe da je plan cele Velike Britanije da se na automobile sa malom emisijom štetnih gasova pređe do 2040. godine, ali Škoti, očigledno, žele da to urade mnogo brže – čak osam godina pre ovog roka.

Škotska vlada tvrdi da su hibridni i električni automobili već uzeli maha u ovoj zemlji, te da je ovaj plan vrlo realističan. Kako bi unapredili infrastrukturu i pomogli kupovinu ovakvih automobila Škoti planiraju izgradnju niza superpunjača u ruralnim oblastima. Inače, Škotska beleži sve veću prodaju električnih vozila, a trenutno najveća koncentracija elektro-automobila je u Edinburgu.

Vlada će, navodno, pokrenuti pilot projekte, kojima će podsticati potrošače na kupovinu električnih automobila. Autoput A9 biće tako sređen da bude prvi koji je u potpunosti opremljen za električne automobile.

Premijerka je istakla i kako će se oformiti Fond za inovacije putem koga će se tragati za rešenjima koja bi trebalo da olakšaju punjenje električnih automobila u gusto naseljenim mestima.

Rečeno - ostvareno

Zanimljivo je da je Škotska septembra 2013. godine najavila ukidanje automobila na fosilna goriva do 2050. godine. Vrele gume su tada pisale da je škotska vlada najavila projekat Uključena Škotska: Mapa ka širem prihvatanju plug-in vozila.Ukratko, projekat se svodio na to da se na škotskim putevima planira zabrana upotrebe automobila sa konvencionalnim agregatima, koji kao pogonsko gorivo koriste fosilna goriva. Njih bi trebala da zamene električna vozila sa ciljanim vremenskim intervalom do 2050. godine.

Tada je otkriveno da Škoti ovaj više nego ambiciozan projekat nameravaju da ostvare putem serije efektinih mera, koje će se kretati od uspostavljanja mreže besplatnih stanica za dopunu baterija na javnim mestima i u kućama, subvencija i poreskih olakšica prilikom kupovine električnih automobile i jeftinije vožnje trajektom na teritoriji Škotske. Zagovornik ovog projekta tada je bio Keith Brown, ministar transporta.

Prva faza projekta je 2013. godine već otpočela, a najavljeno je da će za završetak (naredne dve godine, dakle, do 2015.) biti utrošeno oko 16,7 miliona evra. U početku su sve državne ustanove trebale da pređu na upotrebu isključivo električnih i plug-in hibridnih vozila, nakon čega dolazi instaliranje i širenje mreže javnih stanica za dopunu baterija, prvo u gradovima a potom i na svim važnijim saobraćajnicama.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...